Haarlemse schrijft eerste zelfhulpboek voor rouwende kinderen

Nieuws
Illustratie van Petra Konijn uit het zelfhulpboek.
Illustratie van Petra Konijn uit het zelfhulpboek. (Foto: aangeleverd)

Kinderpsycholoog Carine Kappeyne van de Coppello uit Haarlem, heeft het eerste zelfhulpboek voor rouwende kinderen geschreven. Het boek wordt gepubliceerd op donderdag 25 april en is een initiatief van Stichting Nooit Voorbij, dat ouders en kinderen met een overleden kind, broertje of zusje begeleidt en steunt in hun rouwproces. Met behulp van het boek kunnen kinderen hun verdriet aangaan en ondersteunt ze bij het verwerkingsproces. 

Kappeyne van de Coppello maakte dit boek om kinderen van een overleden broertje of zusje te laten zien dat hun emoties en gevoelens er ook mogen zijn. Zij merkte in haar werk dat deze kinderen vaak hun ouders voor hun eigen verdriet beschermen, omdat papa en mama het al zo moeilijk hebben. “Het mooie van dit zelfhulpboek is dat kinderen er alleen in kunnen werken, maar ook samen met hun ouders” aldus de auteur. 

Het eerste exemplaar wordt op de dag van publicatie uitgereikt aan Jullian (8) op OBS De Spaarneschool in Spaarndam. hij verloor heel plotseling zijn broertje Florian. 

‘Kinderen gebruiken niet altijd woorden om hun emoties te laten zien’

Zelfhulpboek

In “De dag dat alles anders werd” maak je kennis met muisje Matsie, die wordt geconfronteerd met de dood van zijn broertje Morris. Hij neemt kinderen mee op reis door de wereld van rouw en herstel. Door zijn ogen ervaren ze hoe het is om een broer of zus te verliezen en hoe ze daar mee om kunnen gaan. Ook staan er creatieve opdrachten in. “Kinderen gebruiken niet altijd woorden om hun emoties te laten zien”, vertelt de kinderpsycholoog. “Hun gedrag en creatieve uitingen zeggen vaak veel meer over hoe ze zich voelen.”

Taboe

Volgens Kappeyne van de Coppello zijn kinderen gebaat bij duidelijkheid over de dood. “Volwassenen hebben moeite om het woord dood te gebruiken omdat ze hun kind willen beschermen tegen de hardheid van het leven. Ze zeggen dan bijvoorbeeld dat het kind slaapt en niet meer wakker wordt. Of dat het op reis is. Maar dat zorgt onbedoeld voor misverstanden en angst. Kinderen durven bijvoorbeeld niet meer te slapen omdat ze bang zijn om ook niet meer wakker te worden of blijven wachten tot hun broertje of zusje terugkomt van de reis.”

Kringgesprekken

Ook leerkracht Aron Neijmeijer van OBS De Spaarneschool wil dit taboe doorbreken. Hij vindt het belangrijk om een veilige ruimte te creëren waarbij het kind zijn of haar verhaal kwijt kan als daar behoefte aan is.

Zo praat hij in kringgesprekken met zijn klas over de dood. “We draaien er niet omheen”. zegt hij. “Dood hoort bij het leven. Gaandeweg de gesprekken zie je dat steeds meer kinderen zich gaan inleven in hun klasgenootje.

Ze denken bijvoorbeeld terug aan hun hond of oma die is overleden en vertellen daarover. Die openheid zorgt ervoor dat het rouwende kind zich gezien en gesteund voelt.”

‘De dag dat alles anders werd; Eerste zelfhulpboek voor rouwende kinderen’ is vanaf 25 april verkrijgbaar op bol.com en in lokale boekwinkels.