Ontdek de Schatkamer van Wieringen: Kringloopwinkel opent haar deuren

Nieuws
Erzébet met twee vrijwilligers in  De Wieringer Schatkamer.
Erzébet met twee vrijwilligers in De Wieringer Schatkamer. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Door: Sandra Ooms

HIPPOLYTUSHOEF - Wethouder Lilian Peters verzorgt op 1 juli de officiële opening van Kringloopwinkel De Wieringer Schatkamer in Hippolytushoef. Deze unieke winkel heeft een breed scala aan bijzondere vondsten en vintage schatten in huis. We spraken met coördinator Erzsébet Thomasse om een glimp op te vangen van wat deze winkel te bieden heeft. 

‘We krijgen echt van alles binnen!’

Hippolytushoef staat op het punt een nieuwe schat te ontdekken. Kringloopwinkel De Wieringer Schatkamer opent officieel op 1 juli haar deuren op het Molenveld 18, en biedt een unieke winkelervaring voor liefhebbers van vintage, brocante en andere verrassende vondsten. “In de eerste instantie zijn we tijdens coronatijd begonnen met het opzetten van deze winkel. We hebben de opening echter uitgesteld. We bestaan al drie jaar, zonder hiermee echt naar buiten te treden”, legt Erzsébet uit. “We zijn opgestart onder de vleugels van Stichting Netwerk Roemenië (SNR) die projecten doet in Roemenië en daarom minder tijd had voor de ontwikkeling van de winkel. Met wederzijdse goedkeuring is besloten de winkel onder te brengen in een aparte stichting: stichting De Wieringer Schatkamer. Nu kunnen we ons volledig richten op de winkel. We zetten ons nog steeds in voor de SNR, zamelen spullen in voor Roemenië en delen het grootste deel van onze opbrengst met hen om de projecten in Roemenië te ondersteunen. Hoewel er aan de buitenkant voor de klanten weinig verandert, zijn we nu een onafhankelijke stichting met een nieuw bestuur en ANBI-status. Ik ben ontzettend trots op alle vrijwilligers die keihard werken om de winkel drie dagen per week open te houden. We werken allemaal vrijwillig in de winkel.”

Breed assortiment

Wat betreft het assortiment van De Wieringer Schatkamer, Erzsébet enthousiast: “We hebben een breed scala aan vintage brocante, huishoudelijke artikelen, kleding en een prachtige boekenafdeling. De luxere brocante artikelen zijn te vinden op de begane grond, terwijl de rest van de afdeling zich op de eerste verdieping bevindt.”

Bijzondere vondsten

Gevraagd naar bijzondere items die ze ontvangen, glimlacht Erzsébet en zegt: “Oh, we krijgen hier echt van alles binnen! Van vieze kleding tot ‘sjiek’ ondergoed dat nog in de verpakking zit! Wat ik echt prachtig vond, was toen we een hele doos ontvingen met oud fotografiemateriaal uit het jaar 1900. Daarin zaten zelfs nog glasplaten met foto’s erop. We zagen meteen de historische waarde ervan in en hebben contact opgenomen met Kenneth Stamp die ze gaat gebruiken voor de foto biennale volgend jaar. Daarnaast hebben we eens een schitterend schilderij ontvangen van een Belgische paardenschilder. Het betreft één van de meest interessante items was die we ooit hebben gekregen. We ontdekten dat ditzelfde schilderij eerder via Catawiki al eens verkocht was. Het doek heeft lange tijd in de winkel gehangen en is uiteindelijk verkocht aan een zeer geïnteresseerde koper.”

Persoonlijke items

Maar het zijn niet alleen waardevolle kunstwerken die de schatkamer herbergt. Erzsébet vertelt dat ze ook persoonlijke brieven en zelfs een poëziealbum uit 1940 hebben ontvangen, gevuld met gedichtjes. “Die zijn zo persoonlijk dat we ze niet kunnen verkopen. Op die manier zijn we ook echt een schatkamer van bijzondere vondsten!”

Koffiecafé 

Naast de boeiende selectie aan items heeft De Wieringer Schatkamer nog een extra verrassing in petto. In de winkel is een nieuw koffiecafé genaamd ‘De Parel van de Schatkamer’ waar bezoekers kunnen genieten van de beste koffie van Wieringen, vertelt Erzsébet met een knipoog.

De deur staat open! 

Vanaf 1 juli kunnen inwoners van Hippolytushoef en daarbuiten de Schatkamer van Wieringen bezoeken op het adres Molenveld 18. Voor degenen die graag digitaal een kijkje willen nemen, is De Wieringer Schatkamer te vinden op Vinted onder de naam ‘dewieringerparel’ en op Facebook en Instagram onder de naam ‘dewieringerschatkamer’. De officiële website www.dewieringerschatkamer.nl wordt gelijktijdig met de opening van de winkel op 1 juli gelanceerd. Tijdens de officiële opening is er 50% korting op artikelen tot 10 euro.  De winkel is geopend op donderdag, vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.