Marion (44) uit Hoogkarspel kijkt uit naar derde vakantie met de Madeliefjes

Algemeen
Marion: "Fijn dat ik dankzij de Madeliefjes 'zelfstandig' zonder mijn partner op vakantie kan." Op de achtergrond Linda Schrieken en René Schuurink van de Madeliefjes.
Marion: "Fijn dat ik dankzij de Madeliefjes 'zelfstandig' zonder mijn partner op vakantie kan." Op de achtergrond Linda Schrieken en René Schuurink van de Madeliefjes. Foto: Jan Siebring Fotografie

HOORN / HOOGKARSPEL - De Madeliefjes organiseren elk jaar, meestal in oktober, een geheel verzorgde vakantieweek voor mensen tussen de 40 en 65 jaar met een lichamelijke beperking. Dit jaar gaat de groep naar landgoed de Biestheuvel in de Brabantse Kempen. “Onze zesde vakantie alweer”, vertelt René Schuurink uit Hoorn, die samen met Linda Schrieken uit Winkel deze bijzondere vakanties organiseert. “Voor veel mensen is dit niet zomaar een uitje. Zo’n vakantie betekent ontzettend veel voor ze.” Iemand die daarover mee kan praten is de 44-jarige Marion Bekker uit Hoogkarspel. Zij gaat dit jaar voor de derde keer mee met de Madeliefjes.

Gevoel van vrijheid en zelfstandigheid dankzij de Madeliefjes

De Madeliefjes is in 2016 ontstaan nadat de Zonnebloem gestopt was met het verzorgen van kleinschalige reizen voor mensen tussen de 40 en 65 jaar. Een groep ervaren en toegewijde vrijwilligers vond dat erg zonde en heeft de uitdaging overgenomen. 

René Schuurink is één van hen. “Als de Madeliefjes organiseren we kleinschalige vakanties in aangepaste huizen. Elk jaar gaan ongeveer tien tot twaalf mensen mee, maar ook tien tot twaalf vrijwilligers. We streven ernaar om elk jaar vijf verpleegkundig geschoolde vrijwilligers mee te nemen, die bij voorkeur BIG-geregistreerd zijn. Door de inzet van die vrijwilligers én sponsoring kunnen wij de ‘all inclusive-vakantie’ aanbieden tegen een zeer vriendelijke prijs. Veel van onze deelnemers zijn inmiddels voor werk afgekeurd en sommigen werken nog enkele uren per week. Het is bij hen dus beslist geen vetpot. Het is daarom van groot belang dat we die prijs zo laag mogelijk proberen te houden. Best een uitdaging voor ons, omdat de prijzen, zeker het laatste jaar, de pan uit rijzen. De accommodatie, de huur van de rolstoelbusjes, de brandstofkosten, de maaltijden, maar ook de gewone boodschappen zijn het afgelopen jaar tien tot twintig procent duurder geworden. Zo blijft er weinig ruimte over voor het maken van een excursie of een gezamenlijke lunch in een restaurant. Maar áls die ruimte er is, proberen we dat extraatje zeker te bieden.”

Bestemming

René en Linda beginnen hun zoektocht naar een geschikte vakantieplek al in januari. “Zodra we dan iets gevonden hebben, liefst een mooie locatie in de natuur, stappen we in de auto en rijden er naartoe”, vertelt Linda. “We willen er namelijk zeker van zijn dat de accommodatie écht rolstoelvriendelijk is en voor onze doelgroep geschikt is. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat in de badkamer ruimte is voor een tillift. De afgelopen jaren zijn we onder meer in Lage Mierde, Elsloo, Schoorl en Hoogeloon geweest. Stuk voor stuk waren het geweldige vakanties.”

Levenslust

Op de vraag voor wie de vakanties nou precies bedoeld zijn, antwoordt René: “Wij zeggen altijd: mensen met voldoende levenslust en een positieve instelling, maar die niet zelfstandig op vakantie kunnen.” Linda vult aan: “Het vertrek is altijd vanuit Hoorn; dat is gezien de woonplaatsen van onze gasten de meest centrale plek. Van tevoren houden we altijd een bijeenkomst waarbij zij met elkaar kennis kunnen maken.”

Relaxochtend

Marion kijkt ook dit jaar weer enorm uit naar de vakantieweek. “Even lekker weg, zonder mijn partner. Niet dat ik mijn partner niet leuk vind hoor”, lacht ze. “Maar het is gewoon fijn dat ik dankzij de Madeliefjes ‘zelfstandig’ zonder mijn partner op vakantie kan. Voor ons allebei is het goed, want mijn partner kan de zorg voor mij even laten liggen.” Marion heeft in 2007 de diagnose MS gekregen, een progressieve vorm. “Mijn klachten zijn in de loop der jaren geleidelijk aan verergerd. Lopen wordt voor mij bijvoorbeeld steeds moeilijker. Zelf op vakantie gaan is voor mij onmogelijk. Tijdens die week met de Madeliefjes word ik echt perfect verzorgd, waardoor ik meer energie overhoud om leuke dingen te doen. Het geeft mij een gevoel van vrijheid. En wat ik ook wel belangrijk vind: je wordt niet betutteld. Je kunt zelf aangeven wanneer je ergens hulp bij nodig hebt. Waar ik het meest naar uitkijk is denk ik de relaxochtend, die elk jaar weer terugkomt. Een voetenbadje, een massage, een maskertje... heerlijk! Maar ook het uitstapje naar de Beekse Bergen een paar jaar geleden was fantastisch. En niet te vergeten de afsluitende feestavond met dj elk jaar. Verder vind ik in deze groep een stukje geborgenheid. Het is een fijne groep mensen. En ook mijn complimenten voor alle vrijwilligers uiteraard. Het is geweldig dat ze dit allemaal voor ons doen.”

Vrijwilligers en sponsors hard nodig

Voor dit jaar zijn er gelukkig voldoende vrijwilligers. Maar wie volgend jaar als vrijwilliger mee wil, is van harte welkom. Met name verpleegkundig geschoolde vrijwilligers zijn heel welkom, want zonder hen kunnen deze vakanties niet doorgaan. “Deze mensen hebben we keihard nodig”, benadrukken René en Linda. Ten slotte zijn de Madeliefjes op zoek naar sponsors. Wie deze groep een warm toedraagt en een steuntje in de rug wil bieden, kan een bijdrage doen op rekeningnummer NL96 INGB 0001 1868 33 t.n.v. JR Schuurink o.v.v. Madeliefjes Hoogeloon 2023. Meer weten? Stuur dan een mailtje naar madeliefjes2.0@ziggo.nl . Elke euro wordt volledig besteed aan de vakanties, er blijft niets aan de strijkstok hangen. Alle vakantiegangers betalen de vakantie zelf en ook de vrijwilligers doen een bijdrage om de vakantie voor de gasten betaalbaar te houden. Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina ‘De Madeliefjes’.