Waar staat Haarlem bekend om?

Algemeen
Waar staat Haarlem bekend om?
Waar staat Haarlem bekend om? (Foto: Pexels)

HAARLEM – Haarlem is de hoofdstad van Noord-Holland en heeft een rijke geschiedenis. Maar waar staat Haarlem bekend om? Wat moet je écht bezoeken in deze stad aan het Spaarne? In dit artikel vertellen we je meer.

Waar staat Haarlem bekend om?

Haarlem staat bekend om de vele monumentale panden, hofjes en een rijke geschiedenis. Daarnaast ligt Haarlem vlakbij het strand van Zandvoort en Bloemendaal en kun je in de stad veel gezellige terrasjes vinden. 

Haarlem staat ook bekend om de zeven Gouden Straatjes en heeft veel prachtige kleine straatjes met historische panden. Ieder met een eigen verhaal. Aan theaters is ook geen tekort, zo heb je onder andere PHIL Haarlem en de Stadsschouwburg.

Gouden Straatjes Haarlem

De Gouden Straatjes in Haarlem staan bekend als de leukste winkelstraten van Haarlem. Er hangt een ouderwets gezellige winkelsfeer en je vind er tal van unieke winkels en speciaalzaken. De Gouden Straatjes bestaan uit zeven winkelstraten in het centrum van Haarlem. Straten heten: Warmoesstraat, Zijlstraat, Koningstraat, Anegang, Gierstraat, Kleine Houtstraat en Schagchelstraat. Iedere straat heeft eigen unieke punten en bijzondere winkels. Shoppen in Haarlem doe je in de Gouden Straatjes!

Bezienswaardigheden Haarlem

Haarlem heeft tal van bezienswaardigheden, waaronder:

  • De Grote of St. Bavokerk Haarlem
  • Gouden Straatjes Haarlem
  • Teylers Museum Haarlem
  • Brouwerij Jopenkerk Haarlem
  • Koepelkathedraal Haarlem
  • Frans Hals Museum Haarlem
  • Rondvaart Het Spaarne Haarlem
  • Binnenhofjes Haarlem

Wanneer is Haarlem ontstaan?

Haarlem verkreeg stadsrechten in het jaar 1245. Natuurlijk bestond de stad al veel eerder dan dat. Zo zijn er in de 10e eeuw al verwijzingen gevonden naar de naam Haarlem. Vroeger stond Haarlem bekend als schildersstad en textielstad. Zo was Haarlem goed ontwikkeld op industrieel en cultureel gebied.

Tekst gaat door onder de foto

De Grote of St. Bavokerk Haarlem
De Grote of St. Bavokerk in Haarlem. (Foto: Pixabay)

Theater Haarlem

Haarlem zit vol met creativiteit, talent en cultuur. Zin in een avond of middag vol verrassingen en expressies? Dan ben je in Haarlem op het juiste adres. Er zijn tal van theaters in Haarlem:

  • PHIL Haarlem
  • Stadsschouwburg Haarlem
  • Patronaat Haarlem
  • De Schuur Haarlem
  • Theater De Liefde Haarlem

Jopenkerk Haarlem

Een andere unieke bezienswaardigheid is brouwerij Jopenkerk in Haarlem. De Jopenkerk in Haarlem is een echte trekpleister. Een voormalige kerk, omgetoverd tot moderne stadsbrouwerij. In de kerk vind je een grand café, restaurant en een brouwerij. De imposante brouwketels en verschillende arrangementen zorgen ervoor dat de Jopenkerk een echte aanrader is om te bezoeken.

Winkelen Haarlem

Als je op zoek bent naar een gezellige stad om te winkelen, dan ben je in Haarlem op het juiste adres. Van fashion tot vintage en van kleine boetiekjes tot de grote merken: Haarlem heeft het allemaal. De stad is al meerdere keren uitgeroepen tot beste winkelstad van Nederland.

Je kunt natuurlijk winkelen in de Gouden Straatjes Haarlem, maar ook op de Generaal Cronjéstraat en in winkelcentrum Schalkwijk kun je gezellig winkelen. Andere winkelcentra vind je op het Marsmanplein Haarlem en het Kleverpark in Haarlem-Noord.