Henk Hortensius overleden: ‘Enkhuizen verliest een icoon’

Nieuws
Bekende Enkhuizer Henk Hortensius (1945 - 2023) is overleden.
Bekende Enkhuizer Henk Hortensius (1945 - 2023) is overleden. (Foto: archief)

ENKHUIZEN - Henk Hortensius is een bekende naam voor de inwoners van Enkhuizen. Een veelzijdige man die vele avonturen heeft beleeft, niet alleen binnen de visserij, maar ook met zijn houtbewerking, smeedwerk en met zijn eigen charterschip de MD 3. Meer dan vijftig jaar was Henk met zijn schip op zee te vinden, maar aan alles komt een eind. Enkhuizen neemt afscheid van Henk Hortensius (1945 - 2023) die afgelopen weekend door onvoorziene omstandigheden is overleden.

Op Facebook regent het steunbetuigingen en mooi woorden voor Henk Hortensius. “Mijn schermvriend, mijn kameraad is helaas overleden. Het verdriet is groot, heel groot”, laat Ger Ottevanger weten. Leonie de Wildt: “Henk was een geweldige man. Wat heb ik mogen genieten van u verhalen, u spullen én u herinneringen.” 

Herman van Linschoten blikt met verwondering terug op Henk: “Een prachtig mens, onverstoorbaar, eigenzinnig, met een hart van goud. Wat hebben toch veel mensen de liefde voor het varen meegekregen op zijn MD 3. En als je naar Engeland wou varen zei Henk; ‘het zeegat uit en gewoon west houden dan kom je er zo. Vergeet je zuidwester niet jonge.’ Hij kon de mooiste blokken maken, hield als geen ander van traditie en stak zijn mening over jou nooit onder stoelen of banken. Enkhuizen verliest een Icoon!” 

Het Flessenscheepjesmuseum in Enkhuizen laat het volgende bericht achter op Facebook: “Wij hoorden van het overlijden van de markante Enkhuizer Henk Hortensius. Hij droeg ons museum een warm hart toe en in de loop der jaren heeft hij diverse spullen van de zeevaart naar het museum gebracht. Mede hierdoor heeft ons museum die nautische sfeer gekregen die zo goed bij onze flessenscheepjes past. Daarvoor zijn wij hem zeer dankbaar.”

Alle steun gaat uit naar de familie en vrienden van Henk Hortensius. Veel sterke voor de nabestaande.