Taandag in het museum op Wieringen

Nieuws
De handgenaaide vlasdoekzeilen van het traditionele houten vissersschip de blazer TX 33 worden getaand.
De handgenaaide vlasdoekzeilen van het traditionele houten vissersschip de blazer TX 33 worden getaand. (Foto: aangeleverd)

HIPPOLYTUSHOEF - In het Wieringer eilandmuseum Jan Lont te Stroe is er op zondag 28 april vanaf 11.00 uur een Taandag georganiseerd.

De handgenaaide vlasdoekzeilen van het traditionele houten vissersschip de blazer TX 33 worden getaand. Na droging blijft een prachtige kleur op die zeilen achter, en het werkt ook nog eens goed tegen schimmel en veroudering. Het tanen moet geregeld gebeuren, want door zon en regen raakt de conservering uitgewerkt. Vandaar dat het museum al 20 jaar lang, minstens twee keer per jaar zulke taandagen organiseert. Dit jaar is de plaats van de taanketel grondig vernieuwd, de stookgelegenheid is aangepast en de ketel heeft een houten deksel gekregen.

Vis bakken

Bij zo’n nautisch gebeuren hoort ook vis bakken. Er zijn bonnen die bij inlevering een lekker visje opleveren. Ook consumpties zijn voorradig en echte Wieringer J.Odenkoeken.

En ben je er toch, kijk dan ook rond om en in de boerderij. Een nieuwe tentoonstelling over 100 jaar afsluitdijk is met gezamenlijke inspanning vorm gegeven. Buiten staat een model van een dijk, ligt een zinkstuk, staat een schaftkeet zoals vroeger meegetild werd van werk naar werk. Ingenieur Lely ziet het vanaf enige hoogte aartsvaderlijk aan. Binnen voorwerpen en verhalen van 100 jaar geleden van het maken van de Amsteldiepdijk, de dijk die Wieringen met het vaste land verbindt.

Vandaar dat als naam voor de tentoonstelling is gekozen: ‘Wieringen 100 jaar eiland aan de vaste wal’.

Het museum heeft sinds kort de officiële museumstatus, dus je kunt gratis naar binnen met de museumjaarkaart. Zonder die kaart is de entree 6 euro, kinderen tot 12 jaar gratis. Locatie: Stroeërweg 39 in Hippolytushoef