Bloemencorso Winkel: een kleurrijk feest gedragen door vrijwilligers

Nieuws
Bas Hageman met zijn vader Hans Hageman.
Bas Hageman met zijn vader Hans Hageman. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

WINKEL - Het landelijke dorp Winkel staat op zondag 24 september volledig in het teken van het Bloemencorso, een magisch evenement waar tientallen praalwagens, bezaaid met ongeveer een miljoen dahlia’s, door de straten trekken. Achter dit spektakel schuilt een diepgewortelde traditie, een gemeenschap die samenkomt en de onvermoeibare inzet van vrijwilligers. Onze redactie sprak met Bas Hageman (30) en zijn vader Hans Hageman (67), twee van de vele drijvende krachten achter dit adembenemende festijn.

Door: Sandra Ooms

Het Bloemencorso in Winkel is niet zomaar een evenement; het is een viering van gemeenschapszin, creativiteit en pure passie voor bloemen. Bas, de huidige voorzitter van het corso, benadrukt het belang van vrijwilligers: “Dit fantastische dorpsfeest kan simpelweg niet bestaan zonder de inzet van honderden vrijwilligers. Zij vormen de ruggengraat van het corso, en zonder hen zou het niet de grootsheid bereiken die het vandaag de dag heeft.”

Een erfgoed van generaties

De betrokkenheid van Bas bij het corso begon als een jonge jongen, geïnspireerd door zijn vader Hans, die al vele jaren lid is van Corsogroep de Sioux. “Als kind liep ik al van jongs af aan mee in de corsocultuur, waarbij iedereen in het dorp wel betrokken is,” herinnert Bas zich met een glimlach. “Het begint allemaal in juli, wanneer de ‘corsokoorts’ begint te komen en we beginnen met bouwen. De saamhorigheid in het dorp is elk jaar weer hartverwarmend. Voor buitenstaanders kan de corsokoorts wellicht onbegrijpelijk lijken, maar ik nodig iedereen, die niet uit Winkel komt, uit om eens een kijkje te nemen.”

Bas benadrukt dat nieuwkomers ook van harte welkom zijn om deel te nemen aan deze prachtige traditie. “Ik ben twaalf jaar geleden naar Amsterdam verhuisd voor mijn studie, maar mijn band met het dorp en het corso is altijd blijven bestaan,” vertelt hij. “Sinds twee jaar maak ik deel uit van de organisatie en ben ik voorzitter. Samen met het bestuur zorgen we ervoor dat alles soepel verloopt. Maar vrijwilligers weten ook heel goed wat er moet gebeuren.”

Een geheimzinnige pracht

Een van de meest intrigerende aspecten van het Bloemencorso in Winkel is het geheime ontwerp van de wagens, dat pas onthuld wordt op het parcours. Bas is enthousiast: “Dit jaar hebben we veel grotere wagens dan ooit tevoren. Als bestuur weten we welke groep wat maakt, maar het blijft een verrassing voor het publiek en zelfs voor de andere groepen. De diversiteit in ontwerpen is fascinerend; sommige kiezen voor groots en pompeus, terwijl anderen subtielere, ronde vormen prefereren. Dit jaar reflecteren veel van de corsowagens belangrijke nieuwsfeiten uit 2023, iets wat ons corso uniek maakt in Nederland.”

Van eerste corsowagen tot wagen van 250m²

Hans deelt zijn eigen reis in de corsowereld: “Ik ben in 1981 naar Winkel verhuisd en begon in 1984 met het bouwen van de eerste corsowagen samen met buurtbewoners. Jarenlang zat ik bij Corsogroep ‘t Westend , hiermee hebben we vele eerste prijzen gewonnen. Toen die groep ophield te bestaan, stond ik even aan de zijlijn. Maar al snel vroeg iemand of ik wilde assisteren bij de Sioux-groep, waar ik tot op de dag van vandaag bij hoor.”

De toewijding die Hans en zijn medegroepsleden aan de corso brengen, is bewonderenswaardig. “Het vergt ontzettend veel tijd en energie, maar gelukkig is mijn vrouw net zo betrokken; zij verzorgt de catering voor onze groep. De druk om het af te krijgen groeit naarmate het corso nadert, maar we vinden het elk jaar weer leuk. Onze grootste prijs is het zien dat het publiek geniet van onze wagen.”

100.000 bloemen

De bouw van een corsowagen is niet alleen tijdrovend, maar ook kostbaar. “Gemiddeld kost een grote wagen tussen de 1500 en 3000 euro. Natuurlijk krijgt elke groep van het bestuur een bouwvergoeding, maar daarmee zijn niet alle kosten gedekt,” onthult Hans. “Het is een prijzige hobby, maar wij vinden het allemaal de moeite waard. Dit jaar hebben we rond de 100.000 bloemen besteld voor onze wagen van ongeveer 250 vierkante meter. Op de laatste dag zetten we alles op alles om het af te krijgen, soms tot diep in de ochtend. Alle handen zijn nodig.”

De spanning van de corsostrijd

Het Bloemencorso is niet compleet zonder de competitieve elementen. Hans verduidelijkt: “Er zijn vier categorieën: Jeugd, Klein, Middel, en Groot. Per categorie zijn er drie winnaars, en daarnaast is er één grote winnaar die de meeste punten van alle groepen verzamelt. Het is altijd spannend om te zien of het publiek het eens is met de jury.”

Iedereen is welkom

Het Bloemencorso in Winkel is niet alleen een dorpsfeest, maar een uitnodiging voor iedereen om te komen genieten. Bas nodigt iedereen van harte uit: “Kom langs en geniet van de foodstreet, de optocht, het theater en de muziek. Parkeren is gratis aan de buitenranden van het dorp,  verkeersregelaars leiden je naar de juiste plek. Tickets kosten in de voorverkoop 6 euro en op de dag zelf, bij een van de ingangen van het dorp, 7,50 euro. Bestel je tickets vooraf via www.bloemencorsowinkel.nl en bereid je voor op een onvergetelijke dag vol bloemenpracht en gemeenschapsgevoel.”