Sinterklaas intocht Hollands Kroon 2023

Algemeen
Sinterklaas komt er weer aan!
Sinterklaas komt er weer aan! (Foto: iStock)

HOLLANDS KROON - Hij komt, hij komt! Nog even en dan is Sinterklaas terug in Nederland. Wanneer kunnen we Sint en zijn Pieten weer verwachten? Van deze locaties in Hollands Kroon weten we zeker dat de Sint zal arriveren. Kom je gezellig langs om Sinterklaas te zien? Waar komt Sinterklaas aan? Wanneer komt Sinterklaas aan? Je leest het in dit overzicht.

Door: Sandra Ooms

Anna Paulowna en Breezand, zaterdag 18 november

Op zaterdag 18 november 2023 zal Sinterklaas de kinderen van Anna Paulowna en Breezand komen verblijden tijdens de Sinterklaasintocht. Vanaf 10.15 uur kunnen de kinderen de Sint verwelkomen in de haven in Anna Paulowna. De optocht zal daarna richting Winkelcentrum Molensluis gaan. Om 14.00 uur zal de optocht in Breezand van start gaan vanaf het oude schoolplein van de voormalige basisschool De Zandhorst. Vanaf 14.30 tot 15.15 uur is Sinterklaas in Bloemenlust.

Den Oever en Hippolytushoef, zaterdag 18 november

Sinterklaas komt op zaterdag 18 november om 10.00 uur aan in de haven van den oever. Vanaf 9.30 uur zijn alle kinderen en ouders welkom om mee te doen aan de feestvreugde. Er wordt sinterklaasmuziek afgespeeld en er is een omroeper die de stemming erin houdt. De prachtige stoomboot van Sinterklaas wordt door de burgemeester of de loco burgemeester onthaald. Sint en pieten zijn in de haven tot circa 11.15 uur om kinderen een hand te geven en heel veel pepernoten te geven. Om 14.00 uur rijdt Sinterklaas met zijn pieten in optocht door het centrum van Hippolytushoef. Deze begint op het Slingerplan 1 in Hippolytushoef en bij de speelweide Kaapfeugel zal sint hier even pauzeren om alle kinderen aandacht te geven. Daarna trekt de optocht verder door het centrum. Rond 15.30 zal de optocht eindigen.

Wieringerwerf, zaterdag 18 november

Sinterklaas komt op zaterdag 18 november aan op Wieringerwerf. Vanaf 13.45 uur speelt de pietenband buiten bij de Cultuurschuur en worden de kinderen welkom geheten door een presentator. Om 14.00 uur komen sinterklaas en zijn pieten naar buiten en begint de intocht o.a. door de Terpstraat. Om 14.50 uur is er een feest in de Cultuurschuur, dit is om 15.50 uur afgelopen. Dit feest is voor de kinderen t/m groep 5. Kinderen van 0 t/m 5 jaar mogen onder begeleiding van één ouder naar binnen.

Van Ewijcksluis, zondag 19 november

Sinterklaas en pieten komen op zondag 19 november aan in de Binnenhaven. De brug gaat om 14.30  uur open en dan vaart de Sint met zijn Pieten vanaf het Amstelmeer het dorp binnen. Breez’ Harmony begeleidt de binnenkomst muzikaal en wethouder Mary van Gent heet hem officieel welkom. Sinterklaas en zijn Pieten-team maken een rondje langs de wachtende kinderen en hun ouders en familie. Daarna wandelen ze naar de manege (RAP) aan de Binnenhaven, waar in de kantine alles klaar staat voor een gezellige viering. Na afloop is er de gelegenheid tot het nuttigen van een drankje terwijl de pieten de kinderen vermaken in de grote hal van de manege.  De verwachte eindtijd is 16.30 uur. Parkeren graag op het grote parkeerterrein bij de manege.

Kolhorn, zondag 26 november

Vanuit de lagere school Op Avontuur gaat de Sinterklaasstoet in optocht rond 13.30 uur naar de haven, achter de muziek aan van de fanfare richting de haven door het dorp. Om 14.00 uur  komt de sint met de boot aan in Kolhorn, daar wordt hij ontvangen door de ‘Burgemeester van de Ansjotiskade’. Hierna stapt Sint in een rijtuig, samen met de Burgemeester en vijftien pieten, op weg naar de Westfriesedijk 1, waar een meet & greet met de Sint is. Er is ook een heus pietenbal om het feest compleet te maken.  

‘T Veld/Zijdewind, zondag 19 november

Sinterklaas komt op zondag 19 november om 12.30 uur aan in Zijdewind op het land achter de Havenstraat 37. De vlag zal daar uithangen. Er is ruimte voor de boot en voor heel veel kinderen. Na samen een aantal liedjes te hebben gezongen gaat iedereen rond 13.00-13.15 uur met de fiets naar ’T Veld. Voor de kleintjes is een paardentram geregeld. In ’T Veld staan een aantal spelletjes klaar. Voor deze spelletjes krijg je een stempelkaart. Als de kaart vol is, kun je deze inleveren bij de hoofdpiet. Sinterklaas gaat ook langs alle spelletjes, dus er is genoeg tijd om met hem te praten. Rond 14.30 uur komt Sinterklaas bij Maria Mater waar hij de prijsuitreiking doet van de kleurplaten. Ja, want die worden in de week voordat Sinterklaas arriveert uitgedeeld op school, dus doe je best!

Nieuwe Niedorp, zondag 19 november 

Er is in Nieuwe Niedorp weer een fantastische wandelroute voor alle kinderen uitgestippeld. Op zondag 19 november, tussen 13:00 en 14:00 uur kan er vanaf twee startpunten, op het schoolplein van De Snip en op het parkeerterrein van de Oosterweg, gestart worden. Bij de start krijg je een formulier mee met de route. Aansluitend is er in de Prins Maurits een pietendisco. Vanaf 14:00 tot 15:30 uur staan de pieten klaar om het dorpshuis op z’n kop te zetten.

Westerland, zaterdag 18 november

Aangezien de Sint vorig jaar had besloten om na aankomst in Den Oever alleen nog Hippolytushoef aan te doen, hadden een aantal pieten besloten om toch door te reizen naar Westerland,. Daar werd na een vrolijke optocht door Westerland een heus pietenfeest gehouden met circa tachtig kinderen. Dat was zo’n succes dat Sinterklaas dit jaar heeft besloten om toch weer naar de kinderen in Westerland te gaan op 18 november. Maar nu met een heuse aankomst in de haven van De Haukes, aan de kade bij de Marine Watersportvereniging. Sint en pieten zullen rond 14.30 aankomen,  waarna zij aan een gezellige optocht gaan beginnen vanaf de haven over De Haukes via de Poelweg en de Westerlanderweg naar het dorpshuis waar de Sint en zijn Pieten rond 15.30 uur gezellig met de kinderen kunnen praten. Ook worden er liedjes gezongen en spelletjes gespeeld.