Raad verlengt Hotelaanvraagpauze: “Nu Hotels toevoegen is bouwen voor leegstand’’

Algemeen
Voorlopig geen nieuwe hotels in de stad.
Voorlopig geen nieuwe hotels in de stad. (Foto: Pixabay)

HAARLEM - De gemeente Haarlem zal nog tot januari 2024 niet meewerken aan de realisatie van nieuwe hotels in de stad. Dat was de uitkomst van de evaluatie van de hotelaanvraagpauze bij de commissie ontwikkeling afgelopen donderdagavond. Volgens de voorstanders van de hotelaanvraagpauze is het een noodzakelijk middel om de beperkte ruimte in de stad efficiënt te gebruiken, en zou het toevoegen van nieuwe hotels vooral voor leegstand zorgen.

Joost Verhagen

Tegenstanders van de verlenging vinden het besluit ‘betuttelend’. Zo denkt Liberaal Haarlem dat ondernemers prima zelf een inschattig kunnen maken van de behoefte aan nieuwe hotels in de stad. Volgens fractievoorzitter Mirjam Otten zouden nieuwe hotels Haarlem een economische boost kunnen geven als congresstad. Dat leverde haar kritiek op van de PvdA. Maarten Wiedemeijer wilde weten hoe het opheffen van de hotelstop zou overkomen op de ondernemers die momenteel nog geen kwart van hun kamers bezet zien. Volgens hem is nu hotels bijbouwen vooral ‘bouwen voor leegstand’.

Toerisme

Ook wat betreft Johan Slik (Christenunie) kan de hotelaanvraagpauze wel worden beëindigd. Het instrument werd namelijk oorspronkelijk ingezet om overlast van het groeiende toerisme tegen te gaan, maar dat bleek uiteindelijk nauwelijks verschil te maken.

Wethouder Berkhout wees erop dat inderdaad momenteel maar 19% van de hotelkamers bezet is, en zelfs rond de drukste toeristische periodes van voor de coronacrisis lag de bezetting rond maximaal 60%. Er bleek dankzij steun van een flinke meerderheid van de raad voldoende draagvlak voor het voortzetten van de hotelaanvraagpauze. Wel is er afgesproken dat de maatregel niet automatisch zal worden verlengd. Voor het aflopen van de periode zal de hotelaanvraagpauze opnieuw aan de raad worden voorgelegd. Daarnaast is er binnen de raad nog enige discussie over het maken van een eventuele uitzondering voor een hotel aan het stationsplein, omdat dit een uiterst geschikte locatie voor een hotel zou kunnen zijn.