Nacht van de Nacht bij Volkssterrenwacht Orion in het Streekbos

Nieuws
De Melkweg.
De Melkweg. (Foto: Pexels)

BOVENKARSPEL - Tijdens de negentiende editie van de Nacht van de Nacht, op zaterdag 28 oktober, opent Volkssterrenwacht Orion in het Streekbos haar deuren voor het publiek. Deze nacht biedt een unieke kans om te genieten van de steeds donkerder wordende sterrenhemel. Bij helder weer is zelfs de Melkweg te bewonderen.

Tijdens deze bijzondere nacht staat het thema lichtvervuiling centraal. In het planetarium van Volkssterrenwacht Orion wordt meerdere keren de inspirerende korte planetariumfilm “Losing The Dark” vertoond, die het belang van het behouden van duisternis benadrukt. Gedurende de hele avond worden adembenemende beelden uit het universum geprojecteerd. Bezoekers kunnen zo een reis maken door de actuele sterrenhemel, compleet met planeten, nevels, sterren, sterrenstelsels en sterrenbeelden.

In de koepelruimte kunnen bezoekers gebruikmaken van grote telescopen om de prachtige sterrenhemel te observeren. Saturnus, met zijn majestueuze ringen, Jupiter en verschillende nevels en sterrenhopen behoren tot de hoogtepunten. Bovendien worden er boeiende uitleg gegeven over sterren, maankraters en de wolkenbanden van Jupiter. Daarnaast biedt het zuidelijke dakterras van Orion een aantal telescopen, waardoor het publiek de kans krijgt om de hemel nauwkeurig te bestuderen.

In de expositieruimte zijn er tal van activiteiten beschikbaar. Via een groot touchscreen kunnen bezoekers interactieve reizen maken door het heelal met behulp van prachtige astronomische programma’s. Ook vinden er natuurkundige experimenten plaats, zoals demonstraties van lichtbreking.

Volkssterrenwacht Orion bevindt zich op de Veilingweg 21b in Bovenkarspel, op de 1e verdieping van het Streekbos Paviljoen aan de rand van het natuur- en recreatiegebied Het Streekbos.

Aanmelden van tevoren is niet nodig. De toegang is gratis, maar er wordt wel een vrijwillige bijdrage op prijs gesteld, zowel contant als via de QR-code in de sterrenwacht.

Over Nacht van de Nacht

De Nacht van de Nacht is een jaarlijks evenement georganiseerd door de Natuur- en Milieufederaties. Gedurende de Nacht van de Nacht vinden er in het hele land talloze evenementen plaats in het donker, en bedrijven en gemeenten doven de verlichting van gebouwen en reclameverlichting. Voor meer informatie over de Nacht van de Nacht, kun je terecht op www.nachtvandenacht.nl.