Gezelligheid en enthousiasme bij De Achtste van Nierup

Sport
Tristan Olij met het 'duimpje'.
Tristan Olij met het 'duimpje'. (Foto: Anne Smit)

NIEUWE NIEDORP - Afgelopen woensdag 6 juli was het weer zover de ‘De Achtste van Nierup’. Het dorp liep leeg om massaal te kijken naar bekenden op het parcours. Één achtste triatlon is niet zo maar wat. De deelnemers begonnen met 600 meter zwemmen, daarna sprongen zij op de fiets om 22 kilometer af te leggen waarnaar afgesloten wordt met 5 kilometer hardlopen. Zowel de lokale jeugd als ervaren triatleten deden mee.

Door Anne Smit

Effe een vingertje of duimpje omhoog

Langs de kant staan vele mensen. Op de hoek staat een fanfare, de sfeer zit er goed in. Volgens wat toeschouwers kan er wel wat meer gejuicht worden. Dat kwam in de loop van de wedstrijd zeker goed. Tristan Olij uit Winkel was zeker een favoriet bij het publiek. Nu is hij wel een full-prof, niet zo gek dus dat hij met drie minuten voorsprong op de nummer twee de winst heeft binnen geharkt.

Gezelligheid

Anne en Joëlle zaten onder het genot van een koud biertje op de stoep. Bij elke deelnemer werd er even in de handen geklapt of klonk er gejoel. “We komen hier voor iedereen natuurlijk, maar vooral voor Carmen en Cuny van der Kroon,” vertellen ze. Het sterkste onderdeel van Carmen is fietsen en van Cuny hardlopen. “Zwemmen is hun sterkste punt sowieso niet,” lachen de meiden. Fijn voor Carmen en Cuny, want met zwemmen werd gestart.

Ook Joke Otter stond langs te kant. “Het is fantastisch dat het hele dorp leeg loopt om hier te komen kijken,” vertelt ze. Het leuke aan de triatlon in Nieuwe Niedorp is volgens haar dat er zoveel bekenden mee doen. “Het is leuk om te kijken naar de verschillende trio’s, mensen van het werk of zelfs vrienden die meedoen,” vervolgt Joke. Het is in ‘Nierup’ al jaren een happening.” Als je de deelnemers aanmoedigt zie je dat ze wat extra power krijgen, je krijgt dan een vingertje of duimpje te zien. 

Volgend jaar als solo

Voor Youri Wijnker uit Zijdewind was het zijn eerste keer dat hij deelnam aan een triatlon. “Ik deed mee in een trio, mijn onderdeel was hardlopen,” vertelt hij. Boy van de Berg volbracht het zwemonderdeel en Selco Bos legde de 22 kilometer fietsen af. “Het was zwaar, ik ben ook niet zo tevreden. Bij de start ben ik veel te snel begonnen, dat breekt je later op,” legt Youri uit. Ondanks zijn teleurstelling is hij vastberaden om volgend jaar als solo mee te doen aan De Achtste van Nierup.

Tristan Olij.