Gevluchte kunstenaars vertellen hun verhaal.
Gevluchte kunstenaars vertellen hun verhaal. (Foto: aangeleverd)

Gevluchte kunstenaars tonen in Haarlem gemaakte werken

Algemeen

HAARLEM - In eigen land gevierd kunstenaar, nu gevlucht en ongekend. Gevluchte kunstenaars uit Pakistan, Syrië en Oekraïne tonen werken die ze hebben gemaakt na hun aankomst in Nederland. Van 9 tot en met 23 december krijgen zij de ruimte om hun werk te exposeren en te verkopen in Naaiatelier Haarlem.

Het Naaiatelier Haarlem, een nieuwe informele plek voor kunst, organiseert speciaal voor hen Art On The Run. De volledige opbrengst gaat naar de kunstenaar zelf. De actie is uitgewerkt en bedacht door Ruth Nelemaat, Hans Goes en Jos Ahlers. Nelemaat is vrijwilliger in de Beyneshal waar veel vluchtelingen een tijdelijk onderkomen hebben. Goes en Ahlers runnen sinds een aantal maanden het Naaiatelier Haarlem. Samen zijn zij op zoek gegaan naar kunstenaars die als vluchteling in Haarlem verblijven. “Er worden gelukkig veel acties georganiseerd om mensen te helpen. Wij dragen ons steentje daaraan bij, zodat ook de kunstenaars even de verschrikkingen kunnen ontvluchten en hun creativiteit kunnen laten spreken”, zegt Ruth Nelemaat.

Deze mensen zijn eerst kunstenaar en dan pas vluchteling. Dat willen we laten zien. Ze krijgen nu de kans hun verhaal te vertellen op de manier die voor hen het meest natuurlijk is: via hun kunst,” voegt Hans Goes toe.

Vlucht

Er wordt werk getoond van kunstenaars Ahmad Shawesh uit Syrië, Madiha Samar Kamran uit Pakistan en Vita Khaidurova en Marina Alyeyeva uit Oekraïne. Allen zijn gevlucht vanwege oorlog, of religieuze vervolging. De expositie laat werken zien die vanaf hun aankomst in Nederland gemaakt zijn. Heimwee, verdriet, frustratie en andere gevoelens zijn in de werken terug te vinden. Vita Khaidurova uit Oekraïne, bijvoorbeeld, maakt keramiek. Normaliter in de wildste traditionele Oekraïense kleuren, maar sinds haar vlucht uit haar geboorteland kan zij niet meer met kleuren werken. En dat is te zien in de kleurstelling van haar in Haarlem vervaardigde keramiek.

Crowdfunding

Om de kunstenaars op weg te helpen is een crowdfund-actie opgezet. “Ze zijn allen hun land ontvlucht met de weinige spullen die ze mee konden nemen. We zamelen nu geld in om schilder- en tekenmateriaal aan te schaffen. Een aantal Haarlemse kunstenaars die de actie ondersteunen heeft materiaal (doeken, kwasten, verf, vernis, etc.) langsgebracht,” aldus Hans Goes. De volledige opbrengst van de verkochte werken is voor de kunstenaars en hun familie zelf. De crowdfund-actie is te vinden op de website van Naaiatelier Haarlem.

Art On The Run – de expositie is van 9 tot en met 23 december (maandag t/m woensdag gesloten) van 12.00 tot tot 17.00 uur te bezichtigen in Naaiatelier Haarlem, Spaarnwouderstraat 124. Alle werken zijn te koop en de opbrengsten komen volledig ten goede aan de exposerende kunstenaars en hun families. Meer info via www.naaiatelierhaarlem.nl

Carpe diem.
Afbeelding
Concert Nuit d'étoiles met Baba Jaga Uit 28 jan, 09:02
Afbeelding
Kerstbomenactie levert meer dan 12.500 bomen op bij Spaarnelanden Algemeen 28 jan, 08:01
Afbeelding
Auto te water in Brouwersvaart 112-nieuws 27 jan, 17:19
Afbeelding
VIDEO: Kijk en luister live naar Politiek Café (16.00 - 17.00 uur) Algemeen 27 jan, 15:55
Afbeelding
Bibliotheek Haarlem: alle locaties, parkeren en boeken lenen Algemeen 27 jan, 14:53
Afbeelding
Philip Stoop releaset nieuwe muziek na diefstal vorig album Algemeen 27 jan, 14:42
Afbeelding
Deze Haarlemse topsporters zijn genomineerd voor Haarlem topsporter/sportster/team van het jaar 2022 Algemeen 27 jan, 14:10
Afbeelding
Deze woongebieden in Haarlem worden 30 kilometer per uur zone Algemeen 27 jan, 11:35
Afbeelding
Bezorger beroofd door man in Haarlem, politie zoekt getuigen 112-nieuws 27 jan, 10:39
Afbeelding
Werken in thuiszorg: 'Ik begeleid mensen naar een mooi einde' Zorg 26 jan, 11:07
Afbeelding
Grote vraag naar verkeersmaatje duidt op veel onveilige verkeerssituaties in Noord-Holland Algemeen 26 jan, 10:06
Afbeelding
Tonio van Vugt stopt als artistiek directeur Stripdagen Haarlem Algemeen 26 jan, 09:51
Afbeelding
Grachtenloop Haarlem inschrijving start 1 maart 2023: Dit weten we al Algemeen 26 jan, 09:49