Gratis betrouwbare hulp bij geldzorgen en schulden in Dijk en Waard

Nieuws
Aad en Walter zijn coördinatoren van Schuld Hulp Maatje Dijk en Waard
Aad en Walter zijn coördinatoren van Schuld Hulp Maatje Dijk en Waard (Foto: aangeleverd)

DIJK EN WAARD – Van de 7,7 miljoen huishoudens in Nederland hebben er 2,3 miljoen regelmatig betalingsachterstanden en 20% van deze huishoudens loopt risico op schulden of bevindt zich in een schuldhulpverleningstraject. In Dijk en Waard zijn ongeveer 32.000 huishoudens, waarvan 1 op de 25 problemen heeft om rond te komen. Dit zijn slechts enkele cijfers die SchuldHulpMaatje zich ter harte neemt. “Dit moet anders”, vinden Aad Oudhuis en Walter Kocken, coördinatoren van SchuldHulpMaatje Dijk en Waard.

SchuldHulpMaatje is een landelijke vrijwilligersorganisatie die mensen helpt met financiële problemen, schulden en geldzorgen. Gemeenten kunnen ervoor kiezen SchuldHulpMaatje in te zetten. Sinds 2011 is de organisatie actief in Heerhugowaard en later ook in Dijk en Waard, waar ze onder het Platform Armoedebestrijding valt. SchuldHulpMaatje ontvangt subsidie van de gemeente om haar taken als vrijwilligersorganisatie uit te voeren.

Hulp accepteren

Voor veel mensen met financiële problemen is direct naar de gemeentelijke schuldhulpverlening gaan een grote stap. “Helaas speelt schaamte daarbij een grote rol, wat begrijpelijk is maar niet altijd terecht”, vertelt Aad. “Soms zijn er externe factoren die meespelen, waardoor mensen niet zelf verantwoordelijk zijn voor hun situatie. Wij zijn er juist ook voor mensen die niet bij de gemeente durven aan te kloppen, omdat dit een te grote stap kan zijn. We bieden laagdrempelig advies.”

Maatje

De vrijwilligers die als maatje werken voor SchuldHulpMaatje Dijk en Waard hebben verschillende achtergronden. “Het is eigenlijk heel divers”, vertelt Walter. “Zo zijn er vrijwilligers met een financiële achtergrond, mensen uit de zorg of gepensioneerden. Wat hun achtergrond ook is, het maakt niet uit.” 

Coördinatoren Aad en Walter bekijken de aanvragen die binnenkomen in Dijk en Waard en wijzen op basis van de situatie een vrijwilliger aan die als maatje advies geeft aan de hulpvrager. “Voordat vrijwilligers als maatje aan de slag gaan, krijgen ze een driedaagse training en ontvangen ze een certificering om financieel advies te kunnen geven. Deze opleiding omvat niet alleen financiële kennis maar ook gedragsaanpak.” De vrijwilligers hebben een coachende en ondersteunende rol, maar de aanvrager zelf heeft wel een inspanningsverplichting om actief iets met het advies te doen. “Op deze manier hebben zij de kleinste kans om weer terug te vallen in oude patronen.”

Voor iedere hulpvrager proberen Aad en Walter een geschikt maatje te vinden. “Zo hebben we sinds kort ook maatjes die zich richten op jongeren en iemand die ondernemers helpt.” We merken dat het belangrijk is om goed te kijken naar de hulpvrager en zijn of haar problemen, en daarop aan te sluiten.”

Samenwerking

“We werken ook veel samen met MET Welzijn. Zij gaan bij mensen thuis langs en kunnen sneller signaleren wanneer er hulp nodig is”, vertelt Aad. “Veel huishoudens lopen risico op een schuldhulpverleningstraject of bevinden zich er al in, maar slechts 4% is zichtbaar.” “We zijn ook betrokken bij Het Formulierenpunt, staan op jaarmarkten en bezoeken scholen. Dat doen wij om onze bekendheid te vergroten.” 

Aad en Walter hebben ook wekelijks overleg met Humanitas. “We bekijken dan waar we elkaar kunnen versterken”, vertelt Walter. “Humanitas kan beter helpen bij de thuisadministratie en wij bij mensen met schulden. Zo overleggen we wie het beste de hulpvrager kan bijstaan.”

Aanmeldingen

SchuldHulpMaatje Dijk en Waard staat open voor iedereen met geldzorgen. Wil je meer informatie over wat deze organisatie doet of een vrijblijvend gesprek? Neem contact op via shm.dijkenwaard@gmail.com of bel naar 06-11680700. “Mensen die als maatje aan de slag willen, zijn ook altijd welkom”, besluit Walter.


Door: Suzanne Langendorff