Floor Jansen zingt volkslied: ‘Geniet van alles!’

Grand Prix Zandvoort
Floor Jansen voelt zich vereerd dat zij het Wilhelmus mag zingen.
Floor Jansen voelt zich vereerd dat zij het Wilhelmus mag zingen. (Foto: Sebastiaan Holler)

ZANDVOORT - Vlak voor de start van de Dutch Grand Prix Zandvoort verzorgt de internationaal bejubelde zangeres Floor Jansen voor de vele fans een bijzondere vertolking van het Wilhelmus. De populaire zangeres wordt muzikaal begeleid door het Orkest Koninklijke Luchtmacht. Reden genoeg om Floor even flink aan de tand te voelen

Kun je vertellen hoe het was om gevraagd te worden om het Volkslied te zingen tijdens de Dutch GP in Zandvoort?
Ik kan het niet echt omschrijven. Mijn management werd gebeld door de organisatie en dan hoor je dat je het Wilhelmus mag zingen tijdens één van de grootste evenementen van Nederland. Echt wat een enorme eer om dit te doen. Het werd mij echter pas een paar dagen later, toen ik mij verder ging verdiepen in de Formule 1 en de vorige editie, hoe massaal en succesvol het is, in Nederland maar ook wereldwijd.

Heb jij iets met het Volkslied?
Ik denk dat ik niet meer of minder heb met het Volkslied als iedere andere Nederlander. Je groeit ermee op en ziet het als iets wat ons volk samenbrengt in vele mooie momenten. Om nu mijn eigen draai hieraan te geven is een fantastische mogelijkheid en ik hoop dat ik de energie en emotie van Formule 1 kan overbrengen in mijn editie.

Je zingt het onder begeleiding van een groot orkest, heb je wel vaker op deze manier opgetreden? 

Jazeker! Een aantal jaar terug zong ik met het Metropole Orkest a Final Fantasy Soundtrac, “Sound of the Wind”. En eerder dit jaar heb ik met hetzelfde orkest dat bij de Formule 1 het Wilhelmus zal spelen, het Orkest Koninklijke Luchtmacht, mijn eigen single “Storm” gezongen. Dit was tijdens de TV-show “Ode aan onze Veteranen” voor veteranen dag 2022.

Je hebt eerder verteld dat je de F1 niet op de voet volgt, doe je dat nu wel?

Door mijn drukke schema ben ik niet in staat om alles op de voet te volgen. Echter ben ik vooral geïnteresseerd geworden in de coureurs. Hoe ze trainen, werken en alles eraan doen om de beste te zijn. Dat samen met de geoliede machines van de teams is het enorm fascinerend om een oogje op te houden.

Je woont niet in Nederland, ga je 1 dag naar Nederland voor dit event of blijf je nog even plakken? 

Ik ben al een paar dagen in Nederland om aan mijn eerste solo album te werken wat in maart 2023 uitkomt en het is ook fijn om tijd door te brengen met mijn familie. 9 september komt mijn 3e single uit.

Nederlanders hebben je pas echt muzikaal leren kennen na 2019, de uitzending met Henk Poort. Sindsdien is het in een stroomversnelling geraakt, merk je daar veel van?

Ja en nee. Omdat ik al twintig jaar zangeres ben en over de hele wereld tour met Nightwish, wat één van de grootste metal bands ter wereld is, ben ik redelijk gewend aan aandacht. Echter, kreeg ik deze aandacht niet per se in Nederland tot Beste Zangers. Ik vind het fijn dat ik mijn muziek nu met nog meer mensen kan delen en de support voel van de Nederlanders.

Zou je de F1 fans nog iets willen zeggen?

Geniet van de show! Uiteindelijk gaat het niet om mij maar om de race. Ik hoop dat hat heel spannend gaat worden. En voor wie het ook leuk vind om naar mij te luisteren: Mijn eerste album komt in 2023 en april 2023 ben ik in Nederland op vele podia te vinden. 

Wie denk je dat de race gaat winnen? 

Max Verstappen. Zou heel erg leuk zijn!