Arie Rietveld is lid van het eerste uur bij Biljartvereniging Sombroek.
Arie Rietveld is lid van het eerste uur bij Biljartvereniging Sombroek. (Foto: AG Heeremans Photography)

Arie Rietveld is een ware ambassadeur van de biljartsport

Sport

DIJK EN WAARD - Natuurlijk vindt Arie Rietveld het leuk als hij een biljartpartij winnend afsluit, maar dat is zeker niet de hoofdzaak. “Biljarten is, net als bij andere sporten, elkaar ontmoeten en het gezellig met elkaar hebben!” Arie, in augustus wordt hij 80 jaar, is vanaf de oprichting in juni 1966 lid van Biljartvereniging Sombroek en stelt wekelijks zijn ervaring en kennis van deze sport ten dienste van anderen die ook graag een balletje willen gaan stoten. “Het geeft me enorm veel plezier als ik zie dat iemand door mijn hulp beter gaat biljarten.”

Door Ben Wansink

“In 1966 belegden we met een man of 15 in de koepelzaal van ‘De Burg’ een bijeenkomst om tot de oprichting van een biljartclub in Langedijk te komen. Grote animator hierbij was Freek Evers, die in buurgemeente Warmenhuizen biljartte. De nieuwe club kreeg de naam ‘De Burg’. Piet Bankras was toen de uitbater en na enkele jaren kocht de familie Dijkstra de zaak en zij wilden zich meer toeleggen op het restaurantgebeuren. 

‘Lesgeven is prachtig’

Daarom verhuisden we naar Concordia, niet echt ideaal. Daar zaten meer verenigingen waaronder de operettevereniging en de kolf- en kegelclub. Reuring genoeg dus, met een gezellige bar maar niet ideaal om geconcentreerd te kunnen biljarten. De club kreeg nu de naam ‘Biljartclub Langedijk, en we gingen biljarten in De Roode Leeuw. Door een faillissement in 1980 moesten we ook daar stoppen, maar kregen gelukkig een nieuwe plek, een deel van de sporthal kwam tot onze beschikking. 

Door de verbouwing van de sporthal in 1986 kwam er voor ons een hele mooie ruimte beschikbaar, waar we bijna dagelijks heel veel plezier met elkaar beleven! De hoofdsponsor Sombroek gaf zijn naam aan de club en gezegd mag worden dat onze biljartvereniging zeer gezond is. Ik geniet nu al 56 jaar van de mooie biljartsport en hoop dat nog lang te mogen doen!”


(Foto: AG Heeremans Photography)

Talent?

Arie Rietveld vindt zichzelf waarschijnlijk een gemiddelde biljarter, maar bekend is dat tegenstanders die tegen hem in de competitie spelen beducht voor hem zijn. Ze noemen Arie iemand die zich niet snel gek laat maken, ook als het even minder loopt. Hij is niet snel beïnvloedbaar. “Ik ben toch minder geschikt voor het korte spel, zoals dat gebeurt bij een serie Américaine, dat in de spelsoort libre het geval is en waarbij met korte stoten zo veel mogelijk punten gemaakt kunnen worden. Ik speel liever wat ruimer, zodat ik een beter overzicht op de spelsituatie heb. Mijn zwaarste wedstrijden waren zeker bij een finale Hoofdklasse van het district, waarbij wedstrijden gespeeld werden op twee avonden van 19.00 tot 01.00 uur en vervolgens ook de zaterdag daarop van 12.00 tot middernacht verwacht wordt dat je op goed niveau speelt, eigenlijk te gek dus! 

Nu speel ik alleen nog met drie teams in competitieverband, maar stel duidelijk het plezier voorop, waarbij ik natuurlijk met best blijf doen om mijn partij te winnen. Over talent gesproken: ik heb tegen topbiljarters mogen spelen, zoals de Belgen Caudron en Ceulemans, geweldig om die mannen aan het werk te zien. Ik was blij als ik een punt maakte! Ik vind overigens dat de grootste biljarters op het biljart geboren zijn, hun ouders hadden een café met een biljart. Maar biljarten is allang geen cafésport meer!”

Leeftijd speelt een rol

“Natuurlijk merk ik dat ik ouder word, mijn gemiddelde (moyenne) zakt, wat wellicht ook met een verminderde concentratie te maken heeft. Maar dat is niet erg, biljarten is een sociale sport, je speelt met anderen uit alle lagen van de bevolking en je kunt het tot op hoge leeftijd blijven beoefenen, geeft veel plezier en is betaalbaar voor iedereen. Ik geef op de woensdag les aan zij die dat willen en dat is erg leuk. Daarnaast de wedstrijdavonden, dus de sport speelt een grote rol in mijn dagelijks leven. Mijn vrouw Ria heeft daar geen moeite mee, wij hebben zo ieder onze eigen bezigheden.

Toen ik vijftig jaar lid was werd ik tot erelid benoemd, dat vond ik erg leuk. Won ook best veel prijzen die ik niet meer heb, het grootste deel is naar Reigersdaal gegaan om te hergebruiken. Oh ja, wie eens een keer wil meemaken hoe het op biljartvereniging Sombroek is nodig ik van harte uit om onze open dag zaterdag 23 april te bezoeken!”

Arie Rietveld is een ware ambassadeur als het op de biljartsport aankomt!

Afbeelding
Jonge zestigers zijn van harte welkom bij Ouderenbond KBO Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Vergeten Kind vraagt aandacht voor jongeren die op straat dreigen te belanden Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Pinnen in Dijk en Waard: waar vind je de pinautomaten? Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Margret Molenaar (49) kreeg drie jaar geleden de diagnose kanker Algemeen 1 feb, 18:20
Afbeelding
LSVV niet op volle sterkte thuis onderuit Sport 1 feb, 18:03
Afbeelding
Gemeente Dijk en Waard verlengt opvang asielzoekers in Heer Hugo Algemeen 1 feb, 16:49
Afbeelding
18 nieuwe buurtbussen voor Noord-Holland-Noord Algemeen 1 feb, 14:46
Afbeelding
Corry en Jan ontmoetten elkaar op een kinderkamp en zijn nu 60 jaar getrouwd Algemeen 1 feb, 13:19
Afbeelding
BOL verliest onnodig van Roda '46 Sport 1 feb, 12:55
Afbeelding
Censuur treedt op in De Schelvis Uit 1 feb, 12:20
Afbeelding
Repair Café Heerhugowaard breidt uit Algemeen 1 feb, 11:18
Afbeelding
Marsha verloor beide ouders aan kanker Algemeen 1 feb, 10:59
Afbeelding
Turnsters TTL vijf maal op erepodium Sport 1 feb, 10:01