‘t Stadsplein start eigen Repair Café

Nieuws
Laat je spullen repareren bij de nieuwe locatie van het Repair Café, bij 't Stadsplein.
Laat je spullen repareren bij de nieuwe locatie van het Repair Café, bij 't Stadsplein. (Foto: aangeleverd)

BOVENKARSPEL - Wat doe je met een koffiezetapparaat die het niet meer doet of een stofzuiger die niet zuigt? Of een stoel met een gebroken poot? Weggooien? Mooi niet! Bij ‘t Stadsplein, in gebouw Het Postkantoor Hoofdstraat 17, draait het op 24 november allemaal om repareren. Dan organiseert deze locatie hun eerste Repair Café.

Tussen 10:00 en 12:00 uur staan diverse vrijwillige reparateurs klaar om gratis te helpen bij alle mogelijke reparaties. Repair Café Stadsplein is het tweede Repair Café in Stede Broec. Bij L’Amoraal kunnen mensen ook maandelijks terecht voor reparaties. Mensen die het Repair Café bezoeken, nemen van thuis kapotte spullen mee. Broodroosters, lampjes, föhns, kleding, fietsen, speelgoed, servies... alles wat het niet meer doet, is welkom. En maakt kans op een geslaagde reparatie. De reparateurs in het Repair Café weten bijna altijd raad. 

Verkleinen afval

Door repareren te promoten, wil Repair Café Stadsplein bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. Dat is hard nodig, vindt initiatiefnemer Cees Bakker. “In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Met ons Repair Café willen we daar verandering in brengen. Tevens is repareren ook beter voor het milieu.” 

Betrokkenheid vergroten 

Het Repair Café is ook bedoeld om buurtbewoners op een nieuwe manier met elkaar in contact te brengen. En te ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in de buurt aanwezig zijn. Cees Bakker: “Zo hopen we meer handige mensen bij het Repair Café te betrekken. Als je samen met een tot dan toe onbekende buurtgenoot een fiets, een cd-speler of een stoel hebt gerepareerd, bekijk je die persoon toch anders als je hem of haar de volgende keer op straat tegenkomt. Samen repareren kan leiden tot heel leuke contacten in de buurt.” 

Informatie

Repair Café Stadsplein wil na de try-out van 24 november op regelmatige basis het Repair Café aanbieden. In 2024 gaan ze iedere laatste vrijdag van de maand het Repair Café organiseren van 10:00 tot 12:00 uur. Gratis repareren is hun doelstelling, maar om kleine onkosten en materialen te kunnen bekostigen wordt een vrijwillige bijdragen op prijs gesteld.