Bij het 50-jarige Han Fortmann is het een heel schooljaar feest

Nieuws
Met een optreden van zanger Claude (bekend van hits als 'Ladada' en 'Layla') op het schoolplein werd het lustrumjaar van Han Fortmann geopend.
Met een optreden van zanger Claude (bekend van hits als 'Ladada' en 'Layla') op het schoolplein werd het lustrumjaar van Han Fortmann geopend. (Foto: AG Heeremans Photography)

HEERHUGOWAARD – Met een feestelijke lunch voor alle 1.272 leerlingen van de school en een spetterend optreden van de populaire zanger Claude werd dinsdagmiddag 5 september de aftrap gegeven van 50 jaar Han Fortmann College. Een halve eeuw, dat is niet iets om zomaar aan voorbij te gaan. Daarom pakt de school het hele schooljaar uit met diverse activiteiten voor de leerlingen, docenten en medewerkers. “Daarbij laten we feestelijkheden waarmee we eerdere jubilea gevierd hebben, weer terugkomen in een nieuw jasje”, vertelt adjunct-directeur Karena Water. “Ook aan oud-leerlingen en –medewerkers is gedacht: voor hen organiseren we 14 oktober een gezellige reünie.” 

Het is begin jaren zeventig; Heerhugowaard groeit uit zijn jasje. Er is een groeiende behoefte aan voortgezet onderwijs. “Het Han Fortmann is ontstaan vanuit het Petrus Canisius College”, vertelt Nico Oudejans, docent Nederlands die 38 jaar op de school werkzaam was en onlangs met pensioen ging. “Vanuit het PCC kwam een groep jonge, enthousiaste leerkrachten die in Heerhugowaard het katholieke onderwijs opstartten. Met elkaar hebben ze de school opgebouwd. Daar is een saamhorigheid ontstaan die er 50 jaar later nog altijd is. Ik weet nog goed dat het voelde als een warm bad toen ik hier kwam werken. En bij mijn afscheid voelde het nog precies zo.” Nico haalt herinneringen op aan bijzondere momenten waarbij dat gevoel van betrokkenheid en collegialiteit naar voren kwam. “Ik weet nog dat we met een groep docenten in het weekend zelf de leidingen hebben geïsoleerd. Voor een kratje bier. Ook hebben we ooit eens zelf tapijttegels gelegd om het muzieklokaal te isoleren. Ik denk dat dat ook het geheim is van deze school: die goede onderlinge band en het feit dat we alles altijd samen hebben gedaan.” 

Generaties

In vijftig jaar tijd zijn er heel wat tieners uit Heerhugowaard, Langedijk en omringende dorpen de revue gepasseerd. “Het is heel leuk dat we nu kinderen en zelfs kleinkinderen van oud-leerlingen op de school zien”, vertelt muziekdocente Annelies Rozemeijer-Beers. “Ook onder het personeel zien we veel mensen die hier zelf ook op school hebben gezeten, zij maken het cirkeltje weer rond.” Op het hoogtepunt had het Han Fortmann tegen de 2.000 leerlingen. “Toen zaten we al in het gebouw aan de Beukenlaan, waar we in 2006 naartoe zijn verhuisd.” Voor eerdere generaties was het soms schipperen in het pand aan de Bevelandseweg; als het hard regende moesten op strategische plekken in het pand vuilnisbakken geplaatst worden omdat het water op te vangen. “In feite was dat een noodgebouw”, herinnert Nico zich. “Maar dat had ook wel wat.” 

Hoofd, hart en handen

Hoewel de wereld enorm veranderd is sinds 1973, is het onderwijs nog grotendeels hetzelfde. “De kern van ons werk is nog altijd dat je een goede relatie hebt met de leerlingen, dat je hen wilt helpen en begeleiden zodat ze kunnen ontdekken wie ze zijn, wat ze leuk vinden en waar hun talenten liggen”, vertelt Annelies. “Dat zit al in de naam Han Fortmann verscholen”, voegt Nico toe. “Han Fortmann was een hoogleraar en theoloog die in zijn visie uitging van hoofd, hart en handen. Daarom hebben wij op school veel aandacht voor beeldende vakken, cultuur, muziek en sport. Denk bijvoorbeeld aan onze musicals en aan de Grote Prijs, maar bijvoorbeeld ook aan onze uitwisseling naar Italië, de stedenreizen en het bezoek aan kamp Ravensbrück.” “Zo kan iedereen iets vinden waar hij zijn passie of energie in kwijt kan”, vult Annelies aan.  


De enthousiaste Claude kreeg moeiteloos het publiek mee. - (Foto: AG Heeremans Photography)

Mooiste vak

Iets was wel wezenlijk anders is dan 50, 40 of 30 jaar geleden, is de aandacht voor het individu. “De leerling staat nu centraal in plaats van de leerstof”, legt Karena uit. “De leerlingen zitten nu ook bij voortgangsgesprekken en praten mee. Ze vertellen zelf wat er goed gaat en wat ze willen bereiken.” Daarnaast gebeurt er meer digitaal en online. “De spanningsboog van kinderen is wel korter, maar daar spelen we op in. Visueel is er zoveel mogelijk om de les aantrekkelijk te maken.” Karena is er trots op dat het de school weer gelukt is om voldoende bevlogen docenten te vinden voor het nieuwe schooljaar. “Ook wij hebben met lerarentekorten te maken, maar in de grote steden zijn de tekorten nijpender dan hier. Dat neemt niet weg dat wij altijd op zoek zijn naar nieuwe docenten, vooral in vakgebieden als Nederlands, wiskunde, natuurkunde, scheikunde, Frans en Duits. Wij zijn een opleidingsschool en omarmen ook zij-instromers. Ik kan je vertellen dat het onderwijs het mooiste vak is dat er bestaat. Werk je met jonge mensen, dan is geen dag hetzelfde. En als je ergens het verschil kunt maken, dan is dat wel in het onderwijs. Het zegt denk ik veel dat er weinig verloop is onder onze docenten. Hier werken is gewoon hartstikke leuk!” 

Jubileumprogramma 

Een speciaal in het leven geroepen jubileumcommissie heeft een afwisselend feestprogramma in elkaar gedraaid, waarbij de activiteiten over het jaar heen verspreid zijn. Karena: “Van verschillende eerdere lustrumvieringen hebben we onderdelen genomen en naar de huidige tijd vertaald. Zo maken we, net als in 1993 bij ons 20-jarig bestaan, weer een musical (toen was dat ‘Friso’). Het thema is ‘een reis langs 50 jaar Han Fortmann’. Het geheel is bedacht, ontworpen en uitgevoerd door docenten en leerlingen van de school. Daarnaast hebben we het hele jaar door klassencompetities. Denk aan Heel Han Fortmann Bakt, -Weet, -Zingt, Rent, Voetbalt et cetera, maar ook Het Perfecte Plaatje. De winnaars verdienen een dagje pretpark. Het beach event dat we in 2003 hadden, keert ook weer terug; daar spelen we de finale van al die klassencompetities. Dan hebben we nog een ouderfeest, want ook zij vieren ons jubileum met ons mee. Waar we allemaal enorm naar uitkijken is de reünie, zaterdag 14 oktober van 16.00 tot 20.00 uur. Ben je oud-leerling of werkte je ooit op onze school? Koop dan snel je kaartje via www.trinitascollege.nl/han-fortmann/reunie-han-fortmann.”

PATRICIA SMAGGE