Fluminense en FC Groningen grijpen Heemskerk Cup

Algemeen
Winnaar O19: FC Groningen.
Winnaar O19: FC Groningen. (Foto: Elena Gelsumino )

HEEMSKERK - Het weekend van 13 en 14 augustus was er voor de organisatie van de Heemskerk Cup een om niet te vergeten. Mooi weer, overvol toernooiprogramma en verrassende uitslagen. Bij de U17 werden de samba voetballers van Fluminense overtuigend winnaar ten koste van het gelegenheidsteam van VRS Academy. Bij de U19 wist FC Groningen het zware toernooi met een kampioenschap af te sluiten ten koste van Esbjerg.

Toernooiorganisatie kan terugzien op geslaagde editie

Het warme zomerweer pleegde een aanslag op zowel de spelers, scheidsrechters en medewerkers. 

Waterpauzes

Door de hitte moesten meerdere waterpauzes ingelast worden en een tandje lager gespeeld worden. Door het gevarieerde deelnemersveld kan deze editie als een van de zwaarste van de afgelopen decennia worden bestempeld.

ODIN’59 behaalde uiteindelijke de zesde plaats hetgeen niet geheel onverdienstelijk was met een dergelijk deelnemersveld. Het Oekraïense Ruhk Lviv had voorafgaand aan het toernooi alle ogen op zich gericht. Zij oogden vermoeid maar strijdbaar en was de organisatie ieder geval dankbaar voor de verzorging en begeleiding. Omdat er in eerste aanleg een taalbarrière bedacht was, werden twee inwoners van de IJmond bereid gevonden om als tolk te fungeren. 

Er voor elkaar

Het is wel duidelijk geworden dat de Oekraïense gemeenschap er voor elkaar is en staat want ook waren er enkele Oekraïners speciaal naar het toernooi gekomen teneinde Ruhk Lviv te steunen. Dat zelfs ODIN’59 met 4-0 van Ruk Lviv won was daarom ook best een verrassing. Dat was voor ODIN ook wel het enige echte wapenfeit ondanks de vechtlust.

FC Groningen begon het toernooi met een verlies van Hvidovre. Door dat verlies werden zij de tweede in hun poule, met recht op plaatsing in de kruisfinale tegen Club Brugge.

Mentaliteit

De Groningers oogden ook fris en de mentaliteit van hard werken en jagen, legde hen geen windeieren. Met 1-0 was Groningen dan ook echt te sterk voor Esbjerg.

Club Brugge was poulewinnaar en favoriet beschouwd voor de toernooiwinst. Zij verloren echter de kruisfinale en kon FC Groningen het opnemen tegen het Deense Esbjerg.

Esbjerg U19 was vooraf niet direct favoriet gezien de prestaties in eigen land. Toch wisten zij te verrassen door in hun poule tweede te worden. Esbjerg U17 stelde teleur. 

Damian van der Vaart

Het team waar ook Damian van der Vaart voor uit kwam, wist niet te overtuigen en werd zelfs laatste.

Het U17 toernooi werd uiteindelijk dus gewonnen door het flamboyante Fluminense. Deze baltovenaars maakten elke wedstrijd een genot om naar te kijken. 

Ogenschijnlijk speels en hard werkend wisten zij met een groot doelgemiddelde de HeemskerkCup naar zich toe te trekken. 

De spelers van VRS Academy, Nederlandse beloften zogezegd, konden dan ook echt geen weerstand meer bieden aan het voetbalgeweld. Met een zege van 4-0 pakte Fluminense de cup met de grote oren. 

Ook dat deden zij op geheel Brazilaanse wijze met zang en dans. Het kon niemand zijn ontgaan dat ZIJ de winnaars waren van deze editie.

Toezeggingen

De toernooiorganisatie spreekt van een zeer geslaagde editie met wederom toezeggingen voor komende edities. 

De hitte was voor hen wel even spannend. Het merendeel van de deelnemende teams verbleven bij hoofdsponsor Eht Hoge Duin in Wijk aan Zee. 

Een badplaats met maar een toegangsweg. Ondanks de extreme warmte waren er geen problemen met de vervoersbewegingen van en naar het toernooicomplex. Ook bleek er genoeg water voorradig en was het een geluk dat de tapwaterkwaliteit in Nederland subliem is. 

Er deden zich deze editie dan ook geen gezondheidsproblemen voor en was er bij de organisatie zelfs geen enkele vervelende blessure kenbaar gemaakt. Een mooier visitekaartje kan je niet hebben.

Winnaar O17: het Braziliaanse Fluminense.