‘Van zingen word je vrolijk en opgewekt’

Algemeen
Popkoor De Meeste Stemmen.
Popkoor De Meeste Stemmen. (Foto: Aangeleverd)

HEEMSKERK - Zingen is ouder dan de mensheid. De eerste zangers waren walvissen, tegenwoordig nog wel eens te herkennen bij vertolkers van het Nederlandstalige lied. Er zijn zelfs beelden bekend van 33 jaar na Chr. dat er bij kruisigingen samen gezongen werd: “Always look at the bright side of life …..”. Van zingen word je vrolijk en opgewekt, behalve misschien van ‘De Dodenrit’ van Drs. P. Samen zingen is een fantastische tijdbesteding die door veel mensen beoefend wordt. Alleen al in de IJmond zijn er tientallen koren waarin je je stem kunt laten horen. Popliedjes, smartlappen, kerkelijke liedjes, shanty, voor elke smaak is er wel een koor.

door Siem Weterings

Het Heemskerkse gemengd popkoor ‘De Meeste Stemmen’ viert op 5 november hun 20-jarig jubileum. Op 26 oktober 2002 begonnen Hennie en Loek Diemeer uit Heemskerkerduin te zingen met familieleden en vrienden. 

Twintig jaar popkoor De Meeste Stemmen 

Over repertoire en andere zaken werd democratisch gestemd vandaar hun naam. De eerste repetities waren in Donkey Shot, daarna de Adelbertus mavo en de bollenschuur van de familie Diemeer en sinds 2018 repeteren ze op woensdagavond in buurthuis d’Evelaer. Zingen staat op de eerste plaats, maar wordt direct gevolgd door gezelligheid.

Voorzitter Mariëtte Sinkeldam: “We kijken niet zozeer naar de akoestiek, maar wel of er een gezellige bar is en daarom is het buurthuis ideaal. Het kan wel eens wat later worden op de repetitieavond. Dirigenten vinden is erg lastig want er zijn veel koren in Heemskerk. Ja wat wil je, zingen is leuk én ook erg gezond. Uiteindelijk kwamen we in 2017 in contact met Hans van Breugel en dat klikte. Hij heeft ons wel naar een hoger niveau getrokken. Op dit moment hebben we bijna 40 leden waaronder 6 mannen, dus heren kom gezellig eens een keer kijken en meezingen”.

De corona tijd was natuurlijk een ramp voor koren, want samen zingen mocht niet en via Zoom is het toch eigenlijk een ramp aangezien iedereen thuis zit en zo de feeling mist met de andere zangers. Wel hebben toen een groot aantal leden zelf een versie opgenomen van Mamma Mia van ABBA en de dirigent heeft dat prachtig samengevoegd tot een filmpje dat te zien is op hun website koor-dms.nl Het repertoire wordt dus ook door de meeste stemmen bepaald. ‘De eenzame fietser’ van Boudewijn de Groot is de uitzondering, verder alleen bekende Engelstalige popsongs zoals bijvoorbeeld Mr. Blue Sky, Your Song, Imagine en Under Pressure.

Zaterdag 5 november om 14:00 uur geven ze en gratis jubileumconcert in De Vrijburcht, Vrijburglaan 2, Heemskerk. Ga eens luisteren en wordt net zo enthousiast als De Meeste Stemmen.