‘Help ons om te kunnen blijven helpen’

Zorg
Coördinator Han Neef: "Op dit moment moeten circa honderd gezinnen in de regio Westfriesland een beroep doen op de Voedselbank."
Coördinator Han Neef: "Op dit moment moeten circa honderd gezinnen in de regio Westfriesland een beroep doen op de Voedselbank." (Foto: aangeleverd)

DRECHTERLAND/REGIO - Het magazijn vertoont veel lege plekken en dagelijks melden zich nieuwe klanten aan bij de Voedselbank West-Friesland. “De situatie is sinds augustus duidelijk veranderd”, vertelt coördinator Han Neef. “Toen meldden wij dat het klantenbestand bijna gehalveerd was, mede als gevolg van toeslagen en subsidies. In de zomer en het najaar zijn er ook veel extra handen nodig bij de appel- en perenoogst. Die inkomstenbron van sommigen van onze klanten valt in de winter weg en we zien dan altijd een toename in het aantal aanmeldingen.” 

Daarbij komt de onzekerheid over hoe het toekomstige armoedebeleid eruit gaat zien. Wel is al duidelijk dat de energietoeslag per 1 januari gaat verdwijnen, wat duidelijk gevolgen heeft voor mensen met een kleine portemonnee. Han Neef: “Op dit moment moeten circa honderd gezinnen in de regio Westfriesland een beroep doen op de Voedselbank. De pakketten die uitgegeven worden moeten gezien worden als een aanvulling. Geprobeerd wordt om daar zoveel producten in te doen dat er tenminste drie maaltijden van klaar gemaakt kunnen worden. Hoewel we nog steeds kunnen rekenen op trouwe leveranciers voor brood, verse groenten en fruit, is aanvulling toch nodig.”

Hartverwarmend

Kerken, scholen, gemeenten en particulieren doen mee aan de acties. “De respons op onze oproep is hartverwarmend”, zegt voorzitter Leoni Sipkes. “Traditioneel zamelen de kerken voedsel in, nu komen daar gemeentes bij. In Hoorn, Medemblik, Opmeer en Drechterland staan kratten en hangen ‘boodschappenlijstjes’ met producten die wij kunnen gebruiken.”

Steentje bijdragen

Op verschillende basisscholen wordt gepraat over hoe het is als er niet genoeg geld is om eten te kopen. Ook daar brengen kinderen iets mee voor de Voedselbank. Afsluitend staan in drie supermarkten vrijwilligers die levensmiddelen verkopen die vervolgens aan de Voedselbank worden gedoneerd. Han Neef hoopt dat iedereen een steentje wil bijdragen. “Op die manier kunnen wij ook in het nieuwe jaar gezinnen die het heel hard nodig hebben, blijven helpen.”

Meer informatie: Han Neef (06-27541192) of Leoni Sipkes (06-53960908).