Onze Lieve Vrouw ter Nood telt af naar unieke buitententoonstelling

Uit
Het Heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood telt af naar de buitententoonstelling.
Het Heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood telt af naar de buitententoonstelling. (Foto: aangeleverd)

HEILOO – Met een kunstzinnige buitententoonstelling en een aantrekkelijk publieksprogramma telt Het Heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood in Heiloo af naar 25 maart. Dan wordt de buitententoonstelling ‘In het begin: ode aan de natuur’ geopend. Met de tentoonstelling nodigt het Heiligdom inwoners en bezoekers van de regio uit om de bedevaartplaats te (her)ontdekken als groene plek voor stilte en bezinning. En wil zij bezoekers na laten denken over hun relatie met de natuur.

Tussen de kapellen en het groen staan kunstwerken opgesteld

Wie tussen 25 maart en 25 september 2023 het bezinningspark van het Heiligdom– de grootste Mariale bedevaartplaats in Nederland – bezoekt, wandelt langs een unieke buitententoonstelling. Tussen de kapellen en het groen staan kunstwerken opgesteld, geïnspireerd op de zeven dagen uit het scheppingsverhaal (Genesis 1). De zeven kunstwerken worden speciaal voor deze tentoonstelling gemaakt door zeven verschillende kunstenaars en zijn nog niet eerder vertoond. Toegang tot de buitententoonstelling is gratis, donaties zijn welkom.

Het scheppingsverhaal blijft intrigeren

Jeroen de Wit, rector van het heiligdom: “Het scheppingsverhaal blijft intrigeren, ook al is het duizenden jaren oud. Het verhaal roept vragen op over onze oorsprong en onze verbinding met al wat groeit en bloeit.” De kunstenaars die bijdragen aan deze tentoonstelling verbinden op verrassende, intrigerende wijze het oude scheppingsverhaal aan onze huidige relatie met de natuur.

De kunstenaars die zich aan de tentoonstelling hebben verbonden zijn (op volgorde van scheppingsdag): Timon Hagen, Martijn Duifhuizen, Ellen Rijsdorp en Mariska Mallee, Charlotte Brand, Esther Hoogendijk, Meg Mercx, en Rick Abelen.

Meditatieve wandeling langs kunstwerken

Aan de tentoonstelling is een meditatieve wandeling langs de kunstwerken verbonden. In de beschikbare brochures geven teksten en kleine oefeningen verdieping aan de tentoonstelling en zetten de teksten aan tot bezinning en verwondering over de schepping én de natuur.

Meer informatie, het boekje met de meditatieve wandeling en het complete programma is begin maart terug te vinden op www.olvternood.nl

Programma vol activiteiten

De buitententoonstelling wordt omlijst door een veelzijdig publieksprogramma vol activiteiten. Zoals lezingen, buitenconcerten met klassieke en lichte muziek, begeleide wandelingen, schrijf- en groenworkshops en een workshop natuurfotografie. De buitententoonstelling en de publieksactiviteiten vormen samen het programma Natuur & Geloof.

Hieronder meer informatie over de deelnemende kunstenaars:  

1. Timon Hagen

2. Martijn Duifhuizen


Doopschaal van Martijn Duifhuizen. (Foto: Atelier Duifhuizen)

3. Ellen Rijsdorp en Mariska Mallee 

4. Charlotte Brand 

5. Esther Hoogendijk  


Plaster, concrete, flowers, seeds, grass, ink, acrylic. Door: Esther Hoogendijk.

6. Meg Mercx 

7. Abelen Architectuur 


Rensenhut, Multifunctioneel paviljoen Rensenpark Emmen. Foto: Rein Oldenburger.

De tentoonstelling is een productie van het Heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood en is mede tot stand gekomen met dank aan: Congregatie Julianazusters, Vermeulen Brauckman Stichting, Paul de Gruyter Stichting.


In het begin, een ode aan de Natuur.


De kat van het heiligdom in afwachting van de buitententoonstelling ‘In het begin, ode aan de natuur’.  

Foto: Yvette Juch.