Zwembad Enkhuizerzand overgedragen aan EuroParcs

Nieuws
Een conceptfoto van het vernieuwde Enkhuizerzand, waar het zwembad onderdeel van uitmaakt.
Een conceptfoto van het vernieuwde Enkhuizerzand, waar het zwembad onderdeel van uitmaakt. (Foto: archief)

ENKHUIZEN - EuroParcs en gemeente Enkhuizen hebben hun handtekening gezet onder de overdracht van het recreatiebad op het Enkhuizerzand. Met deze handtekening is het eigendom en de exploitatie van het zwembad in handen van EuroParcs Enkhuizer Strand gekomen.

Door de overname kan het zwembad toekomstbestendig en verduurzaamd worden, zodat inwoners, verenigingen en gasten van EuroParcs hier jarenlang kunnen zwemmen. Daarnaast wordt het zwembad de centrale plek voor gasten van het vakantiepark en de camping Enkhuizer Strand, met onder meer een receptiefunctie. In december 2023 heeft de gemeenteraad ingestemd met de vaststellingsovereenkomst waarin onder andere de overname van het zwembad is beschreven. De afgelopen maanden hebben gemeente Enkhuizen en EuroParcs de vaststellingsovereenkomst verder uitgewerkt en de overname juridisch mogelijk gemaakt.

Overname

Het zwembad werd tot de overdracht beheerd door Stichting Recreatie Voorzieningen Enkhuizen. Het bestuur van deze stichting is akkoord met de overname van het zwembad door Recreatiebad EuroParcs Enkhuizer Strand (REES), zoals de nieuwe organisatie gaat heten. Met de overname behouden de medewerkers van het zwembad hun baan en wordt de werkgelegenheid in het gebied versterkt. Om ervoor te zorgen dat er voldoende financiële middelen zijn om de verplichtingen na te komen, staat de gemeente voor de duur van 18 maanden borg voor de stichting voor een bedrag van max 1.500.000,- euro.

Herontwikkeling recreatiegebied

De overname van het zwembad is onderdeel van de herontwikkeling van het recreatiegebied Enkhuizerzand. De uitvoering van de herontwikkelingsplannen leidt tot een opgeknapt openbaar gebied met een uitgebreid strand en een kustboog. Het zwembad wordt verduurzaamd en blijft open waarbij de publieke voorzieningen, zoals zwemles, in stand blijven. Inwoners kunnen gebruik blijven maken van het strand, openbaar gebied en het zwembad. Daarnaast zullen de ondernemers in Enkhuizen profiteren van de spin-off waarvoor het gebied zorgt.