Rosalie ten Bruggencate is Nederlands juniorenkampioen op steeple chase

Sport
In haar kampioensrace verbeterde Rosalie haar persoonlijke toptijd met bijna een halve minuut.
In haar kampioensrace verbeterde Rosalie haar persoonlijke toptijd met bijna een halve minuut. (Foto: Fer Korver Fotografie)

DIJK EN WAARD - Met het behalen van de nationale titel bij de 2.000 meter steeplechase op het Nederlands kampioenschap maakte Rosalie ten Bruggencate onlangs heel veel indruk in de nationale atletiekwereld. De 15-jarige atlete uit Broek op Langedijk liep met haar gouden race ook gelijk een limiet voor deelname het Europees kampioenschap onder 18 in 2024. Om deel te kunnen nemen aan dit EK in Slowakije moet de leerlinge van het Trinitas College in Heerhugowaard volgend jaar nogmaals de limiet lopen. 

“Atletiek zit in de familie”, zo vertelt de nationaal kampioene. “Mijn ouders en broer zijn actief. En mijn opa Dick ten Bruggencate heeft vroeger ook veel aan atletiek gedaan. Hij is voormalig Nederlands recordhouder op de 3.000 meter steeplechase.” Opgegroeid in een echte sportfamilie is het niet vreemd dat Rosalie de atletiekbaan als een tweede huis ziet. “Vanaf mijn zesde jaar ben ik lid van AV Hera in Heerhugowaard. De nationale titel op de steeplechase kwam voor mij niet als een verrassing. Afgelopen winterseizoen greep ik net mis op een podiumplaats bij de 1.500 meter. Daarnaast vind ik de 300 meter horden ook een leuke afstand. Bij de 2.000 meter steeplechase komen beide onderdelen samen. Voor het NK had ik de afstand nog maar één keer gelopen. Dat was in een tijd van 7 minuten en 14 seconden. Maar ik had nooit verwacht om vier weken later mijn persoonlijk record te verbeteren met bijna een halve minuut. Het goud was mooi, maar dat ik een tijd van 6.46 had gelopen maakte de overwinning tien keer beter.” 

Trainers

Een belangrijke rol voor haar opmerkelijke prestaties dicht Rosalie toe aan het gezin waar ze uit komt. “Ik hoef nooit iets alleen te doen. We lopen allemaal hard en mijn vader en moeder lopen vaak mee als ik een duurloop doe. Maar ook mijn trainers zijn heel belangrijk. Bij Hera, maar ook bij SAV in Grootebroek waar ik sinds dit jaar de hardlooptrainingen volg onder leiding van John Boogaard. In Heerhugowaard is Siem Boekel heel belangrijk voor mij als trainer. Sinds 2021 zijn mijn prestaties enorm verbeterd en stond ik bij nationale wedstrijden ook op het podium.” 


Rosalie is vaak op de atletiekbaan van AV Hera te vinden. - (Foto: Fer Korver Fotografie)

Papendal

Momenteel traint de atlete vijf keer per week. Ze roemt de sfeer bij Hera. “Het is fijn dat je hier zo veel mensen kent. Dat maakt de wedstrijden en de trainingen ook leuker en plezieriger. Gelukkig heb ik amper last gehad van blessures. Ik ben nog jong en moet dus ook voorzichtig zijn met mijn lichaam. Als ik een pijntje voel stop ik gelijk met de training zodat het niet erger wordt. Ook is gezond eten en goed slapen van groot belang”, aldus de zelfbewuste Langedijkse, die sport en studie uitstekend weet te combineren. “Natuurlijk kijk ik ook vooruit. Op trainingsgebied lijkt het me geweldig om op Papendal te kunnen trainen. Na mijn NK-medaille werd ik aangesproken door Susan Krumins-Kuijken. Zij behaalde in 2018 een zilveren EK-medaille op de 10.000 meter, deed namens Nederland tweemaal mee aan de Olympische Spelen en is tegenwoordig talentcoach bij de Atletiekunie. Voor Papendal ben ik nu nog te jong, maar op termijn moeten trainingen daar zeker gaan lukken. Het ultieme doel is om ooit mee te doen aan een wereldkampioenschap of aan de Olympische Spelen. Ja, deelname aan de Spelen van 2028 in Los Angeles is echt mijn grootste droom!”

WILFRED VAN DEN HOVEN