Expositie Young Ones in Expoost in Hoorn

Algemeen
Staand v.l.n.r.: Tommie Roos, Onno Roos, Eefje Verdonk en STHOM. Zittend v.l.n.r.: Dorian Oudhaarlem, Milan Nowak en Joke van der Meij. Niet op de foto: Roy Valentijn, Mandak Azizi en Aswin Vestjens.
Staand v.l.n.r.: Tommie Roos, Onno Roos, Eefje Verdonk en STHOM. Zittend v.l.n.r.: Dorian Oudhaarlem, Milan Nowak en Joke van der Meij. Niet op de foto: Roy Valentijn, Mandak Azizi en Aswin Vestjens. (Foto: Foto Hoekstra)

HOORN - Onder het mom van ‘de jeugd heeft de toekomst’ is vrijdag 4 september de expositie ‘Young Ones’ in Expoost, Roode Steen 15 in Hoorn, geopend. Negen jonge kunstenaars tussen de 11 en 29 jaar laten in dit prachtige pand, naast het Westfries Museum, hun vaak verrassende werk zien. De expositie is tot en met 4 oktober te bezoeken.

Alleen het pand van Expoost zelf is al een bezoek waard. “Ja wat is het mooi hè”, glundert een trotse coördinator Joke van der Meij. “Dit is al een museum op zich. We zijn ontzettend blij dat we op deze prachtige plek het werk van allerlei kunstenaars mogen laten zien. In april 2019 zijn we hier gekomen. Ondertussen hebben we op deze plek al aardig wat naamsbekendheid opgebouwd en is er veel aanloop.”

Tijdelijk onderkomen

Jarenlang was het genootschap van de Rozenkruisers in het pand gevestigd. “Vorig jaar gingen zij eruit op het moment dat Expoost nog in het Affichemuseum aan het Grote Oost te vinden was. Toen zagen wij de kans schoon. Uiteindelijk is het wel de bedoeling dat dit pand gebruikt wordt voor de uitbreiding van het naastgelegen Westfries Museum. We realiseren ons dus dat dit een tijdelijk onderkomen is. We zijn de gemeente heel dankbaar dat we hier voorlopig mogen blijven. Het is nog niet precies bekend wanneer we eruit moeten, maar tot die tijd zorgen wij goed voor het pand én de tuin. En daar zijn de gemeente en het Westfries Museum op hun beurt weer erg blij mee.”

Betoverend

Inmiddels is een mooie reeks exposities in Expoost te zien geweest, zoals die van de Zilveren Camera, Inktspot! en het Teekengenootschap Debutade. En nu dus ‘Young Ones’. De broers Tommy en Onno Roos laten samen met anderen onder de naam Wallplug Records een zelfgemaakte muziekdocumentaire zien. Roy Valentijn experimenteert met kleur(en) en vorm(en), het liefst elke keer weer anders. Het is altijd vrolijk en je kunt even kort op reis in je eigen fantasie. Eefje Verdonk oftewel ‘Eventjeseefje’ laat ingelijste gedichten zien. Haar werk gaat over alledaagse dingen zoals liefde, het mobiele tijdperk, zware maandagmorgen, onzekerheden en dat elke dag wel wat moois kan brengen. Mandak, een Koerdische vluchteling, werkt in een impressionistische stijl en dat levert betoverende schilderijen op. De Hoornse kunstenaar STHOM. wordt geprikkeld door wat hij stom vindt. Uit dat proces ontstaat een kunstwerk waarin hij negativiteit omzet in positiviteit. De olieverfschilderijen van Aswin Vestjens kenmerken zich door abstracte, organische voorstellingen met een bijzonder kleurgebruik. En dan is er ook nog de jongste deelnemer Dorian Oudhaarlem - nog maar elf jaar - die tekent, schildert en creëert van jongs af aan, liefst elke dag. Intuïtief werk, geïnspireerd door de natuur. Joke: “Geweldig toch dat deze jonge kunstenaars bij Expoost een podium krijgen? En ze zijn stuk voor stuk zó leuk. Het is fantastisch dat ik als ‘oudere dame’ met die jonkies mag samenwerken. Ik voel me een trotse oma”, lacht ze.

Beeldentuin

Wie de expositie in de zalen van Expoost bewonderd heeft, kan daarna een kijkje nemen in de fraaie beeldentuin. In samenwerking met stichting In Den Beginne zijn aan de collectie nieuwe beelden toegevoegd, onder andere van Bert Poot, Dick Simonis en Petry Claassen.

Expoost is geopend op woensdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Entree is gratis. Alles is eraan gedaan om het publiek veilig te ontvangen in de zalen en de tuin. Benieuwd naar welke exposities de komende tijd in Expoost te zien zijn? Kijk dan op www.expoost.nl.