Burgemeester Rian van Dam: ‘Laten we elkaar opzoeken’

Nieuws
Burgemeester Rian van Dam.
Burgemeester Rian van Dam. (Foto: Kenneth Stamp)

HOLLANDS KROON - Rian van Dam is sinds februari 2019 burgemeester van de gemeente Hollands Kroon. In haar maandelijkse column reageert zij op de adviezen die inwoners aan haar geven in de rubriek ‘De 10 vragen aan…’ die iedere week in onze krant staat.

Beste lezers,  

het was mij weer een genoegen jullie adviezen voor mij terug te lezen in de rubriek ’10 vragen aan’. En ook fijn om hier de gelegenheid te hebben om daarop te reageren. Want jullie tips zijn voor mij interessante signalen. Ze geven mij en de gemeente, informatie over waar we eventueel kunnen bijsturen om het contact met de inwoners en ondernemers van Hollands Kroon te verbeteren.

Zo las ik het advies van Laura Rustenburg, om open te staan voor de samenwerking tussen maatschappelijke initiatieven en ondernemers. Laura, je geeft aan dit eerder als star te hebben ervaren. Dat vind ik een belangrijk seintje. Want dat is uiteraard niet wat we willen. De samenwerking met maatschappelijke initiatieven en ondernemers vinden we heel belangrijk. Waar we kunnen willen we daarbij ondersteunen, adviseren en informeren.

Er lopen wat dat betreft al mooie samenwerkingsinitiatieven. Denk aan het geweldige project Campus de Terp in Wieringerwerf. Onderwijs, kinderopvang, bedrijfsleven, sport en recreatie; in het dagelijks leven is het allemaal met elkaar verbonden. Daarom vind ik het zo geweldig dat al die disciplines hier worden samengebracht op één locatie. Dit is een uniek initiatief in Nederland. Iedereen, van 0 tot 100 kan hier terecht voor sporten en bewegen, leren en werken, ontmoeten en creëren.

Ook is het leuk om in het verlengde van dit onderwerp te vertellen dat vorige week voor de zesde keer de Beursvloer Hollands Kroon heeft plaatsgevonden. Mijn collega, wethouder Robert Leever opende deze maatschappelijke beursvloer van Stichting Hollands Kroonse Uitdaging. Het evenement is erop gericht om het bedrijfsleven, overheid, verenigingen, stichtingen en maatschappelijke organisaties met elkaar te verbinden. Door met elkaar de krachten te bundelen en de samenwerking aan te gaan, liefst met gesloten beurs. De handel in maatschappelijke betrokkenheid was met 219 nieuwe matches een enorm succes! Mijn grote complimenten aan de organisatie en alle betrokken vrijwilligers. Jullie inzet draagt direct bij aan de leefbaarheid binnen Hollands Kroon. Ik nodig iedereen uit om een kijkje te nemen op HollandsKroonseUitdaging.nl. Hier ziet u dat het hele jaar door mooie ideeën worden gerealiseerd.

Het is mijn oproep aan iedereen om na te gaan ‘Wat kunnen we voor elkaar en anderen betekenen?’. Je begrijpt, Laura, dat ik nieuwsgierig ben naar jouw ideeën. Goed om elkaar te ontmoeten om samen te ontdekken hoe we binnen Hollands Kroon elkaar en anderen beter kunnen helpen. Leuk om dat bij een kop koffie met je te verkennen!

Ook las ik meerdere malen de uitnodiging om naast de grotere dorpen binnen Hollands Kroon, ook de kleinere dorpskernen te bezoeken. Heel graag zelfs! Want de gemeenschap van Hollands Kroon wordt in mijn beleving gekleurd door de veelheid van onze 22 dorpskernen. Het is de identiteit van juist die grote diversiteit in landschap, lokale cultuur en erfgoed, wat onze samenleving van Hollands Kroon zo bijzonder maakt. Daar zit onze kracht.

Als burgermoeder ga ik veel op bezoek bij stichtingen, verenigingen en instellingen, inwoners en ondernemers. Ook in onze kleinere dorpen. Dit bereikt alleen niet altijd het nieuws, waardoor het wat minder opvalt. Ik hecht veel waarde aan deze bezoeken. Want juist door het directe contact ervaar ik wat er speelt. Wat is actueel in onze dorpen, groot en klein? Waar gaat het goed en waar kan het beter? Om vanuit mijn rol te ontdekken hoe wij als gemeente daarin kunnen ondersteunen of aan kunnen bijdragen.

Laten we elkaar dus vooral opzoeken! Nodigt u mij uit om langs te komen bij bijvoorbeeld vergaderingen, evenementen of andere initiatieven? Juist ook in de kleine kernen. Ik verheug mij erop u te ontmoeten en beter te leren kennen.