F1 2023 in Zandvoort: datum, kaartjes, vervoer, plattegrond en meer!

Sport
Het belooft weer één groot oranjefeest te worden eind augustus.
Het belooft weer één groot oranjefeest te worden eind augustus. (Foto: Boris Streubel/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool )

ZANDVOORT - Welke datum is de Grand Prix in Zandvoort 2023? Waar parkeer je voor de F1 in Zandvoort? Wat kosten kaartjes of een ticket voor de Formule 1? Hoe kom je in Zandvoort tijdens de races? In dit artikel alles wat je moet weten over de Formule 1 Grand Prix in de kustplaats!

Welke datum Formule 1 Zandvoort 2023?

First things first: wanneer en op welke datum is de Dutch Grand Prix dit jaar in Zandvoort? Al snel! Op 25, 26 en 27 augustus 2023 is het circuit in Zandvoort het epicentrum van de Formule 1. Op 27 augustus 2023 strijdt Max weer om de winst, tegen onder meer Leclerc, Perez en Hamilton. 

De race begint zondag 27 augustus om 15.00 uur en wordt uitgezonden op bijvoorbeeld Ziggo Sport. 

Kaartjes F1 Zandvoort 2023 en kosten 

Goed nieuws! Er zijn op het moment van schrijven nog kaartjes te koop voor de Super Friday (25 augustus 2023) van hét race-evenement van het jaar in Zandvoort. Wat kosten kaartjes voor de F1 Zandvoort in 2023? Je kunt deze kaartjes voor Super Friday van de Heineken Dutch Grand Prix 2023 nu met 50 procent korting scoren.

Wil je kaartjes voor de Formule 1 Dutch Grand Prix voor zaterdag of zondag (26 of 27 augustus 2023)? Laat dan een alert instellen voor als deze weer vrijkomen! Of scoor kaartjes voor de F1 via dit officiële Dutch GP resell-kanaal. Daar vind je ook wat deze tickets en kaartjes voor de Dutch Grand Prix 2023 kosten.

Programma Dutch GP F1 2023 Zandvoort

Het draait eind augustus natuurlijk niet alléén om de race. Rondom de Dutch Grand Prix is wederom een spectaculair programma vol entertainment opgezet. Zo treden op zondag 27 augustus voorafgaand aan de start van de Formula 1 André Rieu en DJ La Fuente samen op, in de Pre Race-show. Tijdens de show speelt Rieu met zijn Johann Strauss Orkest en al zijn solisten het Wilhelmus in een uitvoering waar je geheid kippenvel van krijgt.

Het precieze programma van de Heineken Dutch Grand Prix 2023 vind je hier:

F1 Grand Prix Zandvoort: auto en parkeren

In 2022 trok hét evenement van het jaar in Zandvoort nog 305.000 bezoekers (totaal van drie racedagen). Daarom raadt de organisatie het ook dit jaar sterk af om met de auto naar het circuit en omliggende entertainment te komen. ‘Bereid je in elk geval wel goed voor op jouw reis naar Zandvoort! Pak de fiets, het ov/de trein of reserveer een stoel in de touringcar’, aldus de organisatie. 

Bereikbaarheid F1 Zandvoort

Dit is wat de gemeente Zandvoort zegt over de bereikbaarheid van Zandvoort tijdens de Dutch Grand Prix van 2023:

  • Zandvoort blijft altijd bereikbaar als inwoner of ondernemer, ook met de auto.
  • Bezoekers worden aangemoedigd om zoveel mogelijk lopend, op de fiets of met het openbaar vervoer naar Zandvoort te komen.
  • De grote parkeergarages en parkeerterreinen zijn vlak voor en tijdens de racedagen niet of zeer beperkt beschikbaar.
  • Verblijf je als bezoeker in deze periode in een hotel, huisje of camping in Zandvoort, dan krijg je via het logiesadres meer informatie over parkeermogelijkheden en een doorlaatbewijs.

Tekst gaat door onder de foto

max verstappen formule 1 grand prix zandvoort race
Max Verstappen (foto: Red Bull Content Pool - Clive Rose/Getty Images)

Doorlaatbewijs

De doorlaatbewijzen die je als bewoner van Zandvoort kon aanvragen, zijn uiterlijk 25 juli op de bus gedaan. 

Hoe werkt het?

Het doorlaatbewijs (een sticker) plak je achter de voorruit van je auto om tussen donderdag 24 augustus 05:00 uur en zondag 27 augustus 23:00 uur het dorp in te kunnen.

Parkeren Haarlem F1

Bezoekers wordt ook in 2023 weer aangeraden om vooral met de trein, fiets, of ander ov naar de kustplaats te komen. Vanuit Haarlem en Amsterdam rijden er extra treinen naar Zandvoort. Parkeren in Haarlem is wel mogelijk tijden de Grand Prix F1 in Zandvoort. 

Bekijk ook dit artikel over waar je kunt parkeren in Haarlem.

Geen betaald parkeren voor inwoners en ondernemers in Zandvoort

Betaald parkeren wordt in Zandvoort tijdens het evenement tijdelijk uitgezet. Lees hierover meer in onderstaand artikel.

Geen straatparkeren voor bezoekers Formule 1 Dutch GP

Ook worden de parkeerautomaten en parkeren via de mobiele apps afgesloten zodat bezoekers geen gebruik maken van straatparkeren. Lees hier meer over in onderstaand artikel:

Vervoer Formule 1 2023: fiets of ov

Kom je liever met de fiets of het openbaar vervoer naar Zandvoort eind augustus? Dat doe je goed. Vanaf NS-station Zandvoort loop je in een paar minuten naar het circuit. Let op! De fiets pakken vanaf het station is niet toegestaan tijdens het evenement.

Fiets parkeren Formule 1 Zandvoort

Voor fietsers, brommers en scooters zijn meerdere stallingen beschikbaar - gratis en met toezicht. Vanaf deze stallingen is het maximaal nog 15 minuten wandelen naar de ingang van Circuit Zandvoort.

Reserveer vooraf (gratis) je plek voor fiets parkeren of brommer of scooter stallen via deze link.

Meer vragen over vervoer naar de Formule 1 in Zandvoort op 25, 26 og 27 augustus? Lees hier alles over vervoer Dutch GP 2023.

Plattegrond Formula 1 Heineken Dutch GP

Alvast in de stemming komen? Bekijk dan hieronder de officiele plattegrond van het Formule 1-terrein bij het circuit in Zandvoort in 2023!

dutch grand prix zandvoort 2023 f1 formule 1 formula 1 plattegrond parkeren zandvoort

Wanneer is Max Verstappen kampioen?

Tot slot: hoe zat het ook alweer? Kan Max Verstappen, net als in 2021, kampioen worden in Zandvoort? Het antwoord is: die kans is klein. Hoe dat zit? 

Max Verstappen heeft momenteel een voorsprong, maar kan - gezien het aantal nog te behalen punten - op zijn vroegst tijdens de Grand Prix in de VS wereldkampioen worden. Wil hij in het eigen Zandvoort al wereldkampioen worden, dan zou hij een voorsprong van 259 punten moeten hebben op de nummer twee. Maar na de Dutch GP kan hij maximaal een voorsprong van 151 punten hebben, dus conclusie:

Het is onwaarschijnlijk dat Max Verstappen in Zandvoort eind augustus de wereldtitel al binnensleept

Dutch Grand Prix F1 Zandvoort in 2024 en 2025

Goed nieuws voor de F1-fans die er na de races in augustus nog geen genoeg van kunnen krijgen: de Grand Prix van Nederland in Zandvoort staat ook in 2024 en 2025 op de Formule 1-kalender. Het contract met het Nederlandse circuit werd eind december 2022 al met twee jaar verlengd.

Alvast in de stemming komen? Zo zag de Dutch GP 2022 in Zandvoort er vorig jaar uit!