Ramen voor het huis kiezen - waar moet je op letten?

Huis
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Bij het bouwen of renoveren van een huis is het belangrijk goed na te denken over de verschillende fasen van het werkzaamheden en de meest geschikte materialen te kiezen. Niemand hoeft ervan overtuigd te worden dat ramen een van de belangrijkste elementen van elk gebouw zijn.

Ramen laten niet alleen zonlicht binnen, maar vormen ook een uitstekende uitzicht van zowel binnen en buiten.
Waarop moet u letten bij het kiezen van ramen voor uw huis? Wat is het belangrijk in deze fase van de bouw of renovatie, en wat kan worden gedaan om het gebouwde of gerenoveerde huis er na echt indrukwekkend uit te laten zien, en tevens functioneel en veilig voor de bewoners?

U-waarde - in overeenstemming met de EcoTrend

Ontwerpen en bouwen volgens ecologische trends is tegenwoordig van steeds groter belang voor bouwers en bewoners van huizen en appartementen. Dat is niks bijzonder, want de mogelijkheid om natuurbehoudtechnologieën en hernieuwbare energiebronnen te gebruiken betekent niet alleen leven in harmonie met de natuur, maar ook winst maken.

Wanneer u ramen voor uw huis kiest, is het de moeite waard hiermee rekening te houden en te kiezen voor oplossingen waarmee de maximale hoeveelheid warmte binnen kan worden gehouden. Dit wordt bepaald door het Uw-waarde (Uw), een van de belangrijkste parameters van een raam. Het is de U-waarde die een direct effect heeft op de hoeveelheid energie die verloren gaat. Hoe lager de waarde, hoe meer warmte wordt vastgehouden in de ruimten en hoe lager de verwarmingskosten voor de bewoners van het huis of appartement.

Een even belangrijke parameter is de Ug-waarde. Ug-waarde (Ug) geeft aan hoeveel warmte er per seconde door 1 m² isolerend glas gaat bij een constant verschil in temperatuur tussen de binnen en buitenomgeving. In dit geval een verhoging van de waarde betekent een intensievere verwarming van de ruimte. Dit betekent dat er veel warmte door de geïnstalleerde ramen zal stromen, wat vooral van belang is in de herfst en de winter, wanneer de temperatuur buiten daalt. De Uf-waarde (Uf), dus hoeveel warmte er verloren gaat via het raamprofiel., is ook even belangrijk.

Luchtdichtheid is gelijk aan comfort

Het spreekt vanzelf dat u bij de keuze van ramen voor uw woning ook moet letten op hun luchtdichtheid. Alleen onderdelen die goed op elkaar aansluiten garanderen een laag geluidsniveau in een appartement of huis en beschermen tegen vocht en kou. Raamsystemen met een zomer-/winterstand lijken in dit geval een buitengewoon interessante oplossing. Door speciale onderdelen van het beslag in een bepaalde stand te zetten, kan de bewoner de toevoer van verse lucht naar het binnen regelen en afstemmen op het seizoen en de weersomstandigheden. Deze micro-ventilatie verbetert niet alleen de leefomstandigheden voor de bewoners, maar voorkomt ook vocht- en schimmelvorming.

De raamsystemen van Schüco Living, die Kapica aanbiedt, kunnen tegen alle omstandigheden. Hun hoogste normen op het gebied van luchtdichtheid zijn een garantie dat de ramen, eenmaal geïnstalleerd, hun functie gedurende hun hele levensduur perfect zullen vervullen.

Om van volledig luchtdichte ramen te kunnen genieten, is het echter de moeite waard om de toestand ervan regelmatig te controleren en tweemaal per jaar instellen.

Anti-inbraak oplossingen - een investering voor vele jaren

De ideale ramen voor de woning garanderen niet alleen een constante toegang tot zonlicht en verbinden de buitenwereld met de bepaalde kamers, maar moeten bovendien een barrière worden tegen mogelijke inbraken. Daartoe moeten zij uitgerust worden met speciale onderdelen van een anti-inbraaksysteem.

Dergelijke oplossingen zijn zeer nuttig wanneer eigenaars zich zorgen maken over hun eigendom en voor extra beveiliging willen zorgen. De installatie van een anti-inbraaksysteem heeft geen nadelige invloed op het design van de ramen, zodat ze met succes kunnen worden toegepast in alle constructies,” zegt Jakub Ochlust, Development and Innovation Manager.

Samenvatting

Het kiezen van ramen voor een huis of appartement is een van de belangrijkste beslissingen voor iedereen die aan een bouw- of groot renovatieproject begint. Om ervoor te zorgen dat eenmaal gekozen ramen een investering voor jaren blijken te zijn, is het belangrijk om een ervaren bedrijf te kiezen en gebruik maken van zijn advies.

Bovendien mag niet worden voorbijgegaan aan verschillende belangrijke factoren die de invloed hebben op de uiteindelijke functionaliteit van ramen en het gebruikscomfort ervan. De U-waarden, luchtdichtheid of een anti-inbraak oplossing zijn er slechts enkele van. De firma Kapica.nl heeft vele moderne oplossingen in haar aanbod, dankzij welke de keuze van ramen gemakkelijker wordt en eenmaal juist gemaakt. Men zal in de toekomst hier van profiteren.
De keuze van ramen voor een huis of appartement moet goed bedacht worden, en liefst nog met advies van vakmensen, want alleen dat kan het duurzamheid garanderen.

Deze publicatie valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.