Succesvolle informatiebijeenkomst Herenboeren Rorik

Nieuws
Leden hangen trots de Herenboeren raamposter op.
Leden hangen trots de Herenboeren raamposter op. (Foto: Rene Prins Photography)

BEVERWIJK - De informatiebijeenkomst van Herenboeren Rorik op zondag 25 februari trok veel belangstellenden. “Aan enthousiasme was geen gebrek tijdens deze bijeenkomst”, aldus voorzitter Wolter van der Vlist.

Het initiatief heeft tot doel om een coöperatieve boerderij op te zetten op landgoed Rorik in de regio Kennemerland. Hier willen ze duurzaam, puur en eerlijk voedsel produceren.

Op zoek

“We gingen met een groep op zoek naar grond in Kennemerland. Afgelopen zomer vonden we landgoed Rorik. We gingen in gesprek en ze gaven aan nog wel plek op het landgoed te hebben voor ons initiatief”, zegt Wolter. Hij vervolgt: “Het is mooi om mee te maken hoe het proces precies verloopt, we beslissen samen met het landgoed hoe we ons initiatief het beste kunnen vormgeven.”

Herenboeren Rorik gaat de grond van het landgoed pachten. Dit wordt betaald door de leden van de coöperatie, evenals de boer die in loondienst is en alle overige kosten. “De opbrengst is dan ook voor de leden. Zij kunnen straks elke zaterdag een oogstdeel ophalen”, zegt Wolter. Hij laat weten dat iedereen zijn of haar steentje bijdraagt, financieel, maar ook op andere gebieden. “Kijk maar naar Rene Prins die alle foto’s heeft gemaakt van de bijeenkomst. Hij is lid van de coöperatie én ook onze huisfotograaf.”

Planning

Als alles verloopt volgens de planning zijn in de zomer meer dan 200 huishoudens eigenaar van een eigen boerderij op landgoed Rorik. “De komende maanden organiseren we nog meer informatiebijeenkomsten, maar we zitten al op een derde van de benodigde leden”, laat Wolter trots weten. De nieuwe leden staan te popelen om te beginnen en zijn vaak al actief bezig met Herenboeren. Wolter: “Ze willen flyeren of vragen meteen een raamposter bij mij aan. De leden willen graag kenbaar maken dat ze meedoen.”

In mei/begin juni verwacht Wolter de eerste ledenvergadering te kunnen houden en hij hoopt dat de coöperatie in de zomer van start kan gaan. “We beginnen dan wel al eerder met inzaaien, zodat leden meteen kunnen profiteren van de oogst bij de aftrap.”

Betrokkenheid

Als de leden van Herenboeren Rorik straks hun eigen boerderij hebben, is eigenlijk alles mogelijk. “Kippen, varkens, een kruidentuin, alles wat de leden bedenken, kunnen we uitvoeren als er genoeg interesse voor is”, zegt Wolter. Het mooiste aan Herenboeren vindt hij dat burgers zelf weer de regie nemen over de voedselproductie. “Je kan zelfs wel spreken van extreem lokaal voedsel. Productie en consumptie zijn één op één aan elkaar gekoppeld. Je bent als eindconsument ook direct betrokken bij de voedselproductie.”

Hij vervolgt: “Daarnaast is het een soort sociaal experiment, want je doet het met elkaar. Het is trouwens een gezellige groep en de leden vinden het fijn om bij elkaar te horen, bij deze groep gelijkgestemden”.

Informatiebijeenkomsten

Op zondag 10 en 24 maart staat er twee informatiebijeenkomsten gepland. Aanmelden kan via rorik.herenboeren.nl.

De drukbezochte bijeenkomst.