Popmania 2023: een overweldigend succes

Uitgaan
De frisse, zomerse popmuziek van Krappe Sokken wist de jury het meest te bekoren; zij wonnen Popmania 2023.
De frisse, zomerse popmuziek van Krappe Sokken wist de jury het meest te bekoren; zij wonnen Popmania 2023. (Foto: AG Heeremans Photography)

HEERHUGOWAARD - Als een evenement 25 jaar bestaat, dan hoop je dat je een goede editie hebt. Gelukkig was dat het geval bij Popmania, vrijdag 22 en zaterdag 23 september in JC Kompleks in Heerhugowaard, waar een kleine twintig muzikale acts om mooie prijzen streden. De band Krappe Sokken ging er uiteindelijk met – onder meer – de wisseltrofee vandoor. 

Popmania begon ooit in De Schakel, ging na de brand van het theater over naar Kompleks en dit jaar was het 25-jarige bestaan. Een reden tot een feestje? Het net gerenoveerde Kompleks hield zich aan het aloude format met ‘gewoon’ twee avonden bands in café en zaal, want dat was al een uitdaging genoeg. En het werd sowieso een feest met de bijna twintig lokale en regionale bands en de winnaar van 2019 – Instrumental Disorder – als pauzeact tijdens het juryberaad. 

Kweekvijver

Kompleks-manager Raymond Schavemaker: “Het valt me sowieso op dat bands van buitenaf verbaasd zijn dat er zo’n goede ‘scene’ is in Heerhugowaard. Dat is mede te danken aan de Grote Prijs van het Trinitascollege als kweekvijver, het Popbeleid van de gemeente, maar ook aan de vaste jamsessies, mede-georganiseerd door Duncan Leek en Kay Breed. De bands maken die scene. Ook de jury was verbaasd dat de regionale bandwereld zo close is. Alle bands supporten elkaar. De hiphoppers van Spinnenweb stonden uit hun dak te gaan bij metalband Serotonia en andersom. Bij het uitreiken van de prijzen was iedereen aan het juichen voor de ander. En de jury heeft geen slechte band gezien.” 

Jurylid en Trinitas-muziekdocent Karel Witte beaamt het: “Popmania was om de bekende redenen sinds 2019 niet meer georganiseerd. Jonge bands kenden het bijna niet, we waren benieuwd of er wel genoeg inschrijvingen waren, maar achteraf hadden we ons geen zorgen hoeven maken. Popmania is altijd leuk, maar ik denk dat dit weekeinde er kwalitatief en qua bezoekersaantallen voor heeft gezorgd dat het een bijzonder memorabele editie is geworden.” 

Intelligente rock

Er waren eervolle vermeldingen voor de eerder genoemde Spinnenweb en Serotonia. De piepjonge band Unbound kreeg van de vijfkoppige jury – vol muzikanten, muziekprofessionals en een radiomaker – de aanmoedigingsprijs. De derde prijs was voor Alius, de tweede prijs voor de intelligente rock van het trio Eurydice en de fris en zomers klinkende popband Krappe Sokken gingen er met de hoofdprijs vandoor, bestaande uit onder meer een betaald optreden, een radio-optreden en de unieke wisseltrofee. 

Bijslapen

Raymond: “Beide avonden waren zeer druk en op zaterdag kwamen bands na andere optredens zelfs terug voor de uitslag. De geluidsmensen waren zeer te spreken, de security was blij dat de sfeer goed was en zonder incidenten verliep. En ik ben trots op onze geweldige vrijwilligers die de bar bemannen, licht en geluid doen en de entree en garderobe regelen. Zij zijn het hart van Kompleks en zorgden ervoor dat de twee zware avonden zo mooi verliepen. Het was mijn eerste Popmania als organisator, ik moet echt even goed bijslapen, maar ik kijk nu al uit naar de editie van 2024.”

CHRIS DEKKER