Theatrale lezing ‘Anemoonbewoners’ in Nederlandse Gebarentaal

Cultuur
Deze toneeltekst is in ontwikkeling. Door deze lezing met acteurs en/of Tolken Nederlandse Gebarentaal, kan schrijver Sem weer verder met herschrijven.
Deze toneeltekst is in ontwikkeling. Door deze lezing met acteurs en/of Tolken Nederlandse Gebarentaal, kan schrijver Sem weer verder met herschrijven. (Foto: Julia van Hulst)

HAARLEM - Schrijver Sem Anne van Dijk presenteert een nieuwe toneeltekst volledig in Nederlandse Gebarentaal over een vader, zoon en dochter in een uit evenwicht geraakt doof gezin, na de verdwijning van de moeder. Anemoonbewoners is de eerste Nederlandse toneeltekst volledig geschreven in de grammatica en lexicon van Nederlandse Gebarentaal (NGT).

In een vacuüm van tijd moet het gezin niet alleen worstelen met het besef dat er een kans is dat moeder niet meer terugkomt, ook moet het als auditief beperkte community zich proberen te verbinden met verschillende horende instanties. De politie, slachtofferhulp, televisieploegen voor de deur en zelfs hun dorpsgenoten - het zijn horende machten waar het gezin nauwelijks tot nooit mee te maken heeft gehad. Geen van de instanties en de mensen die ze tegenkomen heeft er ooit rekening mee gehouden dat er ook mensen zijn die geen geluid kunnen registreren. Bij de politie is er geen tolk, niemand beheerst Gebarentaal in het dorp en de media is alleen maar op zoek naar ‘slachtofferporno’.

De theatrale lezing van Anemoonbewoners is volledig in Nederlandse Gebarentaal. De regie is in handen van Fonge Frieling en onder anderen Ali Shafiee, Bert Bunschoten, Boaz Blume en Corinna den Dekker spelen mee in de lezing. Voor het horende publiek is er boventiteling aanwezig. De toneeltekst is daarbij nog in ontwikkeling. Door deze lezing met acteurs en de reacties van het publiek, kan Van Dijk weer verder. Dit project is mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten.

Entree

De lezing is op zondag 18 juni om 15:30 uur en gratis toegankelijk. Wel graag reserveren via www.schuur.nl/theater/anemoonbewoners.