Oekraïens team neemt deel aan Heemskerk Cup

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

HEEMSKERK - De organisatie van het ODIN’59 toernooi om de Heemskerk Cup heeft dit jaar een unieke deelnemer. Het Oekraïense onder 19-team van Rhuk Lviv werd aangetrokken voor het onder 19 toernooi. Dit team heeft het afgelopen jaar nogal een turbulent jaar gekend. De oorlog in hun land zette alle sportieve evenementen onder druk en dus ook het voetbal.

Op 13 en 14 augustus op het complex ODIN’59

Het hoofdteam van Rhuk Lviv speelt in de Premier League van Oekraïne en is een van de oudste verenigingen van het land. Het kent een noemenswaardige geschiedenis. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat zij beschikken over een zeer talentvolle jeugdopleiding.

Noodgedwongen

Het onder 19-team heeft wonderwel het hele competitieprogramma kunnen afwerken en mocht zich kampioen van Oekraïne noemen. De laatste wedstrijden hebben zij noodgedwongen in Polen moeten afwerken waarbij het kampioenschap werd veiliggesteld. Door dat kampioenschap mogen zij deelnemen binnen het UEFA Youth League toernooi, de Champions League voor jeugdteams.

Een knappe prestatie gezien de ontwikkelingen in eigen land. Zij spelen dan ook met gemengde gevoelens en verheugen zich op hun komst naar Heemskerk teneinde zich te prepareren voor het komende seizoen. Zij treffen bij de Heemskerk Cup op 13 en 14 augustus een ander team welke deelneemt aan de UEFA Youth League namelijk het Belgische Club Brugge.

De organisatie is blij met de deelname van Rhuk Lviv. Volgens de organisatie verbroedert sport en geeft het een signaal af dat een oorlog de sport niet mag treffen. Voor de spelers geeft dat tevens ruimte om hun zinnen op andere zaken te zetten en de trots voor Oekraïne te tonen.

Trots

Hoofdsponsor Strandhotel Het Hoge Duin is tevens trots op de deelname van Rhuk Lviv maar zeker ook op het hele deelnemersveld. De gedachten gaan uit naar de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne en zij hopen op een sportieve prestatie om de wereld te tonen dat een oorlog de sport niet klein krijgt.

Winnaars van 2019 hebben verplichtingen elders

De winnaars van de 2019 editie, Zaglebie Lubin U19 en U17 , kunnen dit jaar niet deelnemen in verband met verplichtingen elders. De organisatie betreurt dat en zal hen een volgende maal de kans geven hun sportieve prestaties te evenaren.

Estevana Polman

Bijzonder in dit toernooi is ook de deelname van Esbjerg Fb uit Denemarken. De club heeft met name in Nederland de bekendheid verworven door de aanwezigheid aldaar van Estevana Polman bij de handbalafdeling waardoor de zoon van haar partner Rafael vd Vaart, Damian vd Vaart, toe trad bij de jeugd in de voetbalafdeling. Damian speelt er niet onverdienstelijk en komt mee naar Heemskerk. Onbekend is het of hij deelneemt bij de onder 17 jaar of onder 19 jaar. Het is wel duidelijk dat de vele scouts De Heemskerk Cup gaan gebruiken om naar hem te kijken. Met het stoppen van Estevana bij Esbjerg is de kans op terugkeer naar Nederland van het hele gezin erg groot en zou een Nederlandse topclub prima passen bij de ambities van Damian en natuurlijk zijn familie. Ook voor de Beverwijkse familie is het een uitgelezen kans om twee dagen voetbal te zien van Damian.

Wat bij het deelnemersveld verder opvalt is de deelname van twee, zogenaamde, talententeams. 

Topsegment

RDW Sports en de VRS Academy zitten in het topsegment van talenten die graag de stap naar het betaalde voetbal willen zetten. Door als groep naar buiten te treden is het voor scouts makkelijker te beoordelen dan als zij voor verspreide individuele verenigingen uitkomen.

Zowel ODIN’59 bij de onder 19, als het Beverwijkse DEM bij de onder 17, begeeft zich bij de Heemskerk Cup een weekend lang onder topteams. Eerder bewees ODIN’59 zich te kunnen wapenen tegen het voetbalgeweld en dus is een underdogpositie soms wel eens lekker.

Kanshebbers of underdogs alles is mogelijk bij de Heemskerk Cup.

Met dat in het achterhoofd zijn de hazen zeker niet gelopen. Kanshebbers of underdogs alles is mogelijk bij de Heemskerk Cup. De organisatie heeft bij het uitnodigen zeker gekeken naar het deelnemersveld op basis van de competities waarin zij uit kwamen. Zo is Fluminense FC uit Brazilië niet de minste en Fc Iserlohn uit Duitsland niet te onderschatten. Zondagmiddag 14 augustus om 16:00 uur zal bekend zijn wie zich winnaars van de toernooien onder 19 en onder 17 mogen noemen.

Door de sponsoring van Het Hoge Duin is de toegang tot het tweedaagse evenement gratis. De parkeergelegenheden bij het complex zijn beperkt en dus is de tip om lopend of met de fiets te komen.