Heiloo herdenkt onder huilende hemel

Nieuws
Afbeelding
(Foto: Arjan Hoogvorst)

HEILOO - De laatste trompettonen van de Last Post klonken nog, toen de eerste regendruppels tijdens de dodenherdenking in Heiloo ter aarde vielen. Tranen uit de hemel, tachtig jaar na de Tweede Wereldoorlog waarvan onder meer de slachtoffers deze avond werden herdacht.


Traditioneel werd kort stilgehouden bij het verzetsmonument. (Foto: Arjan Hoogvorst)

Terwijl na de traditionele twee minuten stilte het Wilhelmus werd ingezet, klapten diverse paraplu’s open om de gestage regenval te weren. Na de kransleggingen door de Heilooër veteranen en het college van B en W, de Last Post op trompet, de twee minuten stilte en het vaderlandse volkslied sprak burgemeester Mascha ten Bruggencate mooie en rake woorden.

Kranslegging en saluut door veteranen. (Foto: Arjan Hoogvorst) 

Zo refereerde zij aan een werk van Leo Vroman en vooral aan de Joodse mevrouw Esther Barendse, die twee weken geleden de Radboudschool bezocht om daar haar overlevingsverhaal uit de Tweede Wereldoorlog te vertellen. De burgemeester was er evenals de kinderen van onder de indruk.

Indrukwekkende woorden door de burgemeester, met paraplu. (Foto: Arjan Hoogvorst) 

De in 1943 geboren mevrouw Barendse werd als eenjarig kindje door de moedige inspanningen van onder meer betrokken buren en een kindercrèchedirectrice behoed voor afvoer richting kamp Westerbork, waar haar ouders destijds al verbleven. Uiteindelijk overleefde zij samen met haar ouders de oorlog.

Kinderburgemeester Fleur Bakker draagt een gedicht voor. (Foto: Arjan Hoogvorst)

Na dat indrukwekkende verhaal sloot de burgemeester haar betoog af, door te pleiten voor naastenliefde. “Wees lief voor elkaar, want we zijn allemaal mensen”, zei ze met een herhaling als bekrachtiging.

Iedereen staat tot slot nog kort stil bij het monument en de bloemen. (Foto: Arjan Hoogvorst)

Na haar woorden droeg kinderburgemeester Fleur Bakker een kort gedicht voor, getiteld Kippenvel. Daarna legden leden van de twee plaatselijke scoutinggroepen bloemen, gevolgd door het publiek.

En toen was er ijs, ondanks de regen... (Foto: Arjan Hoogvorst)

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding