Jaarlijkse herdenking van verzetsstrijdster Hannie Schaft uit Haarlem

Nieuws
Hannie (rechts) met mede verzetsstrijdster Truus Oversteegen
Hannie (rechts) met mede verzetsstrijdster Truus Oversteegen (Foto: Gemeente Haarlem)

HAARLEM - Ieder jaar vindt op de laatste zondag in november de Nationale Hannie Schaft Herdenking plaats. Hannie Schaft, afkomstig uit Haarlem, was een bijzondere verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog.

Hannie Schaft was zeker niet de enige vrouw die actief was in het verzet. Maar als een van de weinigen nam zij ook deel aan het gewapende verzet tegen de nazi’s. Dit kostte haar uiteindelijk het leven, vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog. In 1981 kwam de film ‘Het Meisje met het Rode Haar’ uit, waarin actrice Renee Soutendijk de rol van Hannie speelt. 

Herbegraven

Enkele maanden na de bevrijding werd Schaft herbegraven op de Erebegraafplaats in Overveen. Zondag 26 november 2023 vindt de Nationale Hannie Schaft Herdenking plaats. In de ochtend wordt een krans gelegd op de Eerebegraafplaats. In de middag vindt in PHIL een herdenking plaats met muziek en sprekers. Naima Bayo en Erik Vlasblom brengen samen twee liedjes. Schrijver Abdelkader Benali verzorgt dit jaar de Hannie Schaftlezing. Hij zal het hebben over het belang van opkomen voor de vrijheid. 

De herdenking is voor iedereen gratis toegankelijk, vooraf aanmelden is niet nodig.
Tijd: 13.00 tot 14.00 uur (inloop vanaf 12.30 uur)
Locatie: PHIL, Lange Begijnestraat 11