Het team van Guido Bonsen in Tilburg, met Fleur Jong, Fleur Schouten, Marlene van Gansewinkel, Flip Breuer, Joel de Jong, Noelle Roorda, Nienke Timmer en Lisa Cornelissen.
Het team van Guido Bonsen in Tilburg, met Fleur Jong, Fleur Schouten, Marlene van Gansewinkel, Flip Breuer, Joel de Jong, Noelle Roorda, Nienke Timmer en Lisa Cornelissen. (Foto: Helene Wiesenhaan/BSR Agency)

Haarlemse Guido (52) vertrekt met paralympisch team naar Tokio

Sport

HAARLEM - De Olympische Spelen - nu nog in volle gang - worden in augustus opgevolgd door de Paralympische Spelen. De Haarlemse Guido Bonsen (52) vertrekt op 11 augustus met zijn atletiekteam naar Tokio - klaar om een aantal mooie medailles binnen te slepen.

Ras-Haarlemmer Guido woont zelf in de Vijfhoek, maar is niet de enige Haarlemmer uit het team die meereist naar Japan. “In totaal gaan er zes atleten mee, waarvan ook Fleur Jong Haarlemse is.” 

Volgens Guido maken zij (onderdelen: 100 meter en verspringen) en Marlene van Gansewinkel (onderdelen: 100 meter, 200 meter en verspringen) de grootste kans op een medaille, maar ook de kansen voor de overige vier paralympiërs worden hoog ingeschat. “Joël - de enige man in het gezelschap - is met zijn negentien jaar de jongste. De oudste atlete is Marlene met haar 26 jaar.”

Voor mij moet topsport een inspiratiebron zijn

Hoe kwam Guido eigenlijk in deze wereld terecht? 

“Ik was van 2009 tot en met 2017 bondscoach van de atletiekunie voor paralympische atleten. Tegen het einde van die periode kreeg ik steeds meer de behoefte aan meer diepgang, zogezegd. Topsport gaat vaak om de prestatie an sich: ben je net een paar milliseconde te langzaam? Dan tel je eigenlijk al niet meer mee. Terwijl, voor mij moet topsport een inspiratiebron zijn. Leiden tot niet alleen mensen die het leuk vinden meer te bewegen, maar ook mensen die zich beter voelen.”

Eerste professionele parasportteam van Nederland

Guido richtte uiteindelijk - samen met Fleur Jong en Marlene van Gansewinkel - Team Para Atletiek op, het eerste professionele parasportteam van Nederland.

“Dagelijks trainen we in Amsterdam met zeven para-atleten (waarvan er zes naar Tokio afreizen, red.) en drie reguliere atleten. Want als je voor een inclusieve wereld bent, is het gek om een exclusieve club op te richten, zo vonden wij. Wij coachen de sporters niet alleen op fysiek vlak, maar willen een boodschap meegeven aan hen en hun ouders bijvoorbeeld. Want hoe ga je ermee om als je kind gehandicapt geboren wordt, maar hij of zij wel graag wil sporten? Kun je als je een arm mist nog wel krachttraining doen? Daarnaast hebben we een informatief protesefestival georganiseerd. Daaraan deed een 1-jarige, maar ook een 72-jarige sporter mee. Want wat je merkt, is dat niet eens de sporters zelf moeite hebben met hun handicap, maar het de ouders zijn die zich continu moeten verdedigen. Voor hen zijn we er ook. En we leiden andere coaches op. Ons doel is dat iedereen met een beperking zich gehoord voelt - en elke vraag kan stellen die hij of zij heeft rondom sporten met een handicap.” 

Steun Team Para Atletiek

Aanvankelijk was Guido - die zelf geen handicap heeft - ook nieuw in de parasportwereld. “Hoe word je bijvoorbeeld spastisch? Ik had geen flauw idee. Nu leer ik deze sporters wat topsport inhoudt, en zij leren mij hoe het is om een handicap te hebben - en hoe je daarmee omgaat.” Overigens kan het team het niet alleen. Guido: “Elke vorm van steun is welkom: zo hebben we partners die ons voor 10.000 euro per jaar steunen, maar je kunt ook ‘vriend’ worden en voor 25 euro al helpen.” 

Paralympische Spelen

Team Para Atletiek vertrekt op 11 augustus naar de Paralympische Spelen van Tokyo 2020. “Daar volgen de sporters eerst nog het voorbereidingskamp, om te kunnen wennen aan het Japanse tijdsverschil en klimaat. Op de 24e is de opening van de Paralympische Spelen. Op onze site kun je zien welke sporter wanneer aan bod komt.”

Zelf meedoen of je steentje bijdragen aan Team Para Atletiek? Kijk dan op TeamParaAtletiek.nl.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Haarlem

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Salsa in Schalkwijk Algemeen 30 jun, 11:32
Afbeelding
Melding autobrand in Fien de la Marstraat blijk buitenbrand 112-nieuws 30 jun, 00:52
Afbeelding
Verkeershinder door botsing op Zijlweg 112-nieuws 29 jun, 18:45
Afbeelding
Provincie investeert 1,5 miljoen euro in ’slimme oplossingen om elektriciteitsnet te ontlasten Algemeen 29 jun, 12:28
Afbeelding
Haarlemse wethouders Jur Botter en Marie-Thérèse Meijs nemen donderdag 30 juni afscheid Algemeen 29 jun, 09:38
Afbeelding
Getuigenoproep poging zware mishandeling Archipelstraat 112-nieuws 29 jun, 09:32
Afbeelding
Podcast ‘Afstand en nabijheid’ legt vinger op zere plek eenzaamheid Algemeen 29 jun, 09:06
Afbeelding
Wat is er aan de hand in de Haarlemse Vijfhoek? Algemeen 29 jun, 06:32
Afbeelding
(UPDATE) Man (49) gewond bij mogelijk steekincident Archipelstraat 112-nieuws 28 jun, 22:46
Afbeelding
It’s Showtime bij Haarlem Shopping Night Algemeen 28 jun, 15:44
Afbeelding
Dit moet je weten over Openluchtfestival Klaterklanken VIDEO 28 jun, 14:03
Afbeelding
Vraag vóór 1 september huur- of zorgtoeslag aan Algemeen 28 jun, 10:26
Afbeelding
Jacky Ghijsen, een vrouw die niet opgeeft Algemeen 28 jun, 07:52
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Haarlem

Op Rodi Haarlem volg je het laatste nieuws uit Haarlem. Rodi Haarlem informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Haarlem

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Haarlem in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief