Participatiemarkt Haarlem: Doe mee en tel mee!

Algemeen
De Participatiemarkt: Doe mee en tel mee
De Participatiemarkt: Doe mee en tel mee (Foto: Participatiemarkt Haarlem)

HAARLEM - Op 22 februari staan meer dan 50 organisaties uit Haarlem en omgeving, denk aan St. De Ontmoeting klaar om van alles te vertellen wat ze eventueel voor jou kunnen betekenen. De voorbereidingen voor deze markt, die plaatsheeft in de Bibliotheek Haarlem Schalkwijk, zijn al in volle gang, want goede voorbereiding is het halve werk. 

Margriet Kuipers is arbeidscoach bij SpaarneWerkt en kijkt uit naar de Participatiemarkt. “Het is zo mooi om de mensen die komen te inspireren om iets te gaan doen. Zingeving in het leven is heel belangrijk en daar zetten we ook op in,’’ vertelt Margriet enthousiast. 

De Participatiemarkt wordt georganiseerd door de vier gemeenten Haarlem, Bloemendaal, Heemstede en Zandvoort, Bibliotheek Haarlem-Schalkwijk en participatiebedrijf Spaarne Werkt. Een markt die niemand uitsluit maar mensen omarmt om te ontwikkelen.

Beteken iets voor jezelf en de maatschappij

Wat brengt een Participatiemarkt als deze voor mensen die zoekende en nieuwsgierig zijn? “Laat ik voorop stellen dat het geen banenmarkt is. De markt is bedoelt voor mensen die een tijd niet gewerkt hebben en weer graag iets willen betekenen in de maatschappij. Of dat betaald of vrijwillig is, of dat dagelijks of een keer per week is maakt niet uit. Alles is mogelijk. Daarom zijn we hier om te laten zien wat er allemaal is.” 

Volgens Kuiper is de groep die niet werkt groot. “En dat bedoel ik niet negatief. Dat je een uitkering hebt betekent niet automatisch dat dat alleen mensen zijn die niet kunnen werken. Er zit een heel verhaal achter. En vaak zijn het wel mensen die nog zeker iets moois voor de maatschappij kunnen doen en zichzelf daardoor ook kunnen en willen ontwikkelen.” 


De drukbezochte Participatiemarkt Haarlem in voorgaande jaren (Foto: Participatiemarkt Haarlem)

Waar mensen die weer iets willen doen vaak tegenaan lopen is het feit dat er veel regelingen zijn waardoor je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Je denkt, waar moet ik beginnen, dus begin je er maar niet aan. Maar daar is de participatiemarkt voor. “Wij geven een overzicht met wat er allemaal te bieden is. Het is een fysieke markt, de kramen en de mensen die meer informatie geven blijven de hele dag staan. Het is niet zo als op je tablet of computer dat je tien schermen open hebt staan en per ongelijk alles wegklikt om vervolgens niet meer te weten wat je had geopend.’’

Participeren doe je niet alleen, dat doe je met elkaar

De marktkramen ingedeeld in vier thema’s: (1) Ik zoek een activiteit; (2) Ik zoek (vrijwilligers-) werk; (3) Ik wil leren en (4) Ik zoek hulp/begeleiding, bijvoorbeeld leren van de Nederlandse taal, laaggeletterdheid of hulp bij het halen van praktijkdiploma’s. We willen zoveel mogelijk mensen aanspreken, want we snappen dat je niet altijd weet wat er voor jou van toepassing is. Het kostenplaatje moet ook geen probleem zijn. Veel activiteiten, opleiding en workshops, dagbesteding of vrijwilligerswerk zijn gratis we kunnen helpen meedenken hoe een opleiding te financieren. Je hoeft het niet alleen te doen, dat maakt het zo fijn. Participeren doe je niet alleen, dat doe je met elkaar. Dus neem vooral ook iemand mee.”

VanHier en ZKIJwerktdoor

Dit jaar zijn er mooie ontwikkelingen gaande op het gebied van welzijn, ontwikkeling en participatie. Zo is er sinds 1 januari een samenvoeging gemaakt van diverse sociale organisaties. Zij gaan verder als VanHier. Wijkteams zijn een heel belangrijk aanspreekpunt en vandaaruit kan gekeken worden naar de juiste ingang voor de hulpvraag. “Heb je vragen of hulp nodig rond huisvesting, wonen, schulden, zorg of andere onderwerpen, je kunt terecht bij VanHier. 

“De andere ontwikkeling is ZKIJwerktdoor. Dit moet loket worden waar iedereen terechtkan als het gaat om werk, scholing, omscholing en bijscholing. Een adviespunt voor iedereen die wordt geholpen door alle samenwerkende organisaties die hier achter zitten.’’ Maar nu kijken we vooruit naar de Participatiemarkt op 22 februari in Haarlem. Kijk voor meer informatie op https://www.participatiemarkthaarlem.nl/

Laat je informeren naar alle mogelijkheden.