Marga en Renzo Smit uit Hippolytushoef: 60 jaar samen

Nieuws
Het begon allemaal op de dansvloer van Concordia.
Het begon allemaal op de dansvloer van Concordia. (Foto: Pers Bureau Dasbach)

HIPPOLYTUSHOEF - In Hippolytushoef, in de vroege jaren ‘60, begon een liefdesverhaal dat de tand des tijds heeft doorstaan. Renzo en Marga Smit vierden onlangs hun diamanten huwelijksjubileum, een prachtige mijlpaal van 60 jaar samenzijn.

Door: Sandra Ooms

Het begon allemaal op de dansvloer van Concordia, waar Renzo en Marga elkaar voor het eerst ontmoetten. Marga, betoverd door Renzo, voelde de vonk overspringen op Koninginnedag tijdens een brommerwedstrijd op het oude voetbalveld langs de Rijksweg. Liefde heeft de kracht om de meest bijzondere momenten te creëren, want zo vergat Marga om die dag op de bus naar huis te stappen. Geen zorgen - Renzo bracht haar thuis, en daarmee werd hun liefde bezegeld.

Hard werken en genieten

Na Renzo’s militaire dienst verhuisde het jonge paar naar Franeker, waar ze acht jaar lang hun leven opbouwden. In deze stad werden ook hun drie kinderen geboren, twee jongens en een meisje. De sleutel tot hun sterke relatie lag in hard werken en genieten van het leven, zelfs als ze totaal verschillend waren. Waar Marga was, was Renzo, en vice versa. Dit fundament van wederzijdse toewijding bracht hen door moeilijke tijden, inclusief de strijd tegen de ziekte van Renzo. Voor Renzo en Marga is ‘er altijd voor elkaar zijn’ meer dan een belofte; het is hun levensmotto. Ze hebben samen beren op de weg overwonnen en hun liefde is alleen maar sterker geworden.

Toegewijde vrijwilligers

Hoewel dit jaar hun gebruikelijke grootschalige jubileumfeest moest wijken vanwege de gezondheid van Renzo, vierden ze samen met hun kinderen een intiem diner. Familie staat centraal voor het paar, en door de jaren heen is hun gezin gegroeid met vijf kleinkinderen en een achterkleinkind. Renzo en Marga delen niet alleen een leven, maar ook gemeenschappelijke interesses. Het Jan Lont Museum op Stroe heeft hun hart veroverd, en ze hebben zich ingezet als vrijwilligers voor lokale initiatieven zoals de omroep op Wieringen en het Viking Informatie Centrum. Hun genereuze steun aan de Wieringer Aak 173, waarvan Renzo lange tijd penningmeester was, getuigt van hun betrokkenheid bij de lokale gemeenschap. Na het beëindigen van hun horecazaak zetten ze zich in voor de voedselbank en trokken ze met hun kleine VW kampeerbus door heel Europa om kunst en cultuur te verkennen.

Felicitatie Koninklijk Huis

Terwijl ze terugblikken op hun leven samen, herinneren Renzo en Marga zich dat de dag voor hun bruiloft John F. Kennedy werd vermoord. Op hun trouwdag ontvingen ze felicitaties van wethouder Lilian Peters en het Koninklijk Huis, waardoor hun jubileum nog specialer werd.