Nijmeegse lopen voor een goed doel

Nieuws
Nina en haar vriendinnen liepen voor het goede doel.
Nina en haar vriendinnen liepen voor het goede doel. (Foto: Eigen)

Lopen voor een goed doel geeft altijd wel bijzondere verhalen. Ook binnen de Nijmeegse Vierdaagse zijn  er vele mensen die voor een goed doel lopen.

Zo ook Nina Dekker, woonachtig in Hoek van Holland heeft zij de Nijmeegse Vierdaagse om een bijzondere reden gelopen. Dit deed zij samen met twee vriendinnen, mede Hoekenezen Karin van der Elst en Miranda Broeks.

Wat is het verhaal? Afgelopen december hebben de partner van Nina en zijn broer, woonachtig in ’s-Gravenzande, ontdekt dat zij een mutatie in het zogeheten CDH1-gen hebben. “In december 2022 hebben we helaas te horen gekregen dat mijn partner Marcel en zijn broertje mutatiedrager zijn van het CDH1-gen, wat ons leven vanaf dat moment op zijn kop heeft gezet. De aanwezigheid van deze mutatie geeft een enorm grote kans op diffuse en agressieve maagkanker op jonge leeftijd, waar hun moeder en opa beide op 34-jarige leeftijd aan overleden zijn. Dat Marcel nu de leeftijd van 34 heeft bereikt, was een reden voor de broers om te onderzoeken of erfelijkheid een rol speelt in de familie, wat dus helaas is gebleken.  Mannen die drager zijn van een mutatie in het CDH1-gen hebben ongeveer 42% kans om voor het 80e jaar (diffuus type) maagkanker te krijgen. Het bikkelharde advies van de artsen is om de maag preventief te verwijderen. Gelukkig is er nu kennis om de maagverwijdering bij jonge mensen zo lang mogelijk uit te stellen, maar het voorkomen van een maagverwijdering is nog steeds niet mogelijk. Preventief onderzoeken is lastig, omdat de kanker bij deze variant verspreid over de maagwand aanwezig is, waardoor het afnemen van biopten nooit volledig uitsluit dat er maagkanker aanwezig is (met alle gevolgen van dien). Onderzoek naar het CDH1-gen is noodzakelijk, omdat het zeldzaam is en er nog veel onbekend is. Ik hoop dat de opsporingstechnieken in de toekomst zodanig zijn, dat de operatie niet meer op voorhand noodzakelijk is én dat de overlevingskans bij een daadwerkelijke constatering groter wordt.”

Nina besloot in actie te komen en geld in te gaan zamelen voor meer onderzoek. Je kunt de goede en belangrijke zaak ondersteunen door bij te dragen via de link, https://www.

devierdaagsesponsorloop.nl/fundraisers/nina-dekker. 

“De opbrengst die via mij binnenkomt, zal volledig richting het expertisecentrum voor erfelijke maagkanker van het AVL gaan.”aldus Nina.

Wil je meer weten over deze erfelijke vorm van maagkanker? Op de website www.erfelijkemaagkanker.nl wordt er (veel) meer over verteld en uitgelegd. Er kan nog t/m 31 augustus gedoneerd worden.