Enjoy! opent deuren van nieuw pand: ‘kleiner, maar wel professioneler’

Onderwijs
Docent Astril de Bruyn in het nieuwe pand van tweedehands kledingwinkel Enjoy! dat onderdeel uitmaakt van Praktijkschool Westfriesland, locatie Stede Broec.
Docent Astril de Bruyn in het nieuwe pand van tweedehands kledingwinkel Enjoy! dat onderdeel uitmaakt van Praktijkschool Westfriesland, locatie Stede Broec. (Foto: aangeleverd)

GROOTEBROEK - Op een leerzame manier ontdekken hoe je een winkel moet runnen en tegelijkertijd meewerken aan een goed doel. Dat is de insteek van Enjoy!: een tweedehands kledingwinkel gevestigd in de Praktijkschool Westfriesland, locatie Stede Broec. De winkel wordt, onder toezicht van docent Astril de Bruyn, geleid door de leerlingen zelf met als vakgebied ‘winkelpraktijk’. Het concept bevalt zo goed dat Enjoy! is verhuisd van een klaslokaal binnen de school naar een eigen pand, achter het schoolterrein. De officiële opening van het nieuwe onderkomen vindt donderdag 14 december plaats. Astril legt uit: “Met deze opening maken we bekend dat de verhuizing naar het nieuwe pand is afgerond. Tevens is het een reminder dat Enjoy! nog steeds actief is als onderdeel van de school en weer met alle enthousiasme openstaat voor bezoekers.”

Door Jordy Gomes

De tweedehands kledingwinkel is opgestart door initiatiefneemster Hanja Jong, eigenaar van Enjoy kledingcafé Heerhugowaard. Zij wilde een laagdrempelige zaak beginnen voor mensen die het financieel niet zo breed hebben of om bijvoorbeeld vluchtelingen op weg te helpen. Sinds september 2021 is de winkel Enjoy! ook geopend als onderdeel van de praktijkschool Stede Broec, een soort tweede filiaal waar leerlingen kunnen proeven hoe het is om een winkel te runnen. Het geld dat de leerlingen ophalen gaat naar een goed doel voor Oekraïne.

Realistisch oefenen

Docent Astril de Bruyn doceert de leerlingen het vak ‘winkelpraktijk’ en licht toe: “De praktijkschool probeert leerlingen zo contextrijk mogelijk voor te bereiden op hun maatschappelijke carrière. Ze moeten het runnen van de winkel echt serieus nemen en krijgen diverse taken om het oefenen zo realistisch mogelijk te maken.” Het omgaan met klanten, beleefdheid en oefenen met de kassa (cash betalen, pinnen), maar ook het sorteren van kledingstukken (man of vrouw, verschillende maten), bepalen of iets gewassen moet worden, magazijnwerk en zelfs de collectie in de winkel verwisselen (van winter naar zomerkleding) behoren tot de werkzaamheden. De klassen uit de bovenbouw gaan nog een stapje verder door een stukje boekhouding bij te houden. De inkomsten en omzet worden besproken, evenals het bedenken van leuke maandelijkse acties. Op deze manier krijgen de leerlingen álle facetten mee die horen bij het onderhouden van een winkel.

‘Dit is prettiger voor iedereen’

Enjoy was voorheen gevestigd in een klaslokaal van de praktijkschool, maar vanwege ruimtegebrek aan klaslokalen was dit niet meer de meest ideale situatie. Omdat Enjoy zo positief in de smaak valt, besloot de praktijkschool om te investeren in een eigen plek voor Enjoy! Een fantastische uitkomst, vindt Astril. “We gaan op dezelfde voet verder, maar dan in een eigen, nieuwgebouwde locatie net achter de school”, laat ze enthousiast weten.  “Het is echt een mooie aanwinst op het terrein. In de meivakantie is de bouw gestart en in juli zijn we rustig begonnen met verhuizen. Ook de leerlingen hebben meegeholpen, bijvoorbeeld met het maken van nieuw meubilair. Dankzij ons nieuwe pand hoeven bezoekers niet eerst de hele school door te lopen voordat ze bij de winkel aankomen. Je gaat nu om de school heen en loopt zo recht tegen ons aan. Dit is prettiger voor iedereen.”

MUP

Met de verhuizing van Enjoy heeft de tweedehands kledingwinkel er een belangrijke taak bijgekregen. Enjoy functioneert namelijk nu ook als MUP - een Menstruatie Uitgifte Punt. Astril: “We zijn benaderd door de gemeente of wij MUP wilde worden en ik vind dat dit goed aansluit bij ons concept van Enjoy. Wij doen al iets extra’s voor de minima, die krijgen namelijk 50% korting op ons gehele assortiment, en menstruatieartikelen zijn absoluut een dure uitgave voor mensen die moeilijk rond kunnen komen. Vandaar dat we ons bij MUP hebben aangesloten. Elke klant die iets bij ons aanschaft mag een gratis menstruatieartikel meenemen. Deze producten worden aan ons geschonken door het Armoedefonds. Wanneer de voorraad op is, wordt dit ook weer door hen aangevuld. Het is dus geen tijdelijke actie, maar echt een blijvend onderdeel van het vernieuwde Enjoy én tevens een mooie manier om nog meer ons steentje bij te dragen.”

Feestelijke opening

De leerlingen maken alweer even gebruik van het nieuwe pand, maar toch wilden de initiators van de praktijkschool de verhuizing nog even in het zonnetje zetten. Met deze gedachte wordt donderdag 14 december een feestelijke opening georganiseerd. “Het is een moment om te vieren dat de verhuizing is afgerond. De locatie is compleet en bruikbaar voor zowel leerlingen als bezoekers. De wethouder komt donderdag langs om het lintje door te knippen, waarmee we symbolisch aanduiden dat ons vernieuwde Enjoy nu echt van start gaat. Iedereen is weer welkom om te komen struinen en gezellig een praatje te maken.”

Informatie

Tweedehands kledingwinkel Enjoy! is geopend op maandag, woensdag en donderdag van 09.00 tot 14.00 uur. “Het is een bijzonder concept dat vrijwel op geen andere praktijkschool in Nederland te vinden is. Dit maakt onze winkel binnen de school zo uniek”, zegt Astril. Ze sluit af met: “We kijken er naar uit om klanten te verwelkomen op onze nieuwe locatie. Je wordt op warme wijze ontvangen en gaat geheid de deur uit met iets leuks.”