‘We willen niet dat de kleding ergens op een heuvel belandt’

Duurzaamheid
Enthousiaste vrijwilligers van 'Het Pakje'. V.l.n.r. Cinthya Finnema, Annelies van Berkel, Maud en Tine Leegwater.
Enthousiaste vrijwilligers van 'Het Pakje'. V.l.n.r. Cinthya Finnema, Annelies van Berkel, Maud en Tine Leegwater. (Foto: Barend Hoekstra)

Enkhuizen - In het licht van toenemende aandacht voor milieubewustzijn, vormt Kinderkleding Ruilwinkel ‘Het Pakje’ in Enkhuizen een inspirerend voorbeeld. Bij ‘Het Pakje’ gaat het niet alleen om steun aan gezinnen met een beperkt budget, maar ook om het bevorderen van duurzaamheid. Het concept focust zich op ecologisch verantwoord ruilen, waarbij kinderkleding wordt ingeleverd en beloond met punten.

Door Oesha van Dijk

“We willen op een ecologisch verantwoorde manier kleding ruilen en steun bieden aan de gemeenschap. Het draait om elkaar helpen en verspilling voorkomen. Uit studies blijkt dat de meest duurzame manier van hergebruiken van kleding, het doorgeven van kleding in de eigen regio is. Het lokaal doorgeven voorkomt onnodig gebruik van vervoer dat nodig is bij het verkopen van kleding via verkoopplatforms of het weggeven aan goede doelen in andere landen. Dat belast vaak de economie en het milieu in deze landen door goedbedoelde donaties. Als je kleding bij ons inlevert, krijg je per kledingstuk een bepaalde hoeveelheid punten. De punten verschillen per maat. Kleding meenemen kost dezelfde hoeveelheid punten. Heb je geen punten? Dan kun je voor een klein bedrag kleding kopen. Duurzaamheid is, naast het helpen van kinderen uit gezinnen met een kleine portemonnee, ons tweede hoofddoel. We willen voorkomen dat kinderkleding, die nog prima een tweede ronde mee kan, in de kledingbakken belandt en in het ergste geval ergens op een heuvel in andere landen terechtkomt,” aldus vrijwilliger Annelies. 

Transformatie

In Enkhuizen kende men lange tijd een kinderkledingruilbeurs die twee tot drie keer per jaar plaatsvond, eerst in de Bonte Veer en later in Ijsselzand. De ruimte die nu dienstdoet als winkelruimte was destijds anders ingericht en fungeerde alleen als opslag met vier rekken. Het idee om de ruilbeurs structureler in te zetten, kwam van Welwonen. Hieruit ontstond een actieteam, dat ongeveer tien maanden bezig was met de verbouwing van de opslagruimte om een semi-mobiele winkel in te richten. Met de steun van sponsors konden alle benodigde rekken, bakken, hout en andere materialen worden verkregen. Tegelijkertijd onderging het logo, het klantenreglement, en de naam van de kinderkledingruilbeurs een transformatie naar ‘Het Pakje’. De naam verwijst naar een kledingstuk en symboliseert de tijd die de vrijwilligers cadeau geven aan de kinderen. Dankzij sponsors en vrijwilligers werd de ruimte in een periode van tien maanden omgetoverd tot ‘Het Pakje.’ 


Vrijwilliger Cinthya staat trots in de winkel. (Foto: Barend Hoekstra).

‘Het draait om elkaar helpen en verspilling voorkomen’

Een groeiend succes

In de afgelopen zes jaar heeft ‘Het Pakje’ indrukwekkende mijlpalen bereikt. Van maximaal drie keer per jaar zijn ze nu twee keer per maand open, waardoor het bereik aanzienlijk is vergroot. Ongeveer 200 gezinnen hebben zich ingeschreven bij ‘Het Pakje’. Maud: “We kunnen het precieze aantal stuks kleding vanwege het puntensysteem niet achterhalen, maar we schatten dat we in de zes jaar rond de 48.000 stuks kleding hebben doorgegeven, die op een duurzame manier hergebruikt konden worden.”

Oproep

Ondanks het succes staat ‘Het Pakje’ open voor nieuwe vrijwilligers die een paar uur per keer willen bijdragen. Momenteel kampt de organisatie met een tekort aan vrijwilligers, waardoor het uitdagend is om vaker open te zijn en meer mensen te bereiken. Cinthya: “We willen vaker open, maar dat is organisatorisch niet mogelijk vanwege het tekort aan vrijwilligers.” Geïnteresseerde vrijwilligers kunnen contact opnemen via sociale media of het e-mailadres hetpakje@gmail.com.

De toekomst

‘Het Pakje’ blijft vastberaden om haar missie voort te zetten. Ze hopen in de toekomst vaker open te kunnen zijn en meer gezinnen te helpen. Samen blijven ze zich inzetten voor duurzaamheid, gemeenschapssteun en het creëren van een betere toekomst voor kinderen in Enkhuizen en omgeving.

Informatie

Kom zelf langs bij Het Pakje, aan de Anjerstraat 1 in Enkhuizen. Kijk voor meer informatie en de openingstijden op:www.hetpakje.nl.