Kok Iwan Mehciz: ‘De allerbeste kruiden zijn liefdeskruiden’

Cultuur
Iwan Mehciz en Elizabeth Bondo leren je lekker koken.
Iwan Mehciz en Elizabeth Bondo leren je lekker koken. (Foto: Willem Brand)

HAARLEM - Dankzij een subsidie van Buurts start er vanaf 3 augustus driemaal een kookworkshop van vier middagen in Wijkcentrum De Wereld. Koken met een tintje, noemt Iwan Mehciz het.

Door Willem Brand

“Je leert op een eenvoudige manier lekker koken. De ene keer ligt het accent op Surinaams, de andere keer op Indonesisch”, vertelt Iwan in de keuken van Da Vinci. De cursus voor mensen vanaf 18 jaar start met het kopen van goede ingrediënten. Ook dat doen de deelnemers onder begeleiding van Iwan. “We gaan met maximaal acht mensen eerst winkelen, dan koken en tot slot de maaltijd nuttigen. We beginnen om 16.00 uur, de workshop eindigt rond 19.30 uur. De bedoeling is ook dat we de keuken en de potten en pannen netjes achterlaten”, vertelt initiatiefnemer Elizabeth Bondo. 

Paplepel

Iwan heeft het koken met de paplepel ingegoten gekregen. Zijn moeder leerde hem de fijne kneepjes. “De allerbeste kruiden die ik gebruik zijn de liefdeskruiden”, zegt hij. Warme herinneringen heeft hij aan de kooksessies bij de Hoogovens. Iwan werkte er 28 jaar op de afdeling verpakkingsstaal en maakte regelmatig voor de hele ploeg een eenpansmaaltijd. “Ik deed dat graag, gevolg was wel dat mijn collega’s thuis het eten van moeder de vrouw lieten staan.”

Vieren

Na de drie workshops van elk vier bijeenkomsten is er op 9 november een terugkomdag. Dan ontvangen alle deelnemers een certificaat van deelname. De feestelijke afsluiting wordt gevierd met familieleden en vrienden.

Aanmelden

De kookworkshop start 3 augustus en is elke donderdag van 16.00 tot 19.30 uur. Kosten zijn 20 euro voor vier bijeenkomsten. Aanmelden kan één dag van tevoren bij Elizabeth Bondo: st.palankanegra@yahoo.com of telefonisch 06 4794 9541.