Uitslag verkiezingen Provinciale Staten en Waterschappen 2023 in Dijk en Waard

Politiek
Er valt heel wat te kiezen.
Er valt heel wat te kiezen. (Foto: RdH)

DIJK EN WAARD - Na lang tellen, hertellen en nogmaals checken is de uitslag van de Provinciale Statenverkiezing in Dijk en Waard bekend. Geheel volgens de landelijke trend is ook hier de BoerBurgerBeweging (BBB) in één klap de grootste geworden met 19,4 procent van de stemmen.

De VVD, die vier jaar geleden nog de koppositie deelde met Forum voor Democratie (FvD), leverde 1,2 procent van de stemmen in en komt uit op 13,2 procent. De overige coalitiepartijen - CDA, D66 en ChristenUnie - leverden allemaal in. De grootste terugloop was echter te zien bij de FvD, dat nog maar 4,4 procent overhield van de 14 procent die in 2019 behaald werd. 

Naast de BBB mogen ook JA ‘21 (van niets naar 6,5 procent), de PvdA (kleine toename van 0,8 procent naar 8,8 procent) en 50-Plus (1,2 procent erbij naar 4,2 procent) zich tot de winnaars rekenen, net als Volt, dat nieuw binnenkomt met 2,7 procent. Andere kleine nieuwkomers zoals de Onafhankelijke Partij NH, BVNL en AWP wisten ook de nodige stemmen voor zich op te eisen. 

Het opkomstpercentage lag met 54,7 procent net iets lager dan in 2019 (55,4 procent).

Waterschappen

De uitslagen van de Waterschapsverkiezingen volgen later.

De uitslagen.