'Bij De Hartekamp Groep staan management en werkvloer juist heel dicht bij elkaar.'
'Bij De Hartekamp Groep staan management en werkvloer juist heel dicht bij elkaar.' (Foto: Ron de Gruyl)

Dag van het Werkplezier in de Zorg: ‘Dit vak maakt mensen gelukkig’

25 jan, 10:07 Zorg

REGIO – Net als vele andere sectoren kampt ook de zorg met personeelstekorten. En dat terwijl het misschien wel de mooiste branche ter wereld is. Althans, als het aan loopbaancoach Hans Klok (63) ligt. In het kader van de Dag van het Werkplezier in de Zorg op 25 januari stellen we hem de vraag: wat maakt werken voor een zorginstelling als De Hartekamp Groep nu zo voldoenend?

We spreken Hans, zelf al jaren werkzaam in de zorg, tijdens de lockdown. Hij startte zo’n twee jaar geleden – precies toen corona uitbrak – in zijn nieuwe functie als loopbaancoach. Dit na negen jaar manager te zijn geweest bij De Hartekamp Groep. Bij De Hartekamp Groep vond hij wat hij bij zijn vorige werkgever miste. “Ik werkte daar ook als manager, maar die instelling werd voor mij uiteindelijk gewoon te groot en te zakelijk. Ik miste de korte lijntjes met de cliënten en de teams. Bij De Hartekamp Groep stonden management en werkvloer juist heel dicht bij elkaar. “Het was toen een warm bad om in terecht te komen. Momenteel is door de krapte op de arbeidsmarkt de afstand wel wat groter, maar er is daardoor ruimte om zelf met lef keuzes te maken die de zorg en jouw werkplezier ten goede komen.”

Hart luchten

De coronatijd is helemaal voor de zorgwereld een zware. Niet gek dus dat Hans niet goed wist waar en hoe te beginnen, twee jaar geleden. Gelukkig vond hij snel zijn weg. “Door mijn jarenlange ervaring in dit vak, had ik gelukkig al best een groot netwerk binnen De Hartekamp Groep. Ik heb onder meer via ons intranet veel tijd gestoken in het voorstellen van mezelf en het persoonlijk opzoeken van de medewerkers. Zo wilde ik weten wat mensen drijft binnen de organisatie, waar ze gelukkig van worden, maar ook wat ze misschien niet meer zo leuk vinden aan hun werk, zodat we daar een oplossing voor kunnen zoeken. Direct merkte ik dat de werknemers het fijn vinden om hun hart eens goed te kunnen luchten. Mijn agenda is inmiddels bomvol.”

Mijn agenda is inmiddels bomvol

Daar waar Hans in eerste instantie verwachtte vooral de vijftigplussers te bereiken, raakte hij met name in gesprek met zijn collega’s van tussen de dertig en vijfenveertig jaar. “Zij willen doorgroeien, zichzelf ontwikkelen binnen de organisatie. Mooi vind ik dat, die gedrevenheid - en het signaal dat mensen nog lang niet klaar zijn met dit vak en De Hartekamp Groep zelf.” 

Persoonlijke aandacht

Toch steekt Hans ook veel energie in de oudere generaties binnen de instelling. “Je wil voorkomen dat zij uitvallen, hen laten zien hoe zij nog alles uit hun laatste jaren binnen De Hartekamp kunnen halen.” En dus richtte Hans een project op waarbij hij ook specifiek met deze doelgroep in gesprek gaat. “Eigenlijk met dezelfde vragen als bij de jongere generatie: dus ‘waar word je nu echt gelukkig van in je werk’, maar bijvoorbeeld ook ‘hoe zou jij je jarenlange ervaring met nieuwe generaties willen en kunnen delen?’. Je merkt dat die persoonlijke aandacht enorm gewaardeerd wordt.”

Lach op het gezicht

Het moge duidelijk zijn dat Hans er alles aan doet om met elke werknemer binnen De Hartekamp Groep het gesprek aan te gaan. “Hierdoor voelt deze zich gehoord, en komt hij of zij goed tot ontwikkeling.” En met succes. Genoeg reden dus voor andere zorgmedewerkers eens een kijkje te komen nemen bij de instelling. “We zijn altijd op zoek naar nieuw, gemotiveerd personeel! Daarbij geeft dit vak je gewoon ontzettend veel voldoening. Misschien verdien je in de zorg niet de jackpot, maar jouw cliënten elke dag een grote lach op het gezicht bezorgen, dát maakt een mens in mijn ogen pas echt gelukkig.”  

Actuele vacatures Hartekamp

Kijk voor actuele vacatures op https://hartekampgroep.nl/werken/werken-bij-de-hartekamp-groep.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Haarlem

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Honderden muzikanten in actie voor ‘’Vrijheid” Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Burgemeester geeft lezing aan volle Groenmarktkerk Algemeen 16 mei, 17:07
Afbeelding
Restauratie Müllerorgel in Haarlem bijna klaar Algemeen 16 mei, 15:50
Afbeelding
Parksessies terug in Haarlem: dit weten we al Uitgaan 15 mei, 15:06
Afbeelding
Next Up: Talentenshow van Triple ThreaT in Stadsschouwburg Cultuur 14 mei, 11:22
Afbeelding
Vernieuwde Voortingplantsoen Haarlem feestelijk geopend Algemeen 14 mei, 09:55
Afbeelding
Politieonderzoek na aantreffen gecrashte auto 112-nieuws 14 mei, 02:38
Afbeelding
Haarlems TripleThreaT wint Grote Appeltje van Oranje 2022 Algemeen 13 mei, 14:21
Afbeelding
Griepprik voor 1200 Haarlemse iepen Algemeen 13 mei, 09:11
Afbeelding
Kind gewond bij ongeluk Europaweg 112-nieuws 13 mei, 09:02
Afbeelding
Slaapkamergeluk in de 46ste Haarlemse Hofjeskrant Algemeen 12 mei, 09:51
Afbeelding
Voetganger aangereden door bus op Kinderhuisvest 112-nieuws 10 mei, 13:29
Afbeelding
‘Alles bij de Buurderij heeft een verhaal’ Algemeen 10 mei, 11:52
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Haarlem

Op Rodi Haarlem volg je het laatste nieuws uit Haarlem. Rodi Haarlem informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Haarlem

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Haarlem in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief