Zonta vrouwen zetten Elizabeth Bondo in het zonnetje

Sport
Elizabeth Bondo geeft handbaltraining.
Elizabeth Bondo geeft handbaltraining. (Foto: Willem Brand)

SCHALKWIJK - Vier jaar probeert Elizabeth Bondo (59) jeugdhandbal van de grond te tillen in Schalkwijk. Ze huurde gymzalen op scholen en af en toe de Spaarnehal. Vorige week woensdag liftte ze daar mee met de Sportinstuif van Sport Support. Melody, de enige van haar uitgedunde groepje, kreeg zo de broodnodige aanvulling. De training werd gadegeslagen door dames van de Zonta vrouwengroep Kennemerland. Zij wilden de trainster in het zonnetje zetten en hadden taart meegenomen.

Door Willem Brand

Elizabeth kwam in 1993 met haar drie kinderen vanuit Angola, waar een burgeroorlog woedde, naar Nederland. In Zeeland kwam het gezin in een noodopvang voor asielzoekers. Dagelijks ging Elizabeth in de polder hardlopen. Ze ervaarde een vrijheidsgevoel. In Luanda, de hoofdstad van haar moederland, had ze op haar zeventiende met handbal kennisgemaakt. Ze bleek een talent en kwam na een jaar in de selectie van het nationale team. 

Van Kunstschatten naar gospel

Toen ze haar verblijfsstatus kreeg verhuisde het gezin naar Heerhugowaard. In 2008 kreeg ze een woning in Meerwijk. Belangrijke uitlaatkleppen voor haar zijn schilderen, boetseren en dichten. Ze deed zes jaar als medeorganisator mee met Kunstschatten in Schalkwijk, een laagdrempelige variant van de Kunstlijn. Ook zette ze met anderen stichting Palanka Negra op. Tweemaal ging ze dankzij subsidies en donaties naar Noord-Angola om in een dorp activiteiten voor kinderen op te zetten. In het voorjaar van 2021 richtte Elizabeth een multicultureel gospelkoor op. 

Van gymzaal naar De Blinkert

In 2019 kwam ze op het idee om meiden in de leeftijd van 8 tot 12 jaar te leren handballen. Uit haar verhaal na de training blijkt dat het lastig is als je geen officiële vereniging bent en ook geen vaste plek hebt. Ze heeft nu contact met handbalvereniging De Blinkert in Haarlem-Noord. Na een goede start met zo’n twintig meiden zijn er nu nog drie over. Melody (9) is enthousiast, zij wil wel door. Elizabeth kan goed lesgeven, vindt ze. Wellicht helpt het als Elizabeth op Vrouwendag in de Gravenzaal in aanwezigheid van Eva de Raadt, de wethouder van Sport, door Zonta vrouwenclub Kennemerland officieel wordt geëerd. Iesje Vermeulen van Zonta: “We vinden haar een rolmodel, Elizabeth krijgt van ons met een geldbedrag een steuntje in de rug.”

Elizabeth Bondo en Iesje Vermeulen van vrouwengroep Zonta.