Scoutingvereniging Corvus Corone in Den Oever: ‘We willen dat iedereen zich gewaardeerd voelt én een leuke tijd heeft’

Nieuws
De kinderen spelen bij het clubgebouw op een zelfgemaakte familieschommel.
De kinderen spelen bij het clubgebouw op een zelfgemaakte familieschommel. (Foto: aangeleverd)

DEN OEVER - De laatste jaren is de Scouting steeds meer in opmars. Het is weer ‘hip’ om onze kinderen alles te leren over samenwerken, de natuur, gemeenschapszin en knopen. Dat is natuurlijk niet het enige wat ze daar leren. Daarom toog onze redactie op ontdekkingsreis en sprak met voorzitter Leon Krauts (52) van Scoutingvereniging Corvus Corone uit Den Oever, die ons meenam in de wereld van de welpen en scouts anno 2023.

Door: Sandra Ooms

Leon verwelkomt ons in een rood overhemd, voorzien van de nodige insignes en een felgele das, die gezellig bijeen wordt gehouden door een houten klompje. Indrukwekkend. “Ja,” lacht Leon, “ik loop al heel wat jaartjes mee bij deze vereniging en dat zie je aan mijn insignes.” Hij vervolgt: “Deze vereniging is ontstaan in 1997 met maar een paar vrijwilligers. Ik was net in Noord-Holland komen wonen en zag een oproep voor vrijwilligers. Ik zocht contact en ben nooit meer weggegaan.” De kleine vereniging is vaak verhuisd. Ze begonnen middenin het dorp in een boerderij/buurthuis en enthousiaste kinderen meldden zich aan. Daar in het buurthuis hebben ze een half jaar gezeten tot ze iets groters zochten, want het aantal leden steeg. Dit werd het voormalig schoolgebouw van (destijds) ‘De Totebel’. Hierin zaten ze tot 2000. Toen dat pand gesloopt moest worden overwinterden ze in de recreatieruimte van toen nog camping ‘De Gest’. Uiteindelijk zijn ze op een prachtig plek in Oosterland gearriveerd, waar de vereniging nu nog steeds zit.


Leon Krauts - vincentdevriesfoto.nl

Leon straalt als hij vertelt over zijn uit de hand gegroeide hobby: ‘Ik ben voorzitter en praktijkbegeleider van deze mooie vereniging. Ik leer nieuwe leidinggevenden alle facetten en kneepjes van het vak. Dat is belangrijk, want we willen de kwalificatie exact zo hebben als het hoort. Elke vrijwilliger dient ook elke 3 jaar een VOG (verklaring omtrent gedrag) verklaring te overhandigen, en ik zie daarop toe. Natuurlijk maak ik ook alle prachtige initiatieven mee die hier worden georganiseerd.”

Hoe ziet de scouting er anno 2023 uit?

Leon legt het ons uit: “We hebben hier verschillende leeftijdsgroepen: de Welpen (van 7 tot en met 11 jaar), de Scouts (van 11 tot en met 15 jaar), de Explorers (van 15 tot en met 18 jaar). Vanaf 18 jaar hoor je bij de ‘18+ Scouts’; deze laatste groep komt eens per week samen en organiseert ook leuke activiteiten voor de leidinggevenden zoals een quiz- of spelletjesavond. Een aantal groeit zelf door als leidinggevende. Ook helpen ze als begeleider in de andere groepen.

Een leuke tijd voor iedereen

De kernwaarden van de vereniging worden vanuit Scouting Nederland vastgesteld. Leon vertelt: “Het belangrijkste is dat wij onze leden leren om zo zelfstandig mogelijk te zijn. En dat iedereen meedoet, zich gewaardeerd voelt én een leuke tijd heeft. Maar ook dat iedereen zich welkom en thuis voelt. Niemand zit bij ons op de reservebank. Als je even niet mee kunt doen, mag je er gezellig bij blijven en even iets anders doen, maar je hoort bij onze groep.” Leon heeft een mooi voorbeeld over de inclusiviteit op de vereniging: “Hier loopt ook een jongetje met autisme rond. Hij woont het grootste deel van zijn tijd op een zorgboerderij, thuis kon hij niet blijven. En hij draait zo goed mee bij ons!”, glimlacht hij trots, “hij ging ook mee op kamp. Ik ga ook altijd mee op kamp, samen met mijn zus als kookstaf, en dat ging helemaal prima. Wij voelen hem goed aan. Zijn moeder was zo blij voor haar zoon. Ze vertelde ons hoe ontzettend gelukkig hij terugkwam van kamp. Geweldig. Ja dan genieten wij ook.”

Annebel en Sebastiaan

Annebel en Sebastiaan schuiven even aan om te vertellen over hun tijd bij de Scouting. Annebel vertelt enthousiast: ”Ik zit al 3 jaar op scouting. Het leuke aan de scouting vind ik veel verschillende dingen leren en actieve spelletjes. Zowel binnen en buiten. Zomers maken we veel kampvuurtjes waarbij we worstenbroodjes maken. Ik kijk elk uit naar het kamp.” Sebastiaan knikt: “Ik ben op de Scouting gegaan omdat het me leuk leek. En omdat mijn vrienden erop zitten. Ik leer dingen maken, knopen en strikken. En kampvuur maken. Wat ik het leukste vind is om op kamp te gaan en om een dagje uit te gaan.”

Hoogtepunt van het jaar

Het jaarlijkse kamp is het hoogtepunt van alle leden. Leon: “We gaan met alle groepen naar prachtlocaties en elke leeftijdsgroep heeft zijn eigen locatie en kamp. We zorgen altijd voor een locatie dicht bij het bos en met een mooie buitenruimte. De kinderen kunnen lekker hun gang gaan en tussendoor zijn er activiteiten en spelletjes. Elk jaar is er een ‘spannend’ thema en verhaal. De fantasierijke welpen verzinnen er zelf van alles bij. Het verhaal gaat helemaal leven. Meestal doen ze binnen dit verhaal opdrachten en op het einde van het kamp is het mysterie opgelost. Op de laatste avond is het feest. Er is een kampvuur met lekker eten en snoep en een bonte avond. De kinderen genieten altijd optimaal. Leon lacht: “De kinderen hebben het fantastisch, maar sommige ouders hebben moeite met afscheid nemen. Ze willen bellen en foto’s ontvangen. Maar daar doen we allemaal lekker niet aan mee. Het kamp begint op het station, we stappen met de hele ploeg de trein in naar de locatie en als ze dolgelukkig terugkeren op het station dan zien de ouders ze weer. De foto’s sturen we natuurlijk wel achteraf.”

Wisselende activiteiten

Natuurlijk is het niet alleen op kamp genieten. De welpen komen elke donderdagavond bij elkaar van 18.30 tot 20.00 uur. Er wordt aan het rad gedraaid van avontuur die het beginspel bepaalt. Meestal is dit een heel actief spel binnen of buiten, dan kan de energie er even uitgerend worden. Daarna beginnen de wisselende activiteiten: leren koken, een kampvuur maken, een scoutingtechniek pionieren, houtconstructies in elkaar zetten, basistechniek knopen of speuren naar sporen met routetechnieken, vervelen is niet aan de orde. Leon legt uit: “We zijn ook met het milieu bezig. We zitten natuurlijk vlak aan het wad. In de zomer prikken we ook weleens afval uit de natuur.

Insignes

Als lid van de vereniging kun je verschillende insignes voor op je overhemd verdienen middels opdrachten. “De insignes zijn eindeloos,” zegt Leon, “je kunt er zeker wel dertig verdienen: EHBO-insigne, planteninsigne, knopeninsigne, kampvuurinsigne of een omgaan met bijl en zakmes insigne, dit laatste wel onder toezicht natuurlijk,” benadrukt hij. “We maken ons trouwens nu al een beetje op voor de Sinterkerstbijeenkomst in de Oosterlanderkerk. Hier gaan we elk jaar met alle groepen gezellig samen eten. Het bestuur maakt het diner klaar.”

Toekomstplannen

Het clubhuis begint wat te klein te worden, daarom denkt de stichting na over een nieuw clubhuis in de komende vijf jaar. Elk jaar wordt er geld ingezameld tijdens de oudejaarsactie, waarbij de leden oliebollen verkopen. Ook zijn ze vrijwilliger achter de bar tijdens De Zwarte Cross en wordt het vakantiehuis naast de scouting verhuurd. De contributie wil Leon expliciet zo laag mogelijk houden: “omdat ik vind dat iedereen hier welkom is, ook een kind uit een gezin dat het niet zo breed heeft. Wil je je aansluiten bij de vereniging, dan ben je van harte welkom!”

Stichting Scouting Corvus Corone, Keizerspoeldijk 1 in Den Oever. Website: www.corvuscorone.nl.