Binnenstad Haarlem krijgt nieuw allure: Afspraken vastgelegd in convenant

Algemeen
Alle ondertekenden namens de verschillende partijen zijn bij elkaar om te proosten op het convenant.
Alle ondertekenden namens de verschillende partijen zijn bij elkaar om te proosten op het convenant. (Foto: Jurriaan Hoefsmit)

HAARLEM - Het centrum van Haarlem wordt groener, schoner en de bereikbaarheid wordt beter. De leegstand van woningen wordt aangepakt en historische panden zullen met energiebesparende- en isolatiematerialen zuiniger worden in energieverbruik. Dit zijn enkele afspraken die 1 februari afgesproken en ondertekend zijn in een convenant door de gemeente Haarlem en diverse verenigingen die Haarlem Centrum heeft.

‘We willen ook in de toekomst een duurzame en vitale binnenstad blijven voor zowel inwoners, ondernemers als bezoekers’, aldus Robbert Berkhout, wethouder van de gemeente Haarlem.

Mooier en groener

Belangrijk onderdeel van de afspraken is het groener maken van ons centrum. We willen in het centrum belangrijke plekken als de Nieuwe Groenmarkt, de Bibliotheek en het Stationsplein mooier maken, maar ook minimaal 2 straten per jaar zichtbaar vergroenen.

Beter bereikbaar

Ook werken we aan het voorkomen van leegstand, betere en schonere bereikbaarheid en aan het herstel van historische winkelpuien. Met meer energiebesparende- en isolatiemaatregelen willen we ervoor zorgen dat het energieverbruik in de panden flink verlaagd wordt.

Ondernemers en bewoners

De afspraken gaan over de periode 2023-2027 en zijn getekend door de Centrum Management Groep (CMG), de Vereniging van Eigenaren Binnenstad, de BIZ, Ondernemersvereniging Haarlem, KHN Haarlem, MKB, Haarlem Marketing, de wijkraad en de culturele instellingen. Namens de gemeente tekende wethouder Robbert Berkhout.