Bibliotheek Haarlem: alle locaties, parkeren en boeken lenen

Algemeen
Alles over de bibliotheken in Haarlem.
Alles over de bibliotheken in Haarlem. (Foto: Unsplash)

HAARLEM – Of je nu naar de bibliotheek komt om te lezen, informatie te zoeken of te studeren: het kan er allemaal. Het is een plek waar je je goed kunt concentreren. Wil je zelf naar de bibliotheek? Dat komt goed uit, want in Haarlem staan er genoeg! In dit artikel vind je een overzicht van alle bibliotheken, de locaties en waar je kunt parkeren.

Waar is de bibliotheek in Haarlem?

In Haarlem kun je 4 grote bibliotheken vinden van De Bibliotheek Zuid-Kennemerland. Verder zijn er nog 5 bibliotheken rond Haarlem te vinden in de buurgemeenten. In Haarlem staat een bieb in Noord, Oost, Schalkwijk en Centrum. De informatie per bibliotheek vind je hieronder.

Boeken lenen bibliotheek Haarlem

Je kunt online via de website van De Bibliotheek Zuid-Kennemerland boeken reserveren of aanvragen. De boeken kun je aanvragen en reserveren, wel heb je hiervoor een bibliotheekpas nodig. per keer kun je acht boeken lenen, voor ongeveer 3 tot 6 weken.

Bibliotheek Haarlem Centrum

In het hart van Haarlem, op de Gasthuisstraat 32, vind je de hoofdvestiging van De Bibliotheek Zuid-Kennemerland. Het is een grote bieb met veel voorzieningen, zoals gratis te gebruiken computers, printers en studieplekken. Er is zelfs een horeca gelegenheid met terras!

Openbaar vervoer

Bibliotheek Haarlem Centrum is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Je kunt lijnbus 2, 3, 73 en 300 nemen naar Centrum/Verwulft. Ook kun je met de lijnbussen 340, 346, 356 en 50 uitstappen bij bushalte De Raaks.

Parkeren auto

Er zijn verschillende parkeergarages waar je (betaald) je auto kunt parkeren. Parkeergarage Raaks (€3,21 p/u) is het dichtst bij de bibliotheek. Als deze garage vol zit kun je terecht bij parkeergarage Vicky (€3,50 p/u) of De Appelaar (€4,00 p/u).

Openingstijden

De bibliotheek is maandag t/m vrijdag geopend van 10:00 uur tot 20:00 uur. Op zaterdag sluit de bieb al om 18:00 uur en op zondag ben je welkom van 12:00 uur tot 16:00 uur.

Bibliotheek Haarlem Schalkwijk

De bibliotheek Haarlem Schalkwijk bevindt zich op het Fie Carelsenplein 2. De bibliotheek biedt een aantal faciliteiten, zoals gratis te gebruiken computers, printers en studieplekken onder het genot van een kopje koffie of thee.

Openbaar vervoer

Bibliotheek Haarlem Schalkwijk is goed te bereiken met het openbaar vervoer. Neem lijnbus 3, 4, 73 of 300 en stap uit bij de bushalte Schalkwijk Centrum.

Parkeren auto

In het centrum van Schalkwijk kun je bij twee goede parkeergarages terecht. Je parkeert op de Floridastraat (€1,20 p/u) of op de Tunispassage (€1,20 p/u). Vanaf hier loop je gemakkelijk naar de bibliotheek.

Openingstijden

De bibliotheek is maandag t/m vrijdag geopend van 10:00 uur tot 17:30 uur. Op zaterdag sluit de bieb om 14:00 uur en op zondag is de bibliotheek gesloten.

Bibliotheek Haarlem Noord

Woon je in het noorden van Haarlem? Dan vind je op de Planetenlaan 170 de volgende bibliotheek van Zuid-Kennemerland. Je kunt hier gebruik maken van computers, printers en studieplekken, onder het genot van een heerlijk kopje koffie of thee.

Openbaar vervoer

Bibliotheek Haarlem Noord is bereikbaar met het openbaar vervoer. Je kunt de lijnbussen 3, 73 en 385 gebruiken. Stap dan uit op de Minahassastraat.

Parkeren auto

Er zijn geen parkeergarages in de buurt van deze bibliotheek. Natuurlijk kun je ook een plekje op straat zoeken, vaak is dit wel tegen betaling. Als je gratis wilt parkeren kan dit bijvoorbeeld op het Marsmanplein. Je zult dan nog wel een gezond kwartiertje moeten lopen naar de bibliotheek.

Openingstijden

De bibliotheek is maandag t/m zaterdag vanaf 10:00 uur open. Op maandag kun je tot 20:00 uur blijven zitten. Dinsdag t/m vrijdag sluit de bieb om 17:30 uur en zaterdag gaat de bibliotheek om 14:00 uur dicht. Zondag is de bibliotheek in Haarlem Noord helemaal gesloten.

Bibliotheek Haarlem Oost

Op de Leonard Springerlaan 5 staat de bibliotheek van Haarlem Oost. De bibliotheek heeft verschillende faciliteiten, zoals gratis te gebruiken computers, printers en studieplekken.

Openbaar vervoer

Bibliotheek Haarlem Oost is goed te bereiken met het openbaar vervoer. Met lijnbus 2 kun je uitstappen op de Vincent van Goghlaan. Pak je lijnbus 80? Dan stap je uit bij de Jac. van Looystraat.

Parkeren auto

Er zijn geen parkeergarages in de buurt van deze bibliotheek. Natuurlijk kun je ook een plekje op straat zoeken, vaak is dit wel tegen betaling. Als je gratis wilt parkeren kan dit bijvoorbeeld bij de IKEA. Je zult dan nog wel even moeten lopen naar de bibliotheek.

Openingstijden

Op maandag, donderdag en vrijdag is de bibliotheek geopend van 13:30 uur tot 17:30 uur. Woensdag gaat de bieb iets eerder open, om 10:00 uur. Zaterdag ben je welkom van 10:00 uur tot 14:00 uur. Dinsdag en zondag is de bibliotheek gesloten.

Bibliotheken Haarlem omgeving

In de buurgemeenten van Haarlem staan ook een aantal bibliotheken. Hieronder vind je een overzicht van de grootste bibliotheken.

  • De Bibliotheek Bennebroek | Kerklaan 6
  • De Bibliotheek Hillegom | Sportlaan 1
  • De Bibliotheek Bloemendaal | Korte Kleverlaan 9
  • De Bibliotheek Zandvoort | Louis Davidscarré 1
  • De Bibliotheek Heemstede | Julianaplein 1