‘Dag van het Werkplezier in de Zorg’ in coronatijd

Algemeen
'Het is een ontzettend heftige tijd geweest', aldus Hartekamp Groep-zorgverlener Frank Doesburg.
'Het is een ontzettend heftige tijd geweest', aldus Hartekamp Groep-zorgverlener Frank Doesburg. (Foto: Frank Doesburg - eigen foto)

HAARLEM - Vandaag, op dinsdag 26 januari is het de Dag van het Werkplezier in de Zorg. Dit jaar staat de dag in het teken van respect en waardering voor de zorg. Want hoe hebben diverse zorgverleners de afgelopen coronamaanden beleefd? Was het vooral zwaar, of was er op sommige momenten toch ook ruimte voor een glimlach?

‘Dit wil je nooit meer meemaken’, zo omschreef de Hoofddorpse Janneke (45), werkzaam voor Zorggroep Reinalda, de afgelopen coronaperiode al in een eerder interview. En ze is niet de enige, want ook Haarlemse zorgverleners slaan zich duidelijk met veel moeite door de coronacrisis heen.

Kortere lontjes

“Het is vooral voor de cliënten heel heftig”, aldus Iris van Kordelaar (45) tegenover het Haarlems Nieuwsblad. “Kijk, wij gaan aan het eind van de dag gewoon weer naar huis, maar de bewoners zitten continu op elkaars lip. Helemaal toen de cliënten van Wonen niet naar Dagbesteding mochten en dagbesteding op de woonafdeling kregen, om zo te zorgen dat groepen binnen de instelling gescheiden bleven. Eerst vonden ze het nog wel gezellig, zo met hun eigen clubje, maar al snel merkten we dat de lontjes van bewoners korter werden. Logisch ook, want ze mochten niet naar buiten, niet naar de winkels, niks.”

Naarmate de tijd vorderde, zag Iris op haar afdeling ook lichamelijke achteruitgang bij de cliënten verschijnen. “Ze zitten veel meer dan ooit. Het enige tripje wat ze maken is van de eettafelstoel naar de huiskamer en terug. Daardoor zijn ze veel spierkracht verloren. En voor onszelf geldt dat we veel werk opschuiven. Rapportages maken bijvoorbeeld, of gesprekken voeren met familie van de bewoners. Nou, daar kom je echt niet aan toe, al je energie gaat zitten in het goed houden van de sfeer op de afdeling.”

Spannende diensten

Ook Hartekamp Groep-zorgverlener Frank Doesburg (32) herkent zich in het verhaal van Iris. “Het is een ontzettend heftige tijd geweest. Vooral in de eerste golf, toen we helemaal op slot gingen. Dat was intens voor iedereen. Van een open woongroep naar een gesloten setting. Ik voerde ook die gesprekken met bewoners en werd soms gezien als het ‘brein van het virus’. Later werd dit beter toen het duidelijk werd dat het een landelijk probleem was, maar dit soort grotere problemen zijn lastig uit te leggen aan onze bewoners, op de praktische gevolgen na. Die zijn dan weer heel duidelijk. Corona vraagt veel van iedereen. Denk alleen al aan de vele quarantaines in afwachting van een negatieve test. Er zijn een aantal hele spannende diensten geweest, waarbij de spanning in afwachting van een uitslag sterk voelbaar was.”

Ook mooie momenten

Toch proberen ze bij Frank op het werk de moed erin te houden. Al is het maar voor de bewoners. “We kijken vooral naar wat er wél kan. En er zijn ook mooie momenten geweest in de zorg, waarbij we onze bijdrage hebben kunnen leveren aan een beter leven voor onze bewoners. Dat doet goed, en zo blijven we erin staan.”

En ook bij de Hartekamp Groep, waar Iris eveneens werkt, gebeurden het afgelopen jaar ook fijne dingen. “Zo hebben we veel leuke muzikale optredens gehad en is er zelfs een theaterschool langsgekomen om de cliënten te entertainen. Die vonden het fantastisch. En we hebben ontzettend veel bloemen gekregen, we zijn er verlegen van geworden. Al met al is het een heftige tijd, maar ook zeker één waarin we nog meer verbonden met elkaar zijn dan ooit.”

De volgende stap

Frank heeft nog wel een boodschap voor zijn zorgcollega’s. “Mocht in de zorg werken en twijfelen: kom op mensen, dit is toch een no brainer? Aan iedere burger die twijfelt wil ik de vraag stellen ‘Hoe goed is je kwaliteit van leven nu en wil je dit zo nog maanden, misschien jaren door laten gaan?’. Ik denk dat niemand deze tijd als prettig heeft ervaren, dus laten we met zijn allen de volgende stap zetten, zodat we onze maatschappij, economie en sociaal systeem kunnen redden.”