Vos zien lopen? Tips, dit moet je doen (en dit juist niet)

Algemeen
Wat moet je doen als je een vos tegenkomt?
Wat moet je doen als je een vos tegenkomt? (Foto: Pexels)

HAARLEM - Een vos tegenkomen op straat. Dat gebeurt je vast niet vaak, maar toch bestaat de kans dat je er een keer een treft in de Haarlemse (binnen)stad. Wat moet je doen als je een vos ziet lopen? En wat vooral niet?

“De kans is zeker aanwezig dat je een keer een vos tegenkomt in Haarlem. Hier in Elswout bijvoorbeeld lopen er ook genoeg rond.” Dat zegt regioboswachter Rien de Vries van Staatsbosbeheer. “Ze trekken de stad in als ze bijvoorbeeld op zoek zijn naar restjes voedsel tussen het vuilnis.”

“Vossen hebben territoria en paartjes bewonen burchten”, zo vult Haarlemse stadsecoloog Sjoerd Andela aan. “De meeste vossen hebben territoria in de duinen en Binnenduinrand. Vossen die geen territorium hebben - vaak jonge mannetjes - zwerven rond, gaan bij voorkeur niet het gevecht aan met de territoriumhouders, en zijn voor hun voedsel aangewezen op verder af gelegen plaatsen. Daarbij mijden ze de bebouwde kom wel zo veel mogelijk, maar zo nu en dan duiken ze ook in de stad op.”

Kans vos tegenkomen? ‘Niet zo groot’

Mila is woensdag- op donderdagnacht in de Vijfhoek nog een vos tegengekomen, zo meldt ze op Facebook. Toch is de kans dat je een vos tegenkomt, volgens Andela niet zo groot. “Het hangt af van de voedselbeschikbaarheid in de buitengebieden, al is de kans groter dat je een vos tegenkomt als er weinig mensen in de buurt zijn. In het voorjaar zijn vossen op zoek naar eieren en jongen van grondbroeders, zoals weidevogels. Sinds een paar jaar wordt de vos geweerd uit de Hekslootpolder met een raster dat onder stroom staat (na te vragen bij Vereniging tot behoud van de Hekslootpolder en Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland). Dus in de stad zijn ze vooral uit op voedsel.”

vos zien lopen tips vos tegenkomen
Facebook

Vos tegenkomen: dit moet je doen

Maar een vos in de stad tegenkomen? Dat is niet geheel zonder risico, zo laten Andela en de Vries weten. De Vries: “Wat je in elk geval niet moet doen, is de vossen zelf voeren. Dat kan gevaarlijk zijn. Het beste is om ze gewoon met rust te laten en er van een afstandje van te genieten.”

Andela vult aan: “Houd altijd afstand tot de vos. Hij kan hondsdolheid met zich mee dragen. De laatste jaren zijn bij mijn weten geen uitbraken meer geweest. Maar omdat de vos zich in korte tijd over grote afstanden kan verplaatsen, de ziekte snel kan verspreiden, blijft dat een aandachtspunt. Als je kleine huisdieren hebt, zoals kippen en konijnen (en dat zijn er het laatste jaar steeds meer), is het zaak een goed nachtverblijf te hebben voor de dieren en toegang voor de vos af te sluiten.”

Vos zien lopen: dit moet je weten

De Dierenambulance deelt nog deze tips:

- Bewonder de schoonheid en elegantie van dit dier. En laat hem met rust.

- Houd je hond aan de lijn.

- Sluit ’s nachts je kippenren of een buitenvolière goed af, en houd jonge katten binnen.

- Niet voeren! Want zo maak je hem juist afhankelijk van mensen(voer) en lok je hem. Omdat vossen nieuwsgierig zijn kunnen ze op den duur aan mensen wennen. En daar help je de vos echt niet mee.

- Zie je een gewonde of duidelijk zieke of verzwakte vos, bel dan de dierenambulance. Raak een gewonde vos nooit aan, want zij kunnen besmet zijn met de vossenlintworm, die ook besmettelijk is voor de mens. Heb je de vos toch aangeraakt, was dan zo snel mogelijk je handen en kleren. 

- De vos is een wild, schuw dier dat in nood gemakkelijk bijt.