Klimaatactivisten slaan wederom klimaatalarm

Politiek
Die-in op het Stationsplein
Die-in op het Stationsplein (Foto: Extinction Rebellion Haarlem)

HAARLEM - Afgelopen maandag was het weer raak op het Stationsplein in Haarlem tijdens het afgaan van het luchtalarm. Zo’n twintig activisten gingen voor ‘dood’ op de grond liggen, ook wel een die-in genoemd, om aandacht te vragen voor het klimaat. Activist Paula hield een speech over Tata Steel.

In haar speech vertelde activist Paula dat tijdens het slaan van de klimaatalarm in Haarlem, voor het eerst bij Tata Steel eenzelfde actie plaatsvond. “Dit luchtalarm is voor ons een klimaatalarm. In heel Nederland voert Extinction Rebellion op dit moment acties. Bij Tata Steel, de grootste vervuiler van Nederland, en al tientallen jaren verantwoordelijk voor heel veel schade bij mens en natuur, volgt na het klimaatalarm een blokkade, want het moet stoppen. De vernietiging moet stoppen.”  Bij Tata Steel namen zo’n vijftig activisten deel aan de actie, die volgens Extinction Rebellion vreedzaam en ontspannen is verlopen. Tata Steel is de grootste CO2- en stikstofuitstoter van Nederland, zo stellen de activisten, en worden er gezondheidsschadelijke stoffen uitgestoten, die bijvoorbeeld kanker kunnen veroorzaken. 

De activisten zijn nog niet klaar met hun acties. Activist Paula: “Volgende maand staan we hier weer om alarm te slaan voor het klimaat, want we hebben elkaar nodig. Samen zullen we het tij keren, ook als klimaatwetenschappers concluderen dat we de doelen van Parijs niet gaan halen. Als we erin blijven geloven kan het nog steeds.” Op maandag 1 mei wordt wederom tijdens het luchtalarm een die-in gehouden.