Camping zorgt nog steeds voor beroering

Algemeen
Camping Enkhuizerzand: inwoners voelen zich nog steeds niet gehoord.
Camping Enkhuizerzand: inwoners voelen zich nog steeds niet gehoord. (Foto: Rodi Media/IH)

ENKHUIZEN - Actiecomité tot Behoud van het Enkhuizerzand en IJsselmeervereniging hebben de beroepszaak die zij aanspanden tegen gemeente Enkhuizen ingetrokken. De twee groepen maakten bezwaar tegen de vergunningverlening van de gemeente voor de aanleg van een camping aan de noordkant van het Enkhuizerzand omdat ‘het panoramazicht op de Westfriese Omringdijk hiermee verdwijnt’.

Zicht op monumentale Westfriese Omringdijk verstoord

De bezwaren van de twee groepen zijn absoluut niet weg, zegt Cees Miedema, voorzitter van het Actiecomité tot Behoud van het Enkhuizerzand. “De gemeente gaat in tegen de heersende regels en de camping is volgens ons clandestien verplaatst. Daarmee verdwijnt het panoramazicht op de Westfriese Omringdijk, maar dat niet alleen: de Westfriese Omringdijk is een monument en je mag binnen een straal van 200 meter niet bouwen en dat is nu wel gebeurd. We hebben de beroepszaak ingetrokken omdat onze bezwaren ook worden meegenomen in de procedure tegen het nieuwe bestemmingsplan die bij de Raad van State loopt. We hebben vertrouwen in een goede uitkomst.” 

Geen recreatie voor inwoners van Enkhuizen

Miedema hoopt dat de gemeente opnieuw naar de tekentafel moet omdat er ‘gebouwd wordt binnen de milieu zone van de Omringdijk’. “Wij pleiten voor medezeggenschap van bewoners. Het Enkhuizerzand zou opgeknapt worden ten behoeve van de bewoners, maar wat er nu dreigt te gebeuren is dat het een gesloten terrein wordt voor recreanten van het bungalowpark en dat de inwoners van Enkhuizen richting Andijk worden gestuurd voor hun recreatie.”

Uitspraak Raad van State

Miedema verwacht dat de Raad van State eind februari uitspraak doet.